Apenniinien niemimaalla sijaitseva Italia on kulinaristin matkakohde, jossa viinin ja ruoan lomassa voi tutustua historiaan, arkkitehtuuriin ja romanttisiin maalaismaisemiin. Italian kiehtovuus viinimaana perustuu toisistaan poikkeaviin kasvualueisiin, joiden ilmastot ja maaperät tarjoavat erinomaiset olosuhteet lukuisten eri lajikkeiden viljelyyn. Italiassa kannattaa nauttia pirskahtelevaa proseccoa helteisen kesäpäivän piknikillä tai nuuhkia Chiantin kukkuloiden kirsikkaisia punaviinejä.
Italiassa lähes 3000 vuotta viinikulttuuria
Viini on kuulunut italialaisten elämään jo lähes kolmen vuosituhannen ajan. Varhaisimmat arkeologiset löydökset todistavat, että Toscanan alueella eläneet etruskit viljelivät järjestelmällisesti viiniä jo myöhäisellä pronssikaudella 900-luvulla eaa.
Viinikulttuuri levisi Eurooppaan Rooman valtakunnan kukoistuksen aikaan, jolloin viini inspiroi lukuisia kirjailijoita ja runoilijoita. 1800-luvulla tuhoja aiheuttanut viinikirva ja maailmansotia seuranneet massatuotantokulttuurin vuodet aiheuttivat haasteita viinikulttuurille, mutta niistä huolimatta Italia on onnistunut säilyttämään asemansa laatuviinejä tuottavana maana.
Viinitarhoja ja kalastajakyliä
Italiassa on erinomaiset mahdollisuudet yhdistää ruoka- ja viinimatka rantaelämään tai kulttuurimatkaan. Mikäli haaveilee leppoisasta rantaelämästä, matkakohteeksi kannattaa ottaa Luoteis-Italian rannikko, jonka pienistä kylistä moni tunnettu taiteilija on hakenut inspiraatiota. Kalastajakylissä voi nauttia raikkaita kuohu- ja valkoviinejä.
Garda-järven itäpuolella sijaitseva Romeon ja Julian kotikaupunki Verona kutsuu maistamaan Italian tunnetuimpiin viineihin kuuluvaa amaronea. Kauneudellaan ja punaviineillään matkailijat lumoaa Toscana, josta on viinimatkan ajaksi helppo vuokrata talo tai lomaosake. Sisiliassa voi puolestaan ihailla upeita rantoja ja maistella paikallista väkevöityä viiniä, marsalaa. Sardinian saari hurmaa turkoosilla merivedellään ja persoonallisilla viineillään.
Italiaan kannattaa matkustaa joko keväällä tai syksyllä, jolloin turisteja on vähän, mutta lämpötilat ovat yhä miellyttävän lämpimät. Liikkuminen Italiassa on helppoa, ja pidemmät maan sisäiset matkat kannattaa kulkea joko junalla tai lentäen.
Veneton viinialue
Pohjois-Italiassa sijaitseva Veneton alue sijaitsee viehättävän Garda-järven itäpuolella. Venetolle nimensä antaneet veneetit alkoivat viljellä viiniä alueella jo 3000 vuotta sitten.
Alueen tunnetuimmat punaviinit syntyvät Valpolicellan viinialueella. Venetossa tuotetaan myös Italian tunnetuimpiin viineihin kuuluvaa voimakkaan hedelmäistä ja samettista amaronea. Lisäksi alue kuuluisa oljenkeltaisesta ja virkeän hedelmäisestä soave-valkoviinistään ja kuohuvasta proseccostaan.
Veneton yleisimmät rypälelajikkeet:
Valkoiset lajikkeet, joita käytetään soaven ja proseccon valmistukseen: Garganega, Glera
Punaiset lajikkeet, joista valmistetaan amaronea ja muita punaviinejä: Corvina, Rondinella, Molinara
Valpolicellan viinialue sijaitsee aivan oopperamusiikista ja Romeosta ja Juliasta tunnetun Veronan tuntumassa. Viinimatkaan onkin helppo yhdistää Veronan jokakesäiset musiikkijuhlat. Vierailulla kulinaristia ilahduttaa paikallinen erikoisuus, runsas Bolleto Misto -lihapata.
Toscanan viinialue
Toscanan maakunta on kuuluisa kauneudestaan: vehreistä kukkuloista, suurista oliivipuista ja sypressikujista. Alueen viininviljelyn perustan kehittivät antiikin aikana eläneet etruskit.
