Italialaisen Ruffino-viinitalon viinintekijä Gabriele Tacconi kertoo suosikkirypäleestään Sangiovesesta, josta valmistetaan muun muassa kuuluisia Chianti-viinejä.
Tumma Sangiovese on Toscanan kuningas ja ehdoton suosikkirypäleeni. Se on Chianti-viinien sielu, jonka maussa tuntuu viinialueen tunnuspiirteet: ilmasto, maaperä ja viinitarhojen koostumus. Sangiovese-lajike ei maistu missään muualla maailmassa valmistettuna samanlaiselta kuin synnyinkodissaan Toscanassa.
Sangiovese on kaikkien toscanalaisten punaviinien sielu. Tunnetuin rypäleestä valmistettu viini on Chianti, joka saa nimensä samannimiseltä Toscanan sydämessä sijaitsevalta laatuluokitellulta viinialueelta. Riippuen Chiantin laatuluokituksesta viinissä tulee olla vähintään 70 % Sangiovesea. Loput sekoituksesta on usein Merlot tai Cabernet Sauvignon -lajikkeita, jotka toimivat hyvin Sangiovesen kanssa.
Paikallinen viini toimii tietenkin paikallisten ruokien kanssa! Keskitäyteläiset Sangioveset maistuvat hyvän hapokkuutensa ansiosta pizzan ja pastan sekä grillattujen vihannesten kanssa. Täyteläiset Sangioveset ovat puolestaan hyviä pihvi- ja riistaviinejä. Sangiovese on mielestäni parhaimmillaan ruoan kanssa, ei niinkään aperitiivina.
Suosittelen kokeilemaan kirsikkaisen keskitäyteläistä Ruffino Chiantia. Se sopii hyvin tomaattipohjaisen pastakastikkeen tai pizzan kanssa raikkaan hapokkuutensa ja sopivien tanniiniensa ansiosta. Olen kerran ollut suomalaisen ystäväni mökillä järven rannalla ja viini toimi hyvin myös paikallisen grillimakkaran kanssa.
Sangiovese on tunnetuin italialainen rypälelajike ja tärkeä erityisesti Toscanan maakunnassa. Se tuottaa kirsikkaisia viinejä keveistä roseeviineistä täyteläisiin ja pitkäikäisiin huippuviineihin. Korkean hapokkuuden omaava Sangiovese on hitaasti kypsyvä ja sadonkorjuu tapahtuu usein varsin myöhään syksyllä.
Fiasco-nimellä tunnetun pullomallin arvellaan saaneen alkunsa jo 1300-luvun Italiassa. Viinitalo Ruffino oli ensimmäinen viinintuottaja, joka alkoi käyttämään tätä pullotyyppiä viiniensä valmistuksessa.
Lue lisääItalialaisessa kulttuurissa viinillä on merkittävä rooli, ja siellä pääseekin maistelemaan ainutlaatuisia viinejä samettisesta amaronesta pirskahtelevaan proseccoon. Viinimatkaan on helppo yhdistää kaupunki- tai rantaloma.
Lue lisää