Resepti: Taste of Nikinmäki
Taste of Nikinmäki blogaaja ja kokki Henri Heinonen tekee "safkaa ranteet lukossa" suurella intohimolla.
Karitsan kareet maustetaan granaattiomenasiirapilla ja hieman eksoottisimmilla mausteilla. Grillaa ja nauti täyteläisen punaviinin kanssa.
n. 1-1 ½ kg karitsan tai lampaan karetta
2 valkosipulin kynttä
2 tl karkeaa merisuolaa
muutama mustapippuri
1 rkl kanelia
½ rkl juustokuminaa
1 iso rkl fariinisoria
¾ dl granaattiomenasiirappia
2 klementtiiniä
öljyä
Kuori ja silppua valkosipuli. Laita se suolan ja pippureitten kanssa mortteliin ja hiero pastaksi. Lisää kaneli ja juustokumina ja sekoita tasaiseksi.
Laita mausteseos pieneen kattilaan ja lisää 1 rkl öljyä. Hauduta keskilämmöllä noin 4 minuuttia ja lisää sekaan klementtiinien hienoksi raastettu kuori, niiden mehu ja granaattiomenasiirappi sekä fariinisokeri.
Hauduttele 5-10 minuuttia kunnes seoksesta tulee tahmeaa kastiketta. Anna jäähtyä.
Poista karelihojen pinnasta mahdolliset kalvot ja ylimääräiset rasvat.
Hiero kareen pintaan tahmea kastike, mutta jätä sitä pari ruokalusikallista odottamaan.
Laita kareet grilliin epäsuoraan lämpöön ja työnnä paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan. Paista grillissä miedossaa lämmössä (n.150 astetta), kunnes sisälämpö on 55 astetta. Kääri folioon ja anna vetäytyä noin 20 minuuttia.
Kuumenna grilli kuumaksi (n 250 astetta) ja grillaa lihoja vielä pari minuuttia per puoli rapean pinnan saamiseksi ja hiero loppu mausteseos pintaan.
Voit valmistaa kareet myös ilman grilliä. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Ruskista kareet kauttaaltaan kuumalla pannulla, laita uunivuokaan ja sivele mausteseos pintaan. Laita paistomittari lihaan ja pidä uunissa kunnes lämpötila 55 astetta. Ota vuoka uunista ja laita foliosta löysä kansi päälle ja anna vetäytyä 10 minuuttia.
1 ltr granaattiomenamehua
2 rkl sitruunan mehua
1 dl sokeria
Laita ainekset kattilaan ja keitä noin tunti kunnes seos on siirappimaista.
n. 1 kg lapinpuikulaperunaa
n. ½ kg palsternakkaa
n. ½ kg porkkanaa
5-7 pientä sipulia
2 oksaa tuoretta rosmariinia
suolaa&pippuria
öljyä
Pese juurekset hyvin ja pilko suht samankoisiksi paloiksi. Halkaise sipulit ja poista kuoret. Nypi rosmariinista lehdet ja silppua ne pieneksi.
Laita juurekset uunikulhoon, kaada päälle öljyä ja lisää silputtu rosmariini, suola ja pippuri.
Paista 200 asteisessa uunissa 45 minuuttia -1 tunti ja sekoittele välillä.
4 kokonaista valkosipulia
öljyä
suolaa
Leikkaa valkosipuleista latva pois, laita uunivuokaan ja kaada päälle hieman öljyä ja ripaus suolaa.
Paahda uunissa noin 30 min kunnes ne ovat kauniin rusehtavia.
Taste of Nikinmäki blogaaja ja kokki Henri Heinonen tekee "safkaa ranteet lukossa" suurella intohimolla.
Nämä hampurilaiset saavat tujauksen lempeää mausteisuutta itse tehdystä paholaisen hillosta. The Velvet Devil Merlot -viinin samettinen marjaisuus tasapainottaa mausteisuutta.
Katso resepti »Mikä lohduttaa kun päivä ottaa päähän? Överimättö, runsas kasvisruoka vai suklaaherkku? Katso kolmen ruoka-ammattilaisen täsmävinkit ja reseptit!
Lue lisää »Marinoi karitsa ronskisti punaviinillä, rosmariinillä ja valkosipulilla. Nauti mausteisen 19 Crimes -aussiviinin kanssa.
Katso resepti »Rohkean runsas ja paahteisen puolikuiva 19 Crimes Chardonnay -valkoviini sopii mehevästi maustettujen kanavartaiden viereen. Tai kokeile aavistuksen jäännössokeria sisältävää 19 Crimes Red -viiniä.
Katso resepti »