Tiesitkö tämän rakastetusta Blossa-vuosikertaglögistä?

Blossa 19 Aloha -vuosikertaglögi on hakenut inspiraationsa Havaijilta. Valkoviinipohjainen glögi kätkee sisälleen muun muassa passionhedelmää ja hibiskuksen kukkaa. Miksi juuri ne on valikoitu mukaan?

Blossa 19 Aloha

Glögin suunnittelu ja valmistus on tarkkaa tiimityötä, ja uuden syyskuussa markkinoille tulevan Blossa vuosikertaglögin suunnittelu aloitetaan jo puolitoista vuotta aiemmin.

Vuosikerta-Blossan suunnittelussa otetaan aina huomioon kolme tärkeää asiaa. Uuden maun pitää yllättää positiivisesti joka vuosi eli se poikkeaa tarpeeksi aiemmista vuosikerroista. Tämän lisäksi sen pitää mukailla kulloisiakin maku- ja maatrendejä. Lisäksi maun pitää aina sopia Blossan perusluonteeseen ja makumaailmaan. 

Aloha! – Kesä talven keskellä. Mistä Blossa 19 on hakenut inspiraationsa?

– Halusimme tänä vuonna lähteä makumatkalle trooppiselle saarelle. Olen itse suuri Havaijin ystävä ja käynyt siellä kolmesti. Minulle Havaiji edustaa kaikkea kaunista, siellä on upeat valkoiset rannat, hyvää ruokaa ja iloisia ihmisiä, glögimestari Åsa kertoo. – Havaiji on runsas sekoitus erilaisia makuja.

Maistaminen on jatkuvaa ja prosessi kestää usean kuukauden ennen kuin lopullinen sekoitus löytyy.

Chief Blender Åsa Orsvärn

Passionhedelmää kasvaa Havaijilla joka paikassa. Havaijin saaret on tunnettu myös kookospalmuistaan sekä todella hyvästä kahvistaan. Trendikäs hibiskus on sukua kiinanruusulle ja punaisesta hibiskuksesta valmistetaan esimerkiksi teetä. 

– Havaijin kansalliskukka on keltainen hibiskus eli hibiscus brackenridgei, joka on hyvin harvinainen. Glögissä käytetty hibiskuksen kukka hibiscus sabdariffa on punainen ja kaikista lajikkeista tunnetuin, Åsa kertoo. Punaista kukkaa näkee ympäri Havaijia ja sitä käytetään teen valmistamisen lisäksi erityisesti koristekasvina.

Blossa 19 saa kauniin vaaleanpunaisen värinsä juuri hibiskuksen kukasta, ja pullon koralli väri on hyvin lähellä itse juoman väriä. 

Miltä Blossa 19 maistuu ja miten sitä nautitaan?

Blossa 19 Aloha saa passionhedelmästä trooppista makeutta, jota tasapainottaa hibiskuksen kukan hedelmäinen hapokkuus. Kahvi ja kookos sopivat makuina hyvin yhteen ja tuovat glögin jälkimakuun hieman suklaisia vaniljan aromeja. Glögin aromimaailma on raikkaan hedelmäinen ja sopii hyvin yhteen Blossan perinteisten glögimausteiden kuten neilikan kanssa.

Åsa nauttii Blossa 19 -glögin mieluiten kylmänä jäiden kanssa tai huoneenlämpöisenä.

 – Vuosikertaglögimme jakavat aina mielipiteitä sen suhteen, tykkäävätkö ihmiset nauttia juoman lämmitettynä vai lämmittämättömänä. Molemmat ovat aivan yhtä oikeita tapoja. Kannattaa aloittaa glögikausi lokakuussa viilennetyllä juomalla ja lämmittää juomaa sitten talvea ja kylmiä kelejä kohti, Åsa vinkkaa.

Raikas glögi-spritzer syntyy Blossa 19 -glögistä, kuohuviinistä ja kivennäisvedestä. Lisää runsaasti jäitä!

– Glögin runsas ja hedelmäisen makea maku sopii hyvin sekä makean että suolaisen pikkupurtavan kanssa. Itse nauttisin juoman kanssa mieluiten jotain suolaista kuten kypsää juustoa tai suolattuja paahdettuja manteleita.

Åsa vinkkaa säästämään avaamattoman pullon myös ensi kevääksi.

– Trooppisen hedelmäinen Blossa 19 sopii erittäin hyvin myös kevään ensimmäisiin aurinkoisiin päiviin. Glögipullo säilyy hyvin avaamattomana kaksi vuotta, avaamisen jälkeen se kannattaa säilyttää jääkaapissa korkeintaan kolme kuukautta.  

Suosittua vuosikertaglögiä on valmistettu yli 15 vuotta

Vuodesta 2003 Blossa on tuonut jokaiseen talvisesonkiin uuden maun. Aluksi vuosikertojen teemat pohjautuivat pohjoismaiseen makumaailmaan, mutta vuodesta 2011 alkaen Blossa on lähtenyt kiertänyt makumatkalla eri puolilla maailmaa. Inspiraation lähteenä ovat olleet mm. Etelä-Amerikka (2011), Japani (2012), Ranska (2014), Englanti (2015), Intia (2017) ja Italia (2018). 

Kehitteillä olevaa makua Åsa tiimeineen maistelee satoja kertoja ennen kuin lopullinen sekoitus löytyy. – Maistaminen on jatkuvaa ja prosessi kestää usean kuukauden ennen kuin lopullinen sekoitus löytyy, Åsa kertoo. 

Mausteiden valinta on tarkkaa

Blossa-glögit valmistetaan vain luonnollisista ainesosista. – Hibiskus, kahvi, kookos ja passionhedelmäuutteet on valmistettu omissa tehtaissamme ja sekoitettu glögin pohjana olevan viinin joukkoon. Uutteiden tekemiseen käytimme mm. 8000 kg passionhedelmää ja 1700 kg kuivattua hibiskuksen kukkaa.

Perinteiset glögimausteet kuten neilikka ja kardemumma rouhitaan ja uutetaan etanolin kanssa mausteuutteeksi. Uute valmistuu tankeissa noin neljä viikkoa, minkä jälkeen sitä kypsennetään neljä kuukautta ennen kuin se on valmis lisättäväksi viinipohjaan.

Chief Blender Åsa Orsvärn kertoo blossa glögistä

– Mausteiden laatuun ja makuun vaikuttaa sesonki, Åsa kertoo. – Kun ensimmäisiä testieriä valmistetaan, mausteet saattavat olla aivan tuoreita ja koostumukseltaan erilaisia kuin puoli vuotta myöhemmin. Jotta sama laatu säilyy lopullisessa tuotteessa, voimme joutua muuttamaan mausteseoksen koostumusta ja suhteita.

Kausijuoman valmistaminen on iso haaste

Suurin osa Blossan vuosikertaglögistä nautitaan perinteisessä glögimaassa Ruotsissa, jossa Blossalla on vahva historia. Valmistus aloitetaan jo toukokuussa eli hyvissä ajoin ennen loppuvuoden glögisesonkia. Näin glögi ehtii myös stabiloitua pullossa ennen markkinoillelaskua.

– Tehtaalla on kesästä lähtien joulun tuoksuinen hässäkkä päällä, Åsa naurahtaa. Noin 30 henkilön tuotantotiimi pitää tarkkaa huolta glögin matkasta aina mauste-erien vastaanotosta ja testaamisesta valmiin glögin pullotukseen.