Näin keität varhaisperunat oikein

Huippukokki Pekka Terävä paljastaa oman suosikkilajikkeensa ja antaa vinkit varhaisperunoiden keittämiseen. Kotimainen varhaisperuna on yksi alkukesän himotuimmista herkuista, jonka varsinainen sesonki alkaa juhannuksesta.

Näin keität varhaisperunat oikein - lue huippukokin vinkit!

Michelin-kokki Terävän mukaan varhaisperunalajikkeet ovat kiinteitä ja siksi parhaita keitettyinä ja sellaisenaan nautittuina. Suosittuja lajikkeita ovat muiden muassa Timo, Arielle ja Venla.

Terävän oma suosikkilajike on sama, kuin suurella osalla suomalaisista.  

– Juhannuksen tietämillä valmistuva Siikli on keskikesän paras herkku, Terävä sanoo.   

Hän nauttii varhaisperunat sellaisenaan – tietysti kuorineen, ehkä tillin ja voinokareen kera. Lisukkeena maistuvat parhaiten silli ja muut kotimaiset kalat.

Varhaisperunat ja viini

Terävän mukaan uudet perunat yhdistetään viinin kanssa kuten muutkin kesän vihannekset; tuoreiden ja raikkaiden makujen korostajaksi kannattaa valita kevytaromisia rosee- tai valkoviinejä. Jos perunoita on maustettu tillillä tai muilla aromikkailla yrteillä, myös viinissä on hyvä olla hieman enemmän aromikkuutta.

Moni nauttii uusien perunoiden kanssa erilaisia kalaruokia. Terävän mukaan tätä mitä parhainta, kotimaisen uuden perunan ja kalan yhdistelmää korostamaan löytyy runsas valikoima viinejä.  

– Erityisesti hyvä riesling, jossa on pieni happo ja hieman makua taittavaa sokeria, menee niin että heilahtaa, Terävä sanoo.  

Näin keität varhaisperunat:

1. Valitse tasakokoisia perunoita. Ohutkuoriset varhaisperunat nautitaan kuorineen, joten pese ne kylmässä vedessä ja harjaa huolellisesti ennen keittämistä.

2.Perunat voi lisätä kylmään tai kuumaan veteen. Kylmässä vedessä perunoista tulee hieman kiinteämpiä, kuumassa pehmeämpiä. Vettä kattilassa tulee olla sen verran, että perunat peittyvät juuri ja juuri.

3. Keitä perunoita kannen alla noin 8–15 minuuttia koosta ja perunoiden määrästä riippuen niin, että ne jäävät napakoiksi.

4. Valuta keitinvesi tarkasti pois kattilasta, sillä kattilaan jäävä vesi vetistää perunoita.  

5. Lisää kattilaan halutessasi tilliä ja ehkä nokare voita, laita kansi päälle ja anna perunoiden hautua vielä viitisen minuuttia. Perunat kypsyvät höyryssä loppuun ja samalla niistä tulee napakoita.

6. Muista, että varhaisperunat ovat parhaita tuoreina. Nosta maasta tai osta kaupasta siis vain tarpeeseen ja vältä pitkää säilyttämistä.

raimat_castell_chardonnay

Viinivinkki!

Viini valitaan perunan lisäkkeen mukaan eli esim. halstratulle tai grillatulle lohelle ja uusille perunoille sopii espanjalainen Raimat Castell de Raimat ChardonnayTutustu viiniin>