5 yleisintä kysymystä luomu- ja vegeviineistä
Onko kaikki viini vegaanista tai luomu automaattisesti ympäristöystävällisin viinivalinta? Entä onko luomuviinissä sulfiitteja? Lue vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.
Lue lisää »Mikä ero on luomuviinillä ja biodynaamisella viinillä? Entä mitä tarkoittaa Reilun kaupan viini tai vegaaninen viini? Ota termit haltuun!
Viinintuotanto voidaan jakaa kahteen osaan: viinin viljelyyn viinitarhassa ja viinin valmistusprosessiin viinikellarissa. Viinin luomuviljelyssä ei ole käytetty kemiallisia torjunta-aineita.
Luomuviini saa sisältää tavallista viiniä vähemmän rikkidioksideja eli sulfiitteja. Sulfiitteja, joita syntyy viinissä jonkin verran myös luonnollisesti, lisätään viiniin estämään sen hapettumista ja parantamaan säilyvyyttä.
EU:ssa luomulainsäädäntö on vuodesta 2012 vaatinut, että luomu-sertifikaatilla merkitty viini on sekä viljelty että valmistettu luonnonmukaisesti.
Biodynaaminen viini täyttää luomuviinin vaatimukset, mutta sen lisäksi viinin viljelyssä hyödynnetään Rudolf Steinerin kehittämän kokonaisvaltaisen maailmankatsomuksen oppeja.
Ajatus biodynaamisen viljelyn taustalla on, että ihmisen tulisi puuttua luonnon toimintaan mahdollisimman vähän. Biodynaamisessa viljelyssä käytetään siksi vain luonnollisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Steinerin opeissa myös planetaarisilla liikkeillä ja luonnon vuosikierrolla on tärkeä merkitys. Lue lisää ranskalaisen Cazes-viinitalon biodynaamisesta viljelystä.
Reilu kauppa, eli Fair Trade, on eettisen kaupan sertifikaatti. Tarjolla on kattava määrä eettisesti ja ympäristöystävällisesti valmistettuja tuotteita aina puuvillasta hedelmiin ja viiniin. Reilu kauppa taistelee globaalia köyhyyttä ja ympäristöhaittoja vastaan.
Eettisen kaupan sertifikaatteja samoin kuin Fair Trade eli Reilu kauppa.
Kaikki viini on kasviperäistä rypälemehua, mutta viinin valmistusprosessissa rypäleiden keräämisen jälkeen voidaan käyttää eläinperäisiä tuotteita. Ennen pullotusta useimmat viinit suodatetaan ja kirkastetaan. Juuri tässä kirkastusvaiheessa viini voi muuttua ei-vegaaniseksi, sillä valmistajat voivat käyttää erilaisia eläinperäisiä kirkastussaineita. Tyypillisiä kirkastusaineita ovat esimerkiksi kalaliima, gelatiini tai muna- tai maitoproteiini. Vegaaniset viinit suodatetaan ei-eläinperäisillä aineilla, kuten saviperäisellä bentoniitilla.
Viime vuosien aikana suomalaistenkin ravintoloiden ja baarien juomalistoille ovat saapuneet alkuviinit eli natural wines. Alkuviineille ei ole yhtä yhteistä luokittelua, mutta perusperiaate on, että viini tehdään samalla tavalla kuin se on alun perin tehty.
Ihmiskäden vaikutus viiniin pyritään pitämään mahdollisimman pienenä. Viiniä ei esimerkiksi suodateta ollenkaan ja siksi se voi olla sameaa. Alkuviinin laatu vaihtelee huomattavasti tavallista viiniä enemmän vuosikertojen, mutta myös yksittäisten pullojen välillä. Alkuviinin valmistuksessa käytetään vähän tai ei lainkaan rikkidioksidia eli sulfiitteja.
Juutalaisten yhteiskunnallisten ja lainopillisten kirjoitusten mukaan valmistettua viiniä.
Onko kaikki viini vegaanista tai luomu automaattisesti ympäristöystävällisin viinivalinta? Entä onko luomuviinissä sulfiitteja? Lue vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.
Lue lisää »Eettisesti ja ekologisesti tuotetut viinit kasvattavat suosiotaan Alkon valikoimassa. Mutta minkälainen viini oikeastaan on hiilijalanjäljen kannalta paras valinta ja valitako luomua, biodynaamista vai Reilua kauppaa?
Lue lisää »