Lähde Veneton viinialueelle ja rakkauden Veronaan

Pohjois-Italiassa sijaitsevaa Veronaa voisi kutsua maailman romanttisimmaksi viinikaupungiksi! Se on Romeon ja Julian rakkaustarinan näyttämö, jota ympäröivät Valpolicellan kauniit viinitarhat.

Lähde Veneton viinialueelle ja rakkauden Veronaan

Veronan kaupungin keskipiste on avara aukio Piazza Brà, jonka laidalla sijaitseva lähes 2000 vuotta vanha roomalainen areena toimii kuuluisien oopperoiden ulkoilmanäyttämönä. Aukion toista puolta reunustaa useiden ravintoloiden rivistö, joiden terasseilla voi nauttia paikallisen ruoan ja viinin antia.

Valpolicellan viinialue on Italian ehkä kuuluisimpien viinien, kuivatuista rypäleistä valmistettujen Amarone-punaviinien koti. Näiden täyteläisten, voimakasaromisten ja hinnakkaiden viinien lisäksi Valpolicella tarjoaa kevyempiä DOC Valpolicella Classico -luokiteltuja mukavan raikkaita ja marjaisan hedelmäisiä punaviinejä. Niiden valmistuksessa käytetään pitkälti samoja paikallisia rypälelajikkeita kuin Amaronessa, mutta viininvalmistusmenetelmät ja kypsytys eroavat toisistaan. Myös rypäleet kasvavat eri viinitarhoilla. Amarone on tuhtien liharuokien ja Parmesano-juuston kumppani kun perus-Valpolicellat toimivat parhaiten pastaruokien, prociutto-kinkun ja salamin kanssa.

Alue on tunnettu myös ripasso-viineistään. Ripasso-menetelmällä valmistetuissa viineissä hyödynnetään Amarone-viinin valmistuksesta jäljelle jäänyttä rypälemassaa. Tätä voisi kutsua eräänlaiseksi rypäleiden uudelleen käytöksi! Ripasso sopii hyvin kesäisten grilliruokien kuten vaikkapa grillipihvin kanssa.

Valpolicellan itäpuolella sijaitsee Soaven viinialue, joka on erityisen tunnettu pirteistä valkoviineistään. Kevyen marjaisia punaviinejä sekä Italian parhaimpia rose-viinejä tuottava Bardolino on Valpolicellan läntinen naapuri. Bardolino sijaitsee kuuluisan lomakohteen Garda-järven itärannalla. Gardalle on matkaa Veronasta vain vajaa 40 kilometriä.

Romeon ja Julian rakkausseinä
Romeon ja Julian seinä saa päivittäin 3000 uutta kirjoitusta.

Tutustu:

Julian parveke ja patsas on Veronan kuuluisin turistikohde. Kirjoita oma rakkausviestisi viereiselle seinälle, joka saa päivittäin 3000 uutta kirjoitusta!

Antica Bottega del Vino -viinibaarin listalta löytyy valtava määrä viinejä. Käy kurkkaamassa myös kuuluisaan viinikellariin!  Via Scudo di Francia, 3, Verona www.bottegavini.it

Paikallinen Monte Veronese -juusto valmistetaan lehmän maidosta Veronan pohjoisosan vuorilla. 

Veronaan pääset eri lentoyhtiöillä esimerkiksi Münchenissä vaihtaen. Tai ota Finnairin suora lento Venetsiaan, josta on puolentoista tunnin ajomatka Veronaan.

Viinisanastoa italiaksi - näillä pääset alkuun:

vino rosso– punaviinivino bianco – valkoviinispumante – kuohuviinichampagne – samppanjavino rosato – roseeviinidolce – makeasecco – kuivavino della casa – talon viinidegustazione – viininmaistelucantina – viinikellari, viinitaloenoteca – viinibaari, viinikauppacarta dei vini – viinilistaUn bicchiere di vino rosso, per favore! – Lasillinen punaviiniä, kiitos!Il conto, per favore! – Lasku, kiitos!