Henri Alén mentoroi S. Pellegrino Young Chef -finalistia

Maailman merkittävimpiin kuuluva nuorten kokkien kilpailu S. Pellegrino Young Chef lähestyy finaaliaan 11.-13.5.2018 Milanossa. Lue tuomariston suomalaisena edustajana toiminut keittiömestari Henri Alenin mietteet.

Henri Alen ja Anton S.Pellegrino Young Chef

S. Pellegrino Young Chef finaali lähestyy, mitä odotat kilpailulta?

- Kilpailu tulee olemaan äärimmäisen tiukka, ja tuomaristo vaativa. Toivon ennen kaikkea sitä, että luvassa on hyvän ruoan ja kilpailun lisäksi kokkien verkostoitumista ja ajatuksen vaihtoa ruoasta. Lopuksi se on asia, jossa kaikki voittavat.

Anton Husa voitti Scandinavia-Baltian semifinaalin ja pääsee kamppailemaan Young Chef tittelistä. Mitä odotat häneltä ja mitä uskot pystyväsi antamaan hänelle vielä valmistautumisen loppusuoralla?

- Anton on erittäin vahva niin teknisesti kuin henkisesti. Uskon hänen pääsevän kärkikolmikkoon, jos isoja kommelluksia ei tule. Olemme olleet Antonin kanssa yhteydessä ja seuraava steppi on katsoa keittiön piirustukset ja tehdä työskentelysuunnitelma. Hommaa on vielä edessä, mutta kun kongi kumahtaa, olemme valmiina.

Mikä on tärkeintä nuoren kokin uralla?

-Tärkeintä on pitää fokus siinä tärkeimmässä eli ruoassa. Miettiä sitä, yrittää kehittää itseään teknisesti ja janota tietoa. Jos jaksaa painaa ja olla kiinnostunut, palkitaan se myöhemmin. Baby steps.

Mitä S. Pellegrino Young Chef -kilpailun voitto merkitsisi nuorelle kokille?

- Kyseessä on valtava näyttämö, jossa nuori kokki pääsee näyttämään omaa osaamistaan ja ideoita. Parempaa paikkaa tutustua ja tavata maailman huippuja keittiömaailmasta ei ole. Kyseessä on mahtava tilaisuus, joka kannattaa käyttää hyväkseen. 

Finnjävel-ravintolasi viimeinen tarjoilu oli äskettäin, millainen matka ravintolan kanssa on ollut ja millaisin mielin lähdet uusiin haasteisiin?

- Matka on ollut uskomaton. Noin 350 tulkintaa eri perinneruoista on koluttu, kymmeniä tuhansia ihmisiä palveltu ja varmasti jälki jätetty monen mieleen Suomen hienosta ruokakulttuurista. Olo on hieman haikea, mutta kun mietin mitä toukokussa tilalle avautuu, nousee hymy huulille...