Glögimestari-Åsan vinkit glögin käytöstä ja säilytyksestä

Miten kauan glögi säilyy hyvänä avaamattona? Näillä Blossan Chief Blender Åsa Orsvärnin vinkeillä varmistat glögisi säilyvyyden laadukkaana mahdollisimman pitkään. Lue myös mikä on pahinta mitä glögille voi tehdä.

glögikattila

Glögille ei ole varsinaisesti määritelty ns. parasta ennen päivää. – Glögiä voi nauttia niin kauan kun se maistuu hyvältä. Säilytysolosuhteet vaikuttavat olennaisesti avaamattoman glögin käyttöikään eli pitämällä glögiä valolta suojattuna ja viileässä, pidennät juoman säilyvyyttä. Luota myös maku- ja hajuaistiisi: jos tuoksu ja maku ovat hyviä, silloin glögi on juomakelpoinen, Åsa kertoo.

– Esimerkiksi Blossan glögeillä ikä vaikuttaa hyvin vähän ensimmäisinä vuosina ja juoma säilyy hyvin parikin vuotta.

Sen jälkeen saattaa tulla muutoksia ja tällöin tuote ei vastaa enää täysipainoisesti Blossan tyyliä. Ikääntyminen vie Åsan mukaan Blossan makua kohti väkevöityjä viinejä, kun mausteet integroituvat viiniin täysin. Eli vaikka Blossaa voi säilyttää pitkiäkin aikoja, sen makeus muuttuu ajan myötä enemmän portviinin tai sherryn kaltaiseksi.

Glögit voivat pidemmän säilytyksen jälkeen myös hieman saostua.

Avattu pullo kannattaa säilyttää jääkaapissa ja sulkea ilmatiiviillä sulkijalla, mutta pullon oma korkki toimii kuitenkin lähes yhtä hyvin.

Hyödynnä glögi kastikkeissa tai sangriassa

Glögimestarin mukaan pahinta mitä glögille voi tehdä, on kaataa se viemäriin. Glögin käyttöaika ei nimittäin pääty jouluun tai talvikauteen, vaan sen voi hyödyntää esimerkiksi ruoan maustajana tai drinkkien ainesosana.

Åsalla on yllättäviä ja hauskoja vinkkejä ylijääneen glögin hyödyntämiseksi. – Blossa sopii esimerkiksi oikein hyvin Bolognese-kastikkeeseen; siinä on vähän viiniä ja vähän makeutta korostamaan kastikkeen makuja sekä hieman mausteita.

Ja esimerkiksi punaviinikastikkeissa osan viinistä voi korvata glögillä. Blossa sopii myös lihan marinointiin tai valkoviinipohjainen glögi kalan marinadiin, glögimestari vinkkaa.

Kesäaikaan Åsa suosittelee käyttämään Blossa Vinglöggiä sangriassa.

– Tee ensin sekoitus, jossa on puolet Blossa Vinglöggiä, ¼ appelsiinimehua ja ¼ kivennäisvettä. Paloittele joukkoon ohuita appelsiininsiivuja. Täytä iso kannu jäillä, lisää juoma ja koristele appelsiininviipaleilla. Tästä voi tehdä myös alkoholittoman version Blossa Alkoholfri -glögilla. Kannattaa siis varata glögiä myös ensi kesän helteisiä päiviä varten!