Keskiajalla etenkin Firenzen aatelissuvut pysyivät uskollisena viinille ja monet yhä edelleenkin vaikuttavat viinisuvut viljelivät viiniä jo keskiajalla.
Yli 70 prosenttia Toscanassa tuotetuista viineistä valmistetaan Jupiterin veren mukaan nimensä saaneesta Sangiovese-rypäleestä. Lue lisää toscanalaisesta viini & ruokakulttuurista.
Toscanan yleisimmät rypälelajikkeet:
Valkoiset lajikkeet, joita käytetään valkoviinien valmistukseen: Trebbiano, Vermentino
Punaiset lajikkeet, joista valmistetaan punaviinejä: Sangiovese
Toscanasta kannattaa vuokrata talo tai lomaosake, jolloin alueen kauneuteen pääsee tutustumaan kunnolla. Toscanalainen keittiö ja napakkarakenteiset sangiovese-viinit edustavat italialaista maalaisgastronomiaa parhaimmillaan. Matkailijan makuaisteja hivelevät perinteinen toscanalainen keitto, pappa al pomodoro ja toscanalainen leipä, pane sciocco. Leipä valmistetaan puu-uunissa, ja sen reseptin juuret ulottuvat aina keskiajalle asti.
Chiantin ala-alue Toscanan sydämessä
Viinintuotanto Chiantin alueella Toscanassa alkoi 1200-luvulta, jolloin Firenzen eteläpuolisilta rinteiltä tuotiin kaupunkiin punaviinejä.
Vespa on kätevä kulkuväline Toscanan viinitiloja kiertäessä.
Firenze eli tuohon aikaan loistokasta aikaa – se oli Italian pankkimaailman keskus, ja siellä asuivat tieteen, taiteen ja talouselämän vaikuttajat. Chiantin viinialue alkoi niittää mainetta 1400-luvulla muuallakin Italiassa, mutta vasta vuonna 1716 alue rajattiin tarkasti.
Punaviinien lisäksi Chiantissa syntyy makeaa jälkiruokaviiniä eli vin santoa.
Vuonna 1877 Toscanaan perustettu viinitalo Ruffino on yksi suurimmista perheomisteisista viinintuottajista Italiassa. Monet viininystävät mieltävät, että juuri Ruffino Chianti on sama kuin chianti.
Chiantin yleisimmät rypälelajikkeet:
Valkoiset lajikkeet, joita käytetään vin santon valmistukseen: Trebbiano, Malvasia
Punaiset lajikkeet, joista valmistetaan Chiantia: Sangiovese
Piemonten viinialue
Luoteis-Italiassa Ranskan rajapinnassa sijaitseva Piemonte on Italian läntisin maakunta ja monien kansainvälisesti tunnettujen viinien koti. Vanhimmat viiniviljelmät ovat peräisin Rooman valtakunnan ajalta.
Piemontessa valmistetut punaviinit ovat parhaimmillaan syvänpunaisia, mehukkaan hedelmäisiä ja miellyttävän hapokkaita. Tunnettujen punaviinien lisäksi maakunnassa tuotetaan kevyesti kuplivia, kukkeita ja raikkaita moscato d’asti -jälkiruokaviinejä.
Piemonten yleisimmät rypälelajikkeet:
Valkoiset lajikkeet, joita käytetään moscato d’astin valmistukseen: Moscato
Punaiset lajikkeet, joista valmistetaan punaviinejä: Nebbiolo, Barbera, Dolcetto
Piemontesta löytyy paljon ravintoloita, pizzerioita, osterioita ja trattorioita, joissa voi herkutella paikallisilla ruoilla. Piemonten alue on myös tunnettu slow food -liikkeen syntypaikkana. Liike korostaa ruoan paikallisuutta, tuoreutta ja laadukkuutta.
Apulian viinialue
Kaakkois-Italiassa eli Italian saappaan korossa sijaitseva Apulia on maan vanhimpia viinintuotantoalueita. Viiniä alkoivat todennäköisesti ensimmäisinä viljellä antiikin kreikkalaiset. Kreikasta on peräisin myös alueella tänä päivänä yleisimmin käytettävä ”alberello”-viljelymenetelmä. Maakunta on tänä päivänä Italian toiseksi suurin viinintuottaja, ja sen viinitarhat levittäytyvät yli 85 000 hehtaarin kokoiselle alueelle.
