Nauti ruoasta ja juomasta Sue Ellenin tyyliin

Oletko jo tavannut Sue Ellenin? Helsinkiläinen ravintola hurmaa kepeällä kodikkuudellaan ja rennoilla Yhdysvaltain etelärannikon ruokaherkuilla ja juomilla. Tutustu mitä on suckling piglet ja paistetut vihreät tomaatit.

Sue Ellen ravintola

Etelärannan kupeessa Vanhaa kauppahallia vastapäätä aukeaa ovi tyylikkään kodikkaaseen Sue Elleniin. Ruokasalin päivällisen tai illallisen lisäksi pieni ja intiimi baarihuone houkuttelee after work -cocktaileille. Mitä ravintoloitsija ja sommelier Samuil Angelov ja keittiömestari Matti Paunonen ajattelevat Sue Ellenin suhteesta hyvään ruokaan ja laadukkaaseen juomaan?

Kuka on Sue Ellen ja miksi häneen kannattaa tutustua?

– Meille kaikille nimi Sue Ellen tuo varmasti jonkinlaisia mielikuvia. Ravintola ei varsinaisesti ole saanut nimeään kuuluisan 80-luvun tv-sarja Dallasin äveriään J.R. Ewingin vaimon Sue Ellenin mukaan, mutta monelle se tulee ensimmäisenä mieleen, Samuil kertoo. – Minulle Sue Ellen viestii lämpöä ja kodikkuutta, meille on helppo tulla viettämään iltaa ja syömään hyvin, mutta rennosti.

Mikä on Sue Ellenin lempiruokaa ja mistä se hakee inspiraationsa?

 – Elämän tärkeimpiä asioita on yhdessä syöminen, Matti muistuttaa. – Sama periaate kuvastaa myös rentoa yhdessäoloa Etelä-Carolinan vanhimmassa kaupungissa Charlestonissa tai Georgian Savannahissa, joissa kävimme inspiraatiomatkalla. Esimerkiksi Pig roust eli kokonaisen possun grillaaminen on siellä tyypillinen perinne, jossa suku ja ystävät kokoontuvat yhteen.

The Velvet Devil Merlot -punaviinin hedelmäisyys tuo marjaisuutta pigletin mehevään makuun.

Sommelier Samuil Angelov

Sue Ellenin erikoisuus on piglet eli kokonainen pikkupossu, jota kypsytetään matalassa lämpötilassa kokonainen vuorokausi. Sen täytteenä olevat yrtit ja kauden juurekset tuovat lihaan makua ja kosteutta. Piglet-herkkua skonssi-lisukkeineen pääsee nauttimaan 6-8 hengen seurue etukäteisvarauksella. Washingtonin viinialueen The Velvet Devil Merlot -punaviinin hedelmäisyys tuo marjaisuutta pigletin mehevään makuun. – Tämä on puhdasta herkuttelua spesiaalimpaan illanviettoon rennolla porukalla, Matti vinkkaa.

Rapukakut eli crabcakes
Rapukakut eli crabcakes on suosittu alkupala etelärannikolla.

– Alkuruoista rapukakut eli crabcakes sekä Alabaman etelävaltion alkupala paistetut vihreät tomaatit ovat ykkösherkkuja. Vihreä eli raaka tomaatti on hapokas, josta tulee paistettuna juuri sopivan makeaa. Tomaatin makeutta täydentää raikkaan kuiva Eve Chardonnay -valkoviini. Paistetut vihreät tomaatit on myös loistavan 90-luvulla kuvatun draamaelokuvan nimi. Leffa on traagisen viihdyttävä kertomus kahden naisen välisestä ystävyydestä 1930-luvun Alabamassa.

Millaisesta viinistä Sue Ellen nauttii?

–  Moni ei tiedä, että Jenkkien 52 osavaltiosta peräti 50:ssä viljellään viiniä. Eurooppaan asti kantautuvat useimmiten Kalifornian ja Washingtonin osavaltioiden Chardonnay tai Merlot-rypäleistä valmistetut viinit.

Sue Ellen meets Eve Chardonnay
Sue Ellen meets Eve – Washingtonin viinalueen Chardonnay-valkoviinit ovat usein raikkaan hedelmäisiä.

Toki monia muitakin rypälelajikkeita viljellään paljon, ja määriin vaikuttaa jopa elokuvateollisuus, Samuil kertoo ja viittaa 2004 ilmestyneeseen Sideways-draamakomedialeffaan, joka nosti Pinot Noir -viinien arvostuksen Jenkeissä aivaan omaan luokkaansa. – On ilo, että erityisesti maan viileämmiltä tuotantoalueilta saadaan raikkaan hapokkaita Chardonnay-viinejä, joita ei entisaikojen tyyliin kypsytetä enää överipitkään tammessa.

Entä mitä Sue Ellen nauttisi herkullisen illallisen jälkeen? Tietenkin bourbon-viskistä valmistetun klassisen whisky sour -cocktailin. Tervetuloa seuraan!

varaa_poyta

Varaa pöytä!

Eteläranta 16, Helsinki 0300 472 334 Tiistaista torstaihin 16.30-24 Perjantai ja lauantai 12-01 Sue Ellen on auki koko kesän, tervetuloa grilliherkuille

Varaa pöytä!>