Viinintekijä Gabriele Tacconi & Minun Sangiovese

Italialaisen Ruffino-viinitalon viinintekijä Gabriele Tacconi kertoo suosikkirypäleestään Sangiovesesta, josta valmistetaan muun muassa kuuluisia Chianti-viinejä.

Viinintekijä Gabriele Tacconi & Minun Sangiovese

Mikä on suosikkirypälelajikkeesi ja miksi?

Tumma Sangiovese on Toscanan kuningas ja ehdoton suosikkirypäleeni. Se on Chianti-viinien sielu, jonka maussa tuntuu viinialueen tunnuspiirteet: ilmasto, maaperä ja viinitarhojen koostumus. Sangiovese-lajike ei maistu missään muualla maailmassa valmistettuna samanlaiselta kuin synnyinkodissaan Toscanassa.

Millaisia viinejä Sangiovesesta yleensä valmistetaan?

Sangiovese on kaikkien toscanalaisten punaviinien sielu. Tunnetuin rypäleestä valmistettu viini on Chianti, joka saa nimensä samannimiseltä Toscanan sydämessä sijaitsevalta laatuluokitellulta viinialueelta. Riippuen Chiantin laatuluokituksesta viinissä tulee olla vähintään 70 % Sangiovesea. Loput sekoituksesta on usein Merlot tai Cabernet Sauvignon -lajikkeita, jotka toimivat hyvin Sangiovesen kanssa.

Millaisten ruokien kanssa Sangiovese maistuu parhaiten?

Paikallinen viini toimii tietenkin paikallisten ruokien kanssa! Keskitäyteläiset Sangioveset maistuvat hyvän hapokkuutensa ansiosta pizzan ja pastan sekä grillattujen vihannesten kanssa. Täyteläiset Sangioveset ovat puolestaan hyviä pihvi- ja riistaviinejä. Sangiovese on mielestäni parhaimmillaan ruoan kanssa, ei niinkään aperitiivina.

Mitä Sangiovese-viiniä suosittelisit suomalaisille viininystäville ja minkä ruoan kanssa se sopii erityisesti?

Suosittelen kokeilemaan kirsikkaisen keskitäyteläistä Ruffino Chiantia. Se sopii hyvin tomaattipohjaisen pastakastikkeen tai pizzan kanssa raikkaan hapokkuutensa ja sopivien tanniiniensa ansiosta. Olen kerran ollut suomalaisen ystäväni mökillä järven rannalla ja viini toimi hyvin myös paikallisen grillimakkaran kanssa.

Tiesitkö tämän Sangiovesesta?

Sangiovese on tunnetuin italialainen rypälelajike ja tärkeä erityisesti Toscanan maakunnassa. Se tuottaa kirsikkaisia viinejä keveistä roseeviineistä täyteläisiin ja pitkäikäisiin huippuviineihin. Korkean hapokkuuden omaava Sangiovese on hitaasti kypsyvä ja sadonkorjuu tapahtuu usein varsin myöhään syksyllä.

Ruffino viinintekijä
Chiantin klassikkorypäleestä Sangiovesesta valmistetut punaviinit ovat lähellä viinintekijä Gabriele Tacconin sydäntä.