Lämpimän ilmaston vuoksi Apuliassa tuotetaan lähinnä tummia ja rustiikkeja punaviinejä. Maakunnan tunnetuin lajike on punainen Primitivo, josta valmistetaan hersyvän hedelmäisiä roseeviinejä sekä keveitä tai täyteläisiä punaviinejä.
Apulian yleisimmät rypälelajikkeet:
Lajikkeet, joista valmistetaan rosé- ja punaviinejä: Primitivo, Negroamaro, Malvasia
Apulian alueella kannattaa vuokrata auto ja tutustua sen maaseutuun, kaupunkeihin ja rantaelämään. Suurimpia kaupunkeja ovat Bari, Lecce ja Brindis. Piipahda viininmaistelun lomassa paikallisiin maatilaravintoloihin, masserioihin, ja nauti tyypillistä paikallista ruokaa, kuten orecchiette-pastaa.
Sisilian viinialue
Italian mantereen ja Pohjois-Afrikan väliin jäävällä Sisilian saarella yhdistyvät kiehtovasti Välimeren alueen eri kulttuurit. Saaren sijainti historiallisten kauppareittien risteyskohdassa näkyy sisilialaisten ruokakulttuurissa ja viineissä. Saarta ovat asuttaneet foinikialaiset, kreikkalaiset ja Pohjois-Afrikasta saapuneet maurit.
Sisilia kuuluu Apulian ja Veneton ohella Italian eniten viiniä tuottavien maakuntien joukkoon. Erityisen tunnettu se on omasta väkevöidystä viinistään, marsalasta. Saarelle matkaavan kannattaa tutustua myös vanhoihin alkuperäislajikkeisiin, jotka päätyvät vain harvoin vientimarkkinoille.
Sisilian yleisimmät rypälelajikkeet:
Valkoiset lajikkeet, josta valmistetaan marsalaa ja väkevöimättömiä viinejä: Catarratto, Inzolia, Grillo
Punaiset lajikkeet, joista valmistetaan punaviinejä: Nero d’Avola
Sisilia on hurmaava yhdistelmä antiikin raunioita, hiekkarantoja ja viini- ja oliiviviljelmiä. Saaren keskipisteenä on yli kolmeen kilometriin kohoava tulivuori Etna. Paikallisia ruokia ovat lihatäytteiset riisipallot eli aranchinit sekä makeat ricottajuustotäytteiset friteeratut taikinarullat eli cannonit. Sisilialaiset väittävät myös keksineensä kuuluisan italialaisen jäätelö eli gelaton.
Sardinian viinialue
Sardinian vuoristoisella saarella viinikulttuuri on Italian vanhakantaisempia. Kulttuuriin ovat vaikuttaneet vuosisatojen varrella monet eri kulttuurit, mutta viininviljelyn kannalta suurin vaikutus on ollut espanjalaisilla.
Saaren eteläosassa Selargiuksessa sijaitsee Meloni Vini, joka tuottaa perinteisiä sardinialaisia viinejä. Yhä edelleen perheomisteisena jatkavan luomutilan perusti 1800-luvun loppupuolella Pietro Meloni.
Sardinian yleisimmät rypälelajikkeet:
Valkoiset lajikkeet, josta valmistetaan valkoviinejä: Vermentino
Punaiset lajikkeet, joista valmistetaan punaviinejä: Cannonau, Carignano, Sangiovese
Sardinia hurmaa jylhillä kallioillaan, hiekkarannoillaan ja turkoosilla merivedellään. Gastronomiamatkan voi yhdistää aktiivilomaan, kuten vaikkapa patikointiin ja vesiurheiluun. Sardinialaisessa keittiössä herkutellaan leivällä, juustolla ja tuhdeilla viineillä.
Viinisanastoa italiaksi
vino rosso– punaviini
vino bianco – valkoviini
spumante – kuohuviini
champagne – samppanja
vino rosato – roseeviini
dolce – makea
secco – kuiva
vino della casa – talon viini
degustazione – viininmaistelu
cantina – viinikellari, viinitalo
enoteca – viinibaari, viinikauppa
carta dei vini – viinilista
Un bicchiere di vino rosso, per favore! – Lasillinen punaviiniä, kiitos!
Il conto, per favore! – Lasku, kiitos!