Chill Out Malbec Argentina on Reilun kaupan luomupunaviini

CHILL OUT® -viiniperheen Fair Trade -sertifioitu punaviini tulee Argentiinasta. Litran rPET-muovipulloon pakatun viinin takana on Bodega Montlaiz -luomuviinintuottaja.

Chill Out Malbec Argentina  punaviini

Viini on pullotettu Altian Rajamäen tehtaalla, jolloin hiilijalanjälki jää pienemmäksi verrattuna alkuperämaassa pullotettuun. Bodega Montlaiz on argentiinalainen luomuviinintuottaja, jonka viinillä on vuoden 2015 vuosikerrasta saakka ollut myös Reilu kauppa -sertifiointi.

Sertifioinnin myötä viinin tuotannossa noudatetaan Reilun kaupan kriteereitä, jotka asettavat vaatimuksia työntekijöiden työoloille ja palkkaukselle. Reilun kaupan viinistä maksetaan tuottajalle vähintään Reilun kaupan takuuhintaa ja erillistä Reilun kaupan lisää työntekijöiden itse valitsemiin käyttökohteisiin.

Reilun kaupan kriteerit on rakennettu niin, että ne tukevat demokraattista päätöksentekoa tuottajayhteisössä.

Lähellä kuluttajia pakkaamalla ja käyttämällä lasipulloja kevyempiä PET-pulloja tuotteen hiilijalanjälki jää pienemmäksi

Viinitilan omistaja Mariano Olaiz Montlaizista kertoo kokevansa, että Reilun kaupan myötä yhteisöllisyyden tunne on kasvanut viinitilan työntekijöiden keskuudessa. Reilun kaupan lisä antaa konkreettista lisämotivaatiota työn tekoon.

- Mitä parempaa viiniä me teemme, sitä enemmän Reilun kaupan lisää kanavoituu suoraan työntekijöiden valitsemiin käyttökohteisiin, Olaiz sanoo.

Mehevän täyteläinen ja keskitanniininen viini sopii hyvin erilaisten liharuokien kanssa sekä sellaisenaan seurusteluun.

Argentiinan Mendozasta viini jatkaa suuressa tankissa meriteitse matkaansa kohti Suomea ja Altian Reilu kauppa -sertifioitua tehdasta Rajamäellä.

Rajamäen tehtaalla valmistetaan ja pakataan erilaisia alkoholijuomia, viinejä ja alkoholittomia juomia, ja siellä Bodega Montlaizin tuottama Reilun kaupan viini pullotetaan PET-pulloon. Lähellä kuluttajia pakkaamalla ja käyttämällä lasipulloja kevyempiä PET-pulloja tuotteen hiilijalanjälki jää pienemmäksi. PET-muovipullon hiilijalanjälki on 245 g CO2e/l, kun kevyen lasipullon (alle 420 grammaa painava) on yli kaksi kertaa suurempi eli 525 g CO2e/l

Viini on tehnyt pitkän matkan ennen kuin se päätyy asiakkaan ostoskoriin Suomessa. Mariano Olaiz Montlaizilta muistuttaa, että heidän viiniään ostava kuluttaja Suomessa on kuitenkin yhtä lailla osa heidän matkaansa Reilun kaupan viinintuottajana.

- Huomioimalla muiden ihmisten hyvinvointi, voimme kukin kasvattaa onnellisuutta ympärillämme. Kestävän kehityksen aikaansaaminen vaatii yhteistyötä, ja tätä sanomaa haluan välittää teille Suomeen saakka, Olaiz sanoo.

Reilun kaupan viinejä on myyty Suomessa vuodesta 2005. Altian Rajamäen tehdas on ensimmäinen Reilu kauppa -sertifioinnin saanut alkoholijuomien pullottaja Suomessa.