Eettisesti tuotetut viinit - termit tutuiksi

Mikä ero on luomuviinillä ja biodynaamisella viinillä? Entä mitä tarkoittaa Reilun kaupan viini tai vegaaninen viini? Ota termit haltuun!

luomuviinejä

Luomuviini

Viinintuotanto voidaan jakaa kahteen osaan: viinin viljelyyn viinitarhassa ja viinin valmistusprosessiin viinikellarissa. Viinin luomuviljelyssä ei ole käytetty kemiallisia torjunta-aineita.

Luomuviini saa sisältää tavallista viiniä vähemmän rikkidioksideja eli sulfiitteja. Sulfiitteja, joita syntyy viinissä jonkin verran myös luonnollisesti, lisätään viiniin estämään sen hapettumista ja parantamaan säilyvyyttä.

EU:ssa luomulainsäädäntö on vuodesta 2012 vaatinut, että luomu-sertifikaatilla merkitty viini on sekä viljelty että valmistettu luonnonmukaisesti.

Biodynaaminen viini

Biodynaaminen viini täyttää luomuviinin vaatimukset, mutta sen lisäksi viinin viljelyssä hyödynnetään Rudolf Steinerin kehittämän kokonaisvaltaisen maailmankatsomuksen oppeja.

Ajatus biodynaamisen viljelyn taustalla on, että ihmisen tulisi puuttua luonnon toimintaan mahdollisimman vähän. Biodynaamisessa viljelyssä käytetään siksi vain luonnollisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Steinerin opeissa myös planetaarisilla liikkeillä ja luonnon vuosikierrolla on tärkeä merkitys. Lue lisää ranskalaisen Cazes-viinitalon biodynaamisesta viljelystä.

Reilu kauppa

Reilu kauppa, eli Fair Trade, on eettisen kaupan sertifikaatti. Tarjolla on kattava määrä eettisesti ja ympäristöystävällisesti valmistettuja tuotteita aina puuvillasta hedelmiin ja viiniin. Reilu kauppa taistelee globaalia köyhyyttä ja ympäristöhaittoja vastaan.

For life ja Fair for life -sertifikaatit

Eettisen kaupan sertifikaatteja samoin kuin Fair Trade eli Reilu kauppa.

Vegaaninen viini

Kaikki viini on kasviperäistä rypälemehua, mutta viinin valmistusprosessissa rypäleiden keräämisen jälkeen voidaan käyttää eläinperäisiä tuotteita. Ennen pullotusta useimmat viinit suodatetaan ja kirkastetaan. Juuri tässä kirkastusvaiheessa viini voi muuttua ei-vegaaniseksi, sillä valmistajat voivat käyttää erilaisia eläinperäisiä kirkastussaineita. Tyypillisiä kirkastusaineita ovat esimerkiksi kalaliima, gelatiini tai muna- tai maitoproteiini. Vegaaniset viinit suodatetaan ei-eläinperäisillä aineilla, kuten saviperäisellä bentoniitilla.

Nature- eli alkuviini  

Viime vuosien aikana suomalaistenkin ravintoloiden ja baarien juomalistoille ovat saapuneet alkuviinit eli natural wines. Alkuviineille ei ole yhtä yhteistä luokittelua, mutta perusperiaate on, että viini tehdään samalla tavalla kuin se on alun perin tehty.

Ihmiskäden vaikutus viiniin pyritään pitämään mahdollisimman pienenä. Viiniä ei esimerkiksi suodateta ollenkaan ja siksi se voi olla sameaa. Alkuviinin laatu vaihtelee huomattavasti tavallista viiniä enemmän vuosikertojen, mutta myös yksittäisten pullojen välillä. Alkuviinin valmistuksessa käytetään vähän tai ei lainkaan rikkidioksidia eli sulfiitteja.

Kosherviini

Juutalaisten yhteiskunnallisten ja lainopillisten kirjoitusten mukaan valmistettua viiniä.