Alkoholittomat viinit – opi lisää ja katso viinivinkit

Alkoholittomat ja matala-alkoholiset viinit nostavat suosiotaan vuosi vuodelta. Katso alkoholiton kuohuviini ja valkoviinisuositus viinikirjoittaja Ilkka Sirenin johdolla.

einszwei_alkoholiton_valkoviini

Maailmanlaajuinen terveystrendi sekä ilmiöt kuten "sober curious" haastavat perinteiset juhlimisen tavat ja juomatottumukset.

Katso jutun lopusta alkoholiton kuohuviini ja valkoviinisuositus

Sober curious -ilmiössä on kyse nimelleen uskollisena tietynlainen uteliaisuus alkoholitonta elämäntapaa kohtaan ja perinteisten juomatottumuksien kyseenalaistaminen ilman sitoutumista mihinkään leirikuntaan. Megatrendiä on vauhdittanut myös kasvava tietoisuus alkoholin haitoista sekä halu vähentää omaa kulutustaan ja ympäristövaikutuksia.

Monet ovatkin alkaneet etsiä vaihtoehtoisia tapoja viettää aikaa ja rentoutua ilman alkoholia. Tämä on johtanut kasvavaan kysyntään alkoholittomille vaihtoehdoille, ja yksi tällainen vaihtoehto on alkoholiton viini.

Alkoholiton viini – mitä se oikein on?

Alkoholittomat viinit ovat juomakategoriana hieman erikoinen. Perinteisesti viini on alkoholipitoinen juoma, piste. Vuosia jatkunut kädenvääntö “onko se viiniä vaiko eikö” on kuitenkin hiljalleen jäänyt taka-alalle ja kuluttajien luottamuksen ansiosta tuotteiden laatu on ottanut ison pompun, eikä alkoholitonta viiniä pidetä enää “epäkategoriana”.

Viini ikään kuin hajoitetaan osiin, jonka jälkeen se kootaan takaisin jättämällä yksi osa pois: alkoholi.

Alkoholiton viini ei ole rypälemehua, vaan se valmistetaan poistamalla alkoholi tavallisesta viinistä. Menetelmiä on useita, joista kolme tärkeintä ovat vakuumitislaus, spinning cone -menetelmä ja käänteisosmoosi. Menetelmät eroavat toisistaan, mutta idea on kaikissa jokseenkin sama. Viini ikään kuin hajotetaan osiin, minkä jälkeen se kootaan takaisin jättämällä yksi osa pois: alkoholi.

Alkoholittoman viinin valmistaminen ei ole helppoa

Vakuumitislauksessa ja spinning cone -menetelmässä alipaine sekä tislaus matalassa lämpötilassa auttavat juomaa säilyttämään viinille elintärkeän aromimaailman. Käänteisosmoosissa ainesosat erotellaan korkeapaineen ja puoliläpäisevän kalvon avulla.

Eikö olisi vain helpompaa pullottaa rypälemehua? Ehdottomasti, mutta lopputulos olisi makumaailmaltaan täysin erilainen. Alkoholittoman viinin valmistusprosessi vaatii huolellista valvontaa ja tarkkaa lämpötilan hallintaa, jotta maku ja aromi eivät kärsi.

Alkoholittoman viinin valmistusprosessi vaatii huolellista valvontaa ja tarkkaa lämpötilan hallintaa, jotta maku ja aromi eivät kärsi.

Alkoholikäyminen on paljon muutakin kuin sokerin muuttuminen alkoholiksi. Se on prosessi, jonka aikana koko juoma ja eritoten sen makuprofiili muuttuu perusteellisesti. Yhtäkkiä imelästä ja yksinkertaisen hedelmäisestä mehusta tulee vastustamattoman monivivahteinen juoma. Tämän hyvin omaleimaisen makumaailman säilyttäminen on kaiken ytimessä alkoholittomien viinien valmistuksessa, ja se on helpommin sanottu kuin tehty. Onneksi valmistusmenetelmät ovat kehittyneet kovaa vauhtia, mikä on auttanut alkoholittomia viinejä karistamaan pölyttyneet käsitykset juomakelvottomasta marjamehusta.

Alkoholittoman viinin maku voi kuitenkin vaihdella merkittävästi perinteisestä viinistä, sillä alkoholin poistaminen vaikuttaa viinin rakenteeseen ja sitä kautta myös makuprofiiliin. Alkoholi on merkittävä osa viinin rakennetta ja luonnetta, joka antaa täyteläisyyttä viinin suutuntumaan. Tästä syystä alkoholiton viini saattaa joskus tuntua hieman “ontolta” ja vetiseltä. Alkoholittoman viinin makua pyritään tasapainottamaan lisäämällä sokeria esimerkiksi rypälemehutiivisteenä. Sokerin lisäys jäljittelee alkoholin tuomaa runsautta suutuntumassa.

Hento makeus saattaa toimia alkoholittomassa valko- ja kuohuviinissä, mutta punaviinin osalta pulma on osoittautunut aavistuksen hankalammaksi. Laadukas punaviini kun mielletään usein kuivaksi. Kaiken kaikkiaan alkoholittomat viinit ovat ansainneet paikkansa kuluttajien ostoskoreissa ja uusia herkullisia juomia ilmestyy markkinoille tämän tästä. Ja mikä parasta, näitä juomia pystyy ostamaan myös ruokakaupoista. Kätevää, eikö?

Alkoholiton kuohuviini – Codorníu Zero Alcohol Free

Cava-kuohuviineistä tunnettu espanjalainen viinitalo Codorníu johtaa esimerkillä. Puolimakea, pirteästi pirskahteleva ja raikkaan sitruksinen Codorníu Zero Alcohol Free on hyvä esimerkki alkoholittoman viinin monipuolisuudesta.

Hintalapultaan maltillinen alkoholiton juhlajuoma löytää paikkansa kilistelyviininä tilanteessa kuin tilanteessa. Eloisa espanjalainen alkoholiton kuohuviini sopii niin nouto- kuin brunssipöytään raikkaiden kala- ja kasvisruokien seuraan tapaksia unohtamatta.

Alkoholiton valkoviini – Leitz Eins-Zwei-Zero Riesling Alcohol Free

Saksalainen Riesling-rypälelajikkeesta vakuumitislausmenetelmällä valmistettu Leitz Eins-Zwei-Zero Riesling Alcohol Free on yksi alkoholittomien valkoviinien parhaista. Helsingin Sanomat valitsi sen testinsä parhaimmaksi (HS-raati 20.1.2022)

Monet Riesling-valkoviinit ovat tunnettuja jäännössokerin tuomasta hennosta makeudesta. Tämän ansiosta alkoholin puutetta tasapainottava sokeri tuntuu hyvin luontevalta. Varsinkin kun makeuden vastapainona löytyy runsaasti raikasta ja ryhdikästä hapokkuutta.

Puolikuivaa, aavistuksen vehreää ja raikasta omenaa pursuava Leitzin alkoholiton viini on kalaruokien kaveri. Sushi, ceviche ja poke bowlit löytävät tästä alkoholittomasta valkoviinistä kelpo kaverin.

Löydät viinille myös alkoholillisen kaverin: Leitz Eins-Zwei-Dry Riesling

ilkka siren

Teksti ja suositukset: Ilkka Sirén

Kansainvälisesti palkittu viiniasiantuntija Ilkka Sirén kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänen artikkeleitaan ovat julkaisseet mm. Wine Enthusiast, Decanter ja Meininger's Wine Business International. Sirén on myös tuomaroinut lukuisissa viinikilpailuissa, mutta vapaa-ajalla tuomarin hattu jää naulakkoon ja viinistä nautitaan ilman pönötystä.