Mitä tarkoittaa paikallinen ekosertifiointi Etelä-Afrikan viineissä?

Alkuperämaassa annettu sertifiointi kertoo kestävän kehityksen edistämiseksi tehdystä työstä viinintuotannossa.

työntekijät viinitarhalla

Kestävän kehityksen sertifiointien vaatimukset voivat vaihdella eri maissa, mutta viininviljelyssä ja -valmistuksessa tyypillisiä ovat veden ja energian säästö sekä uusiutuvan energian käyttäminen. Nämä ovat asioita, joille esimerkiksi luomutuotannossa ei ole vaatimuksia. Alko on määritellyt muun muassa seuraavat perusteet alkuperämaiden sertifioinneille eko-tuotetiedoissa:

• Vähintään 50% sertifioinnin vaatimuksista liittyy ympäristönäkökohtiin. Sertifointi koskee viininviljelyä ja/tai valmistusta tuotantolaitoksessa.• Sertifikaatti on näkyvillä tuotepakkauksessa. (Lähde: https://www.alko.fi/vastuullisesti/eko-eettinen/eko-symbolit)

Alkon valikoimassa Etelä-Afrikan osalta on hyväksytty paikallinen ekosertifikaatti, jonka tunnistaa pullon kaulassa olevasta tarrasta ’Integrity& Sustainability Certified’. Kaikilla Distellin Suomessa myytävillä viineillä on tämä vapaaehtoinen Sustainable Wine of South Africa (SWSA) –sertifikaatti, joka takaa, että viinit on tuotettu luonnon kannalta kestävällä tavalla sekä työntekijöiden turvallisuutta ja terveyttä kunnioittaen. Lisäksi näiden viinien tuotantoketju on jäljitettävissä viinitiloille asti.

Etelä-Afrikan suurimpiin viiniyrityksiin kuuluva Distell, joka omistaa mm. Two Oceans, Nederburg ja Durbanville Hills -viinitalot, edistää työolosuhteita ja sosiaalista vastuutyötä amfori BSCI (Business Social Compliance Initiative) periaatteiden mukaisesti.

Distell pitää osaltaan huolta siitä, että amfori BSCI:n periaatteet toteutuvat heidän tuotannossaan. Distell vastuullisena tuottajana tarjoaa omille työntekijöilleen paikallisen lainsäädännön ylittäviä etuja:

• mahdollisuuden osallistua rahastoon, josta työntekijät saavat tukea esimerkiksi eläköitymisen yhteydessä• terveydenhoitoa• lukutaidon opetusta• enemmän lomia sekä lain minimitason ylittävää palkkaa

 Distellin Nederburg-viinitalo on myös Team Dimension Data -pyöräilyjoukkueen pääsponsori. Joukkueen Qhubeka-hyväntekeväisyysjärjestön kautta joukkue lahjoittaa polkupyöriä nuorille, aikuisille, terveydenhuollon ammattilaisille ja katastrofityöntekijöille. Polkupyörien avulla lastenkoulumatkaan kuluva aika lyhenee jopa 75 % ja aikuisten työmatkat ja asioiden hoitaminen helpottuvat. Pyöriä rakennetaan Nederburgin viinitilalla ja rakentaminen työllistää naisia, joista monet ovat olleet työttömiä aiemmin.

Viinintuotannossa mahdollisesti ilmenevien haasteiden ratkaiseminen on pitkäjänteistä työtä, johon on parhaat mahdollisuudet silloin kun liikesuhteet viinintuottajien kanssa ovat pitkiä.

Altia on Pohjoismaiden ja Baltian johtava alkoholijuomatalo, joka valmistaa, maahantuo ja vie laadukkaita viinejä sekä väkeviä alkoholijuomia. Altia on itse amfori BSCI:n jäsen ja työskentelee vastuullisen hankinnan kehittämiseksi - päämiehemme sekä heidän toimittajansa ovat merkittävä osa toimitusketjujamme. Lue lisää