Kokki Linnea Vihosen vinkit metsäretken ruokailuun ja trangian käyttöön

Ruokaohjelmista ja -lehdistä tuttu kokki Linnea Vihonen rakastaa retkeilyä ja ruoan laittamista luonnossa. Lue miksi retkikeitin eli trangia on näppärä retkilounaan valmistamiseen.

linnea vihonen

Linnea, miksi suosittelet ruoanlaittoa luonnon keskellä ja erityisesti trangialla?

”Trangia reppuun ja menoksi” -konsepti on täydellinen tapa rakentaa perinteinen kesäkeittiö valitsemaasi paikkaan metsän syleilyssä. Retkikeittimellä valmistuu helposti niin yhdessä tai yksin herkullinen ateria – samalla saa perinteisen piipahduksen luonnossa muutettua vaikka koko päivän kestäväksi virkistyslomaksi. 

Ja mikä parempaa kuin kuunnella trangian porinaa, laineiden liplatusta ja lintujen sinfoniaa vihreässä paratiisissa!

Millaiset ruoat ovat kaikista trangia-ystävällisimpiä?

Trangialla valmistuu oikeastaan ruoka kuin ruoka hyvin suunniteltuna. Jätä raaka-aineista mahdollisimman paljon pakkausmateriaalia kotiin ja pyöräytä vihannekset vaikka keittiöpyyhkeen väliin suojaan. 

Risoton raaka-aineet voit esimerkiksi punnita valmiiksi ja vaikka pilkkoa osan jo valmiiksi kotona. Tomaattipohjaiset linssi- ja papupadat ovat myös mitä mainioimpia – pakkaa mausteet mukaan pieniin minigrip-pusseihin ja litistä pahvitetrat käytettyinä takaisin reppuun. Katso Linnean metsäsienirisoton ohje.

tarvikkeet
Pakkaa mausteet mukaan pieniin minigrip-pusseihin.

Jos käytät lihaa tai tofua, voit pakastaa tuotteet ensin ja käyttää kylmäkalleina muille ruuille ja juomille matkan aikana. Määränpäässä ruoat ovat kylmiä ja muut sopivasti sulaneita. Toimii myös täydellisinä viininviilentäjinä patikoinnin ajaksi!

Mitä kannattaa erityisesti ottaa huomioon trangian käytössä? 

Suosin nestepolttimon sijaan kaasupolttimella toimivaa trangiaa. Ne ovat hieman hintavampia mutta yksinkertaisia sekä turvallisia. Valitse trangian alle tukeva kohta maastossa sekä muista varovaisuus. Trangialla voit valmistaa ruokaa myös metsäpalovaroituksen aikaan huolellisuutta noudattaen. Irroita kaasu aina retkikeittimestä kuljetuksen ajaksi ja sulje silloin, kun et sitä käytä.

raakamakkara trangialla
Raakamakkarat paistuvat trangialla yrttien ja sitruunan kanssa. Pakkaa makkarapaketti kohmeisena eväsruokien joukkoon, jolloin se pitää muut raaka-aineet viileinä ja sulaa matkan varrella.

Muista käyttää retkikeittimen kulhoille varattuja pihtejä niitä nostaessa – kaasu lämmittää keittimen sekä kulhot tulikuumiksi. Anna trangian jäähtyä ennen pakkaamista reppuun.

Miten metsäretken ruoasta ja ruokailuhetkestä saa tehtyä ”astetta paremman” elämyksen?

Pienillä yksityiskohdilla retkeilyn ruokailun saa nostettua sille kuuluisalle “next levelille”. Ota kotoa mukaan pari keittiöpyyhettä ja asettele toiselle ruokatarvikkeet kauniisti ja kata toiselle “pöytä” valmiiksi. 

Kangasservetit, kauniit kestävät lautaset kertakäyttöisten sijaan sekä lasillinen viiniä ja täydellinen retkipäivä on valmiina.

23.06.2021