Miten kuumaksi glögi pitää lämmittää tai kauanko se säilyy avattuna? Katso vastaukset sekä raikas vinkki glögin maustamiseen uudella tavalla. Nappaa myös herkulliset jälkiruoka- ja drinkkiohjeet jutun lopusta.
Lämmitystavalla ei ole merkitystä maun kannalta, pääasia on ettei glögiä keitä, jottei alkoholi haihdu pois. Alkoholitontakaan glögiä ei kannata keittää kauaa, sillä silloin se alkaa vaikuttaa makuun. Lämmitystapa on enimmäkseen tunnelmakysymys ja monille ainoa oikea tapa on lämmittää glögi pannussa.
Glögi kannattaa tarjoilla kuumana, muttei polttavan kuumana jottei suu pala. Alkoholipitoinen glögi ei saa kiehua kuumennettaessa, sillä alkoholi alkaa haihtua jo alle 80°C asteessa. Ota siis pannu pois liedeltä kun glögistä nousevat ensimmäisen höyryt.
Voimakkaat juustot kuten suolainen sinihomejuusto sopii hyvin makean glögin kanssa.
Ota pannu pois liedeltä kun glögistä nousevat ensimmäisen höyryt jottei alkoholi ala haihtua.
Perinteinen yhdistelmä piparkakun kanssa tukee myös glögin jouluisia mausteita. Paahdetut vaahtokarkit toimivat myös glögin kanssa, jolloin yhdistelmä on erityisesti makean ystävien mieleen. Kurkkaa pistaasipipareiden ohje.
Viinipohjainen glögi, jossa on alkoholia kuten Blossa Vinglögg 10 % säilyy jääkaapissa avattuna jopa pari kuukautta, alkoholiton viinipohjainen glögi 2-4 viikkoa. Väkeväviiniglögi eli johon on lisätty viinin lisäksi myös väkevää alkoholia kestää avattuna jopa kolme kuukautta. Mehupohjaiset glögit suositellaan usein juotavaksi 3-4 päivän kuluessa avaamisesta.
Lisukkeiden lisääminen on makuasia. Rusinat sopivat hyvin glögin makumaailmaan ja tuovat kuivattujen hedelmien aromeja, mutta samalla myös enemmän sokeria.
Jos tykkäät enemmän mantelin mausta, käytä mantelilastuja, sillä ne antavat enemmän makua kuin kokonaiset. Maku alkaa irrota lastuista noin 10 minuutin kuluttua. Mantelin aromimaailma tosin häivyttää glögin omien mausteiden makuja.
Appelsiininkuoren öljy tuo aromikasta raikkautta nimenomaan punaviinipohjaiseen glögiin. Leikkaa pestystä appelsiinistä pala kuorta ja purista kuoren pinnasta öljy joukkoon. Tämä pienikin määrä tuo glögiin runsasta appelsiinin aromia.
Voit myös laittaa glögin joukkoon appelsiinin viipaleen, joko tuoreena tai kuivattuna.
Vinkit antoi Anoran juoma-asiantuntija Mikael Karttunen.
27.11.2024
Valmista glögi sour -drinkki joko alkoholillisena tai alkoholittomana. Katso ohje ja ihastu!
Katso reseptiFