Alkoholittomien oluiden kulutus on Suomessa edelleen pientä, mutta kasvamassa kovaa vauhtia. Alkoholin kokonaiskulutusta mittaavista vuositutkimuksista selviää, että suomalaisten alkoholinkulutus on hitaasti laskemassa, ja että monet haluavat nauttia perinteisten alkoholijuomien, kuten oluen mausta ilman alkoholia. Näin alkoholittomien oluiden valikoima ja tyylikirjo on laajentunut huomattavasti. Ne kiinnostavat kaikkia, koska alkoholittoman oluen kulutus ei ole aikaan tai paikkaan sidottua.
Alkoholittoman oluen valmistus
Suomessa alkoholiton olut on olutta, jossa ei ole alkoholia tai sitä on enintään 0,5 prosenttia. Koska prosentit eivät ole oluessa vain päihtymyksen vuoksi, vaan alkoholi on elementti, joka vaikuttaa makuun, täytyy alkoholittomassa oluessa muiden raaka-aineiden tasapainottaa olut niin, että se maistuu ja tuntuu suussa hyvältä.
Kiinnostavatko sinua alkoholittomat viinit? Lue lisää >>
Alkoholittoman oluen valmistuksessa oluesta pyritään tekemään mahdollisimman paljon alkoholillisen oluen makuinen.
Tietyt oluttyylit ovat helpompia valmistaa alkoholittomana - usein vehnäoluet toimivat hyvin alkoholittomana, samoin vaaleat lager-oluet, joista jälkimmäinen onkin myös alkoholittomien oluiden suurin tyyli.
Vaaleat lager-oluet ovat alkoholittomien oluiden suurin tyyli
Yleisin tekotapa on alkoholin suodattaminen tai tislaaminen valmiista tuotteesta. Muita tapoja on keskeyttää käyminen joko lämpötilaa säätelemällä, suodattamalla hiiva tai niin kutsutulla kalvosuodatuksella, jossa veden kanssa suodatetaan alkoholi pois. Käymätön olut voidaan myös kuumentaa 100-asteiseksi ja lisätä siihen kymmenen prosenttia alkoholia. Näitä metodeja voidaan käyttää joko yhdessä tai erikseen. Oluttyyppi ratkaisee, mitä keinoa käytetään.
Näin juodaan alkoholitonta olutta
Alkoholittomien oluiden valikoiman kasvaessa niiden käyttötarkoitukset laajenevat sekä ruokajuomana, seurustelujuomana että janoonkin nautittuna. Siinä missä olut on aiemmin kuulunut enemmän loppuviikkoon, alkoholittomia oluita voi kuluttaa lounaasta iltaan myös arkipäivinä.
Nykyään halutaan myös hyvää makua ja elämyksiä, muttei aina olla valmiita nauttimaan alkoholia terveyden, elämäntavan tai -tilanteen takia.
Maailmanlaajuinen sober curious -ilmiö kannustaa vähentämään alkoholinkäyttöä itselle parhaalla tavalla
Monet kokeilevat alkoholittomia oluita samalla lailla kuin alkoholillisiakin. Alkoholia ei enää välttämättä koeta tarpeelliseksi osaksi olutta, jos maku on muuten kunnossa ja oluttyyli miellyttää. Humalahakuinen juominen on vähentynyt varsinkin nuorten aikuisten parissa. Näkyminen sosiaalisessa mediassa on myös yksi syy, miksei alkoholia haluta nauttia liikaa, vaikka seurustellessa juomaa kuluisikin. Sekä maailmalla että meillä pinnalla oleva sober curious eli niin sanottu utelias raittius -ilmiö vaikuttaa alkoholittomien oluiden myynnin kasvuun ja kiinnostavuuteen.
Alkoholittomia oluita juodaan myös virvoitusjuomien sijaan seurusteluun, saunajuomana sekä vaikka lenkin jälkeen palautumiseen.
Alkoholiton olut ja ruoka
Alkoholiton olut on erinomainen ruokajuoma niin lounaalla kuin illallisellakin.
Vaaleat lager-oluet sopivat erinomaisesti sekä aasialaisten, meksikolaisten että Lähi-Idän makujen kanssa. Maltaisuus pehmentää ruuan mausteisuutta ja tulisuutta, samalla kun oluen kevyt humalointi raikastaa ruuan. Alkoholiton vaalea lager sopii kalaruokien, sushin ja laatikkoruokien kaveriksi ja nauttii myös kevyiden salaattien seurasta.
Vehnäolut on nappivalinta vuohenjuustoruokien kera, mutta tätä olutta kannattaa kokeilla erityisesti parsan, raikkaiden salaattien tai kermaisten pastojen kaverina. Vehnäolut on hyvä kumppani vaikkapa samppanjalasista nautittuna myös viikonloppubrunssille, sopiihan se hyvin monipuolisesti erilaisille mauille.
Alkoholiton olut on tullut jäädäkseen, se rikastuttaa oluttarjontaa entisestään ja tarjoaa oluelle myös uusia käyttötilanteita. Kippis alkoholittomalle oluelle!
Teksti: Anikó Lehtinen
Anikó Lehtinen on toimittaja ja olutasiantuntija. Hän on julkaissut kolme kirjaa oluesta ja ruuasta, kirjoittaa Olutreissu-matkaoppaita yhdessä Maria Markuksen kanssa, luennoi oluesta Laurean ammattikorkeakoulussa ja toimii Olutliiton puheenjohtajana. Anikon mielestä olut tuo ihmiset yhteen ja se on parasta ruuan kera. Seuraa Anikóa Instagramissa @anikomaria