Uutuusruokakirja: Kakkuja ja saaritarinoita, Leivontaelämää Suomenlinnassa

Emilia Vartiaisen uutuuskirja Kakkuja ja saaritarinoita vie arkeen ja juhlaan Suomenlinnassa Helsingin edustalla. Leivo unelmien täytekakku tai aamiaispannari ja hyödynnä sesongin tuoreita raaka-aineita luovilla tavoilla. Tutustu kirjaan!

Kakkuja ja saaritarinoita, Leivontaelämää Suomenlinnassa

Mistä ruokakirjasi kertoo ja mistä sait siihen inspiraation?

Innostuin muutama kesä sitten Tove Janssonista, luin kaikki muumikirjat sekä suuren osan Janssonin muusta kirjallisesta tuotannosta. Olin valtavan inspiroitunut muumeista ja heidän huolettomasta elämänfilosofiastaan – yhteydestä luontoon, ruokaan, mereen ja läsnä olevasta empatiasta muita olentoja kohtaan.

Kävin eräänä päivänä Suomenlinnassa ja Tove Jansson mielessä sain idean: haluan muuttaa tänne elämään omaa Muumipappa-elämää. Olin samoihin aikoihin kehittänyt ideaa toisesta ruokakirjasta, jonka halusin keskittyvän makeaan leivontaan.

Kirja muodostui kokonaiseksi, kun keksin yhdistää kakut, leivokset ja Suomenlinnan saaristotunnelman

Kakkuja ja saaritarinoita on teos kakuista, hilloista, letuista, leivoksista, pullista, hapanjuuresta sekä elämästä merilinnoituksessa Helsingin edustalla. Makeiden reseptien lisäksi kirja sisältää pieniä saaritarinoita, jotka ovat omia kokemuksiani meren ympäröimänä elämisestä sekä minuun vaikuttaneita sitaatteja Tove Janssonin teoksista. Ruoka- sekä tunnelmakuvat ovat kuvattu Suomenlinnassa, mikä luo satumaisen tunnelman kirjaan.

Kenelle kirjasi on tarkoitettu?

Kirja on tarkoitettu kaikille leivonnasta sekä Helsingin saariston kauniista tunnelmasta kiinnostuneille. Resepteissä käytetään luovilla tavoilla kausien sesonkiraaka-aineita, kuten raparperia, viikunoita, karhunvatukoita sekä herukoita.

Kannustan lukijaa käyttämään myös omaa luovuutta ja korvaamaan sesonkituotteita omilla suosikeilla tai paremmin saatavilla olevilla vaihtoehdoilla. Teos sopii reseptikirjan lisäksi kahvipöytäkirjaksi ja selattavaksi pelkästään kuvien ja saaritarinoiden takia, Suomenlinnan historiallinen tunnelma ja Tove Janssonin sitaatit tuovat sisältöä, vaikka leipominen ei olisi lukijan tärkein harrastus.

Mikä aihe kirjassa on erityisesti lähellä omaa sydäntäsi?

Ehdottomasti hapanjuurileivät sekä macaron-leivokset. Jääkaapissani on kaksi hapanjuurta, nelivuotias vehnäjuuri sekä yli 100 vuotta vanha ruisjuuri, joilla leivon viikottain leipää ja muita herkkuja. Kirjan kaurapuurohapanjuurileipä on oma suosikkini ja eniten leivottu leipä.

Kakkuja_ja_saaritarinoita_Leivontaelämää_Suomenlinnassa_kuvitus

Toinen erikseen mainitsemisen arvoinen on vegaaniset macaron-leivokset, joiden reseptiä kehitin vuosia. Kirjassa on leivoksesta viisi eri makuversiota, joista paahteisen makea hasselpähkinä-kinuski on oma suosikkini.

Asut itsekin lumoavassa Suomenlinnassa, millaista elämä siellä on?

Elämä Suomenlinnassa on rauhallista, läsnäolevaa ja merkityksellistä. Ympäröivän meren tuntee ja näkee kaikkialla ja alati vaihtuvaan säähän on hyvä varautua veden- ja tuulenpitävällä takilla. Merilinnoituksen arvokkaan historian tuntee myös jokaisessa rakennuksessa ja kadunkulmassa.

Todellisuudessa mukava ja sujuva arki vaatii jonkin verran suunnittelua ja aikatauluttamista, mantereelle kulkeva lautta liikkuu muutaman kerran tunnissa ja extempore lähdöt kotoa ovat haastavampia toteuttaa. Minulle lauttamatka tuo kuitenkin – suositummista mielipiteistä poiketen – rytmiä, rauhaa ja yksinkertaisuutta elämään sekä jokapäiväisen läsnäoloharjoituksen merimaiseman keskellä.

Kiitos uutiskirjeen tilaaja, että luit kirjaesittelymme! Arvomme kolme voittajaa niiden sähköpostiosoitteiden joukosta, jotka klikkasivat uutiskirjeestämme tähän sisältöön. Arvonta suoritetaan 27.6.2022 ja voittajille ilmoitetaan sähköpostitse. Yhden palkinnon arvo on 32 €. Arvonnan säännöt.

Emilia_Vartiainen

Kotisaarensa lumoama Emilia Vartiainen on omistautunut tekemään maailmasta herkullisemman ja nautinnollisemman. Leivontakirja on Emilian toinen teos.

Löydä kirja bemycozy.com >>