Lindeman's

Lindeman on Australian vanhin viinitalo. Dr. Henry Lindemanin vuonna 1843 Hunter Valleyyn perustaman viinitalon filosofiana on alusta lähtien ollut perustajansa positiivinen elämänkatsomus.

Lindemans Ben Ean kellari

Australian viininviljelyn pioneerin Lindemanin ensimmäiset Cawarrassa sijaitsevalle maatilalleen istuttamansa viiniköynnökset tuottivat Rieslingiä, Verdelhoa ja Shirazia. Hunter Valley onkin Australian viininviljelyksen syntypaikka. Pohjoisessa sijaitsevat vuoret ja lännestä laaksoon puhaltavat viilentävät merituulet aiheuttavat samantyylisen vaikutuksen kuin esimerkiksi Kalifornian Napa Valleyssa. Hunter Valleyn lisäksi Lindeman tuottaa nykyisin viinejä myös muun muassa Barossa Valleyn, Coonawarran ja Corowan alueella. Lindeman's tuli nopeasti kuuluisaksi laadukkaista viineistään käyttämällä tuohon aikaan innovatiivista menetelmää eli hankkimalla rypäleitä muilta viinialueilta ja naapuri-tarhoilta. Näin viinitalo takasi tasaisen laadun sato- tai säävaihteluista riippumatta. Viinejä alettiin viedä ulkomaille jo 1850-luvun lopulla ja pian viinit alkoivat myös saavuttaa kansainvälistä mainetta ja palkintoja. Viinitalon työtä jatkoivat Lindemanin jälkeen kolme poikaa hänen ja vaimonsa kaikkiaan kymmenen lapsen katraasta.

Laadukkaiden Shiraz-viinien tuottaja

Tänä päivänä Lindeman'sin viinit tunnetaan jo yli sadassa maassa. Yksi viinitalon tunnetuimmista viinisarjoista on BIN-viiniperhe, josta Suomessa on saatavilla sekä pullossa että hanapakkauksessa oleva BIN 50 ShirazBIN 99 Pinot Noir sekä BIN 65 Chardonnay. Kyseinen valkoviini lanseerattiin ensimmäiseksi vuonna 1985 Kanadassa ja saavutti pian suuren kansainvälisen suosion hedelmäisten australialaisviinien edustajana.

Viinitalo on tullut tunnetuksi myös laadukkaiden Shiraz-viinien tuottajana. Shiraz on Australian ikonisimpia rypälelajikkeita ja sen historia juontaa maan viinintuotannon historian alkuaikoihin vuoden 1843 tienoille. Australiasta löytyy myös vanhimpia edelleen viininvalmistuksessa käytettäviä Shiraz-köynnöksiä ja tunnetuin tuotantoalue on Barossa Valley vaikka köynnöksiä kasvaa laajalti eri puolilla maata.

Australialaisille Shiraz-viineille tyypillistä on eukalyptuksen aroma ja tama johtuu siitä, että lähellä viiniköynnöksiä kasvaa eukalyptys-puita ja sadonkorjuun yhteydessä puun lehtiä saattaa kulkeutua rypäleiden keruuvaiheessa mukaan.

Dr. Henry Lindeman - suoraselkäinen herrasmies

1800-luvulla elänyt Dr. Henry Lindeman oli voimakastahtoinen persoona, rehti ja suoraselkäinen mies. Lääkärinä ja kauppiaana hän halusi sivistää uutta kotimaataan edistämällä herrasmiesmäisiä käytöstapoja ja pyrkimyksiä.

Lindemanin aikana herrasmiehen taitoihin kuului olennaisena osana muun muassa hyvä käsiala, jota pidettiin tuohon aikaan yhtenä taidemuotona sekä tietysti muodolliset illalliset, joille pukeuduttiin aina asianmukaisesti. Todellinen herrasmies kohteli muita ihmisiä arvostavasti ja ilmaisi itseään harkiten ja selkeästi.  

Dr. Henry Lindemanin halu edistää hyviä käytöstapoja johtui osin myös silloisen Iso-Britannian siirtomaan Australian asutuspolitiikasta. Australiaan lähetettiin 1700-1800 -luvuilla runsaasti erilaisista rikoksista tuomittuja emämaan kansalaisia pakkotyöhön rakentamaan ja asuttamaan käytännössä mantereen kokoista uutta siirtomaata. Osin tästä syystä väkivalta ja rikollisuus rehottivat erityisesti kaupungeissa.

Viinitalon perustajan kunniaksi on tehty Gentleman's Collection -viinisarja, joka on erityisesti tarkoitettu kaikille moderneille herrasmiehille tai herrasmiehiksi haluaville.