Pongrácz

Moderneja kuohuviinejä perinteisellä menetelmällä - Pongrácz on Etelä-Afrikan arvostetuimpia kuohuviinitaloja.

Pongrácz -viinitila

Pongrácz-kuohuviinien taustalta löytyy upseeri ja aatelinen herrasmies sekä Euroopan lähihistoriaan liittyvää suurta dramatiikkaa. Tänä päivänä Pongrácz on Etelä-Afrikan arvostetuimpia kuohuviinitaloja, jonka elegantit viinit ovat ansainneet useita kansainvälisiä tunnustuksia.

Pongrácz-viinien nimi tulee unkarilaiselta aatelismieheltä Desiderius Pongráczilta, jonka elämäntarina hakee vertaistaan. Valmistuttuaan maataloustieteellisestä keskellä toista maailmansotaa nuori mies päätti liittyä Unkarin armeijaan sen sijaan, että olisi palannut jatkamaan sukutilaa.

Neuvostoliiton vallattua Unkarin hänet lähetettiin lähes kymmeneksi vuodeksi Siperiaan pahamaineisille vankileireille, joissa hän sotavankina joutui työskentelemään metsätöissä ja kuparikaivoksissa. Vapauduttuaan Pongracz päätti paeta Unkarin vuoden 1956 kansannousun aikaan Namibiaan, josta hän sai aateliskontaktiensa kautta töitä tilanhoitajana. Parin vuoden jälkeen hän muutti Etelä-Afrikkaan Stellenboschiin ja alkoi opiskella viininviljelyä.

Opiskeluidensa jälkeen hän toimi 20 vuotta Etelä-Afrikan viiniteollisuudessa ja hänestä tuli arvostettu viininviljelykonsultti ja viinikirjailija, joka on jättänyt lähtemättömän jälkensä Etelä-Afrikan viininviljelykulttuuriin. Klassista musiikkia, antropologiaa ja mäyräkoiria intohimoisesti rakastanut Pongrácz kuoli 61-vuotiaana traagisessa onnettomuudessa, kun hän oli siirtämässä Chardonnay-viiniköynnöksiä eräälle viinitilalle.

Moderneja kuohuviinejä perinteisellä menetelmällä

Pongrácz-kuohuviinit valmistetaan eteläafrikkalaisella Méthode Cap Classique (MCC) -menetelmällä, joka vastaa perinteistä ranskalaista kuohuviinimenetelmää, jossa viinin toinen käyminen tapahtuu pullossa. Lisäksi MCC -menetelmän ehtona on vähintään yhdeksän kuukauden pullokypsytys. Talon viineissään käyttämät rypäleet tulevat viinitarhoilta Länsi-Kapmaan alueelta, jossa ilmasto on merituulten viilentämä.

Pinot Noir -rypäleet kasvavat 320 metrin korkeudessa punaisessa maaperässä, Chardonnay -rypäleet puolestaan 100–200 metrissä. Chardonnay ja Pinot Noir -rypäleiden lisäksi Elunda käyttää sekoituksessa hieman eli alle viiden prosentin verran Pinot Meunier -lajiketta. Se kuuluu Chardonnay ja Pinot Noir -rypäleiden lisäksi klassisiin lajikkeisiin, joista Ranskassa valmistetaan samppanjaa. Se tuo viiniin hedelmäisyyttä ja samppanjamaisempaa vaikutelmaa. Pongráczin viinitalo on yksi harvoja eteläafrikkalaisia Pinot Meunier -lajikkeen käyttäjiä. Pongrácz on osa J.C. Le Roux:n viinitaloa, joka on Etelä-Afrikan johtavia kuohuviininvalmistajia.

Rakastettu ja palkittu Rosé

Kaikki Pongracz-kuohuviinit ovat tyyliltään klassisia ja elegantteja.

Ne sopivat loistavasti niin juhlajuomaksi kuin esimerkiksi äyriäisten, salaattien ja suklaisten jälkiruokien seuraan. Pongracz Rosé Brut on erityisen rakastettu, romanttisen vaaleanpunainen kuohuviini. Sen mausta löytyy punaisia marjoja sekä sitrusta, ja sen pehmeät kuplat saavat veden nousemaan kielelle. Viini voitti kultaa Vuoden Viinit 2016 -kilpailussa.