Tunnetko jo nämä pääkaupunkiseudun parhaat piknikpaikat?

Kääri viltti kainaloon, pakkaa viileää janojuomaa reppuun, varustautua herkullisilla eväillä ja suunnata piknikille. Jos vielä mietit, mihin viltin voisi levittää, tsekkaa nämä Helsingin ja Espoon erityiset helmet!

piknik

Huikea Vuosaarenhuippu

Helsingin ehkä omaperäisin luontoalue on rakennettu vanhan jätemäen päälle. Päällimmäiseksi on lisätty valikoituja pintamaakerroksia erilaisten kasvillisuustyyppien tueksi. Lopputulos on huikea, sillä laelta löytyy mm. saarnimetsä, pähkinäpensaita, saniais- ja herukkalehto, sola, rauniopiha, luonnonruusupolkuja sekä kanervaa ja katajaa kasvava nummi.

Kaiken keskellä on suuria, Kehä III:n työmaalta roudattuja kiviä, joiden päälle mahtuu kattamaan isommankin piknik-aterian. Luonnon muovaaman pöydän äärestä avautuvat avarat näkymät aina Espooseen saakka. Vastakkaisessa suunnassa voi seurata Vuosaaren sataman arkea.

Vehreä Tullisaari

Tullisaari on yksi Suomen parhaiten säilyneistä maisemapuistoista. Itäisen Helsingin vehreä keidas kutsuu nauttimaan eväsretkistä hyvässä seurassa. Ympärillä on muutakin katseltavaa, sillä puistosta löytyy oopperatähti Aino Acktén (1876–1944) mukaan nimetty huvila. Taiteen ystävä etsiytyy Kagaalin muistokivelle, joka on pystytetty ensimmäisellä sortokaudella (1899–1905) syntyneen vastarintajärjestön kunniaksi.

Piknik vanhalla mattolaiturilla

Helsingin rannoilta löytyy edelleen useita matonpesulaitureita, jotka ovat oivallisia piknik-paikkoja. Laitureille kannattaa etsiytyä eritoten iltaisin, kun mattopyykit on hoidettu. Meren päällä kelluvia laitureita on ripoteltu ympäri kaupunkia, ja viltin voi levittää esimerkiksi Töölön laitamille, Katajanokalle, Munkkiniemeen tai Sörnäisten Rantatien tuntumaan. Eväät noudetaan kätevästi lähiravintoloista ja juomapuoleenkin löytyy ratkaisu yleensä kulman takaa.

Siltasaaren urbaanit piknikpaikat

Lisää laitureita ja mukavia piknikpaikkoja löytyy Siltasaaresta. Eteläpuolella voi istuskella leveällä venelaiturilla lahden toisella puolella siintävää kasvitieteellistä puutarhaa ihastellen. Siltasaaren kärjessä on minikokoinen hiekkaranta, johon paistaa lämmin ilta-aurinko. Rannan ohitse lipuu tasaiseen tahtiin vesilintuja, SUP-lautailijoita ja pienveneitä. Mansikat, herneet ja muut piknik-herkut haetaan tietysti Hakaniemen torilta.

Laajalahden luontopolku

Harva tietää, että Espoossa aivan Kehä I:n ja Turunväylän läheisyydessä kulkevat rantaruovikossa pitkospuut. Laajalahti on rauhoitettu lintujen pesimis- ja levähtämisalueena, johon pääsee tutustumaan luontotalo Villa Elfvikin pihalta lähtevää esteetöntä luontopolkua pitkin. Samaan paikkaan päätyy, kun lähtee Otaniemestä rantoja pitkin kohti pohjoista.

Polun varrella on lintutorni sekä useita taukopaikkoja, joissa voi nauttia eväistä. Tulipaikkaa ei ole, mutta valmiit herkut voi napata mukaan luontotalon kahvilasta. Alueella saattaa törmätä nelijalkaisiin kesätyöläisiin, joiden tehtävänä on pitää rantaniityn kasvillisuus matalana. Laiduntavat lehmät ovat rodultaan vanhaa itäsuomenkarjaa eli kyyttöjä.

Romanttinen Lenininpuisto

Helsingin Alppilassa sijaitsevan Lenininpuiston harvinaiset puulajit, pensaat ja istutukset ovat perua paikalla 1960-luvulla järjestetystä puutarhanäyttelustä. Rauhallinen puisto on täydellinen paikka romanttiselle piknikille. Treffit kannattaa ajoittaa auringonlaskun aikaan, sillä puiston korkeimmalta kohdalta avautuu mieletön maisema yli Pasilan kattojen kohti läntistä taivaanrantaa.

Sisäänkäynnit puistoon löytyvät Kulttuuritalon kulmalta, Vesilinnankadulta sekä Linnanmäen pääportin tuntumasta.

Mitä pakata mukaan piknik-koriin?

- Viini täysin kierrätysmuovista valmistetussa rPET-pullossa on kevyt ja ekologinen. Muista jäädyttää valkoviini hyvin jääkaapissa tai pari tuntia pakkasessa. Silloin viini toimii hyvin myös eväiden jäähdyttäjänä piknik-kassissa.

- Vettä

- Feta-minttu-melonisalaattia tai täytettyjä voileipiä

- Tuoreita marjoja, esimerkiksi mansikoita, pensasmustikoita ja kirsikoita

- Viltti, hellehattu, aurinkolasit ja -rasva ja ihana kesäfiilis

30.06.2021