Lähde Toscanan viinitielle Chiantiin

Toscana on monen suomalaisen viininystävän suosikkikohde. Maakunnan tunnetuimman viinialueen Chiantin läpi kiermurtelee tutustumisen arvoinen viinitie Strada del Vino.

Lähde Toscanan viinitielle Chiantiin

Toscanan viinitie vie Chiantin sydämeen

Toscanan pääkaupungin Firenzen eteläpuolelta alkava Chiantin viinialue on tunnettu kumpuilevan kauniista Sangiovese-viinitarhoistaan ja oliivilehdoistaan. Legendaarinen Chiantin viinitie Strada del Vino (SR222) alkaa 15 kilometriä Firenzestä etelään ja päättyy noin 60 kilometriä myöhemmin Sienan kaupungin pohjoispuolelle. Täältä löytyy historiallisia viinitiloja, jotka ovat olleet saman suvun omistuksessa yli 500 vuotta.

Chiantin viinitien varrella sijaitsee useita pieniä ja keskisuuria viinitiloja, jotka ovat avoinna myös turisteille. Osaan pääsee tutustumaan vain etukäteen varattaessa. Monen yhteydestä löytyy myös viinimyymälä, jossa voi sekä maistella että ostaa tilan tuotteita.

Tutustumisen arvoinen Chiantin alue on myös Firenzestä itään sijaitseva Chianti Rufina. Se on Chiantin viinialueista pienin, mutta tuottaa arvostettuja punaviinejä. Noin vuonna 1000 rakennettu Nipozzanon entinen puolustuslinnake on toiminut viinitilana jo renessanssikaudelta alkaen.

Ruffino - toscanalaista elämää yhdessä pullossa

Legendaarisen Ruffino-viinitalon viinit ovat olennainen osa Toscanan matkaa. Ne on tehty nautittavaksi yhdessä ruoan kanssa. Italialainen tapa 'se mikä on kasvanut yhdessä, nautitaan yhdessä' kuvastaa Ruffinon viinien suhdetta toscanalaiseen ruokaan loistavasti. Maakunnan ruokakulttuuri on pelkistetyn yksinkertaista, maut puhtaita ja selkeitä - ja siksi niin hyviä. Lue lisää toscanalaisesta keittiöstä.

Raikkaan marjaisa Ruffino Chianti -punaviini on suomalaisillekin se viini, joka yhdistyy ensimmäisenä Chianti-sanan kanssa. Ruffinon viini on hurmannut niin säveltäjä Giuseppe Verdin, näyttelijä Sophia Lorenin, Ruotsin kuninkaalliset kuin miljoonat Pohjois-Amerikkaan muuttaneet italialaiset siirtolaiset, jotka lievittivät koti-ikäväänsä nauttimalla Ruffinon viinejä.

Viinin ikonisesta asemasta kertoo myös se, että Yhdysvaltain kieltolain aikaan Ruffinon Chianti oli ainoa viini, jota sai myydä apteekeissa sen stressiä lieventävien ominaisuuksien takia. Suomen Alkossa tämä viini on ollut myynnissä jo yli 30 vuotta.

Aloita Chiantin viinitien reitti Firenzestä

Paras tapa aloittaa Toscanan makumatka on lentää Firenzeen ja valita upea historiaa henkivä keskiaikainen kaupunki tukikohdaksi tai sitten vuokrata maaseudulta perinteinen toscanalainen talo esimerkiksi Airbnb:n kautta. Varsinkin isommalle ryhmälle asuminen maaseudulla viinitarhojen ja sypressien koristamien vehreiden kukkuloiden keskellä on kätevin vaihtoehto.

Chianti Colli Fiorentinissa sijaitsee Chiantin valmistuksen pioneerina tunnetun Ruffinon Poggio Casciano-viinitila
Chianti Colli Fiorentinissa sijaitsee Chiantin valmistuksen pioneerina tunnetun Ruffinon Poggio Casciano-viinitila.

Toscanassa on mahdollisuus osallistua myös vespoilla tehtävään viinitilakiertueeseen, jolloin päivän aikana kierretään useammissa viinitaloissa. Matkat ovat esimerkiksi Ranskan Alsacen viinireitteihin verrattuna pidempiä, joten vuokra-auto tai vespa on näppärä valinta.

Strada del Vinoa eli Firenzen ja Sienan välistä Chiantin viinitietä ajamalla näkee huikeita maisemia ja saa hyvän käsityksen kuuluisan viinialueen vetovoimasta. Ja Greve in Chiantin kaupungissa kannattaa tehdä pysähdys jo pelkästään legendaarisen lihakauppa Macelleria Forlonin salamien takia ja samalla nauttia vaikka lasi viiniä lihakaupan viinibaarin puolella.

Chianti Colli Fiorentinissa sijaitsee Chiantin valmistuksen pioneerina tunnetun Ruffinon Poggio Casciano-viinitila, jossa valmistetaan kuuluisaa ’supertoscanalaista’ Modusta.

Supertoscanalainen tarkoittaa mehevän täyteläisiä punaviinejä, joiden valmistuksessa käytetään perinteisten Chianti-rypäleiden lisäksi myös kansainvälisiä lajikkeita kuten Cabernet Sauvignonia. Poggio Cascianon tila on puutarhan ja viinitarhojen ympäröimä tyylikäs renessanssiaikainen tila, jossa Ruffinon viineihin ja tilan historiaan voi tutustua niin kauniissa kellarissa, viinitarhoilla ja kierroksen jälkeisessä tastingissa.

Kaikkiaan Ruffinolla on Toscanassa kuusi viinitilaa, joista kaikista on kattavat esittelyt Poggio Cascianolla. Viinitalon kiertueista ja tastingeista saat lisätietoa Ruffinon englanninkielisiltä kotisivuilta.

Ruffinon Poggio Casciano-viinitilaan pääsee tutustumaan etukäteen sovittaessa.

Via Poggio al Mandorlo Quarate – Bagno a Ripoli www.ruffino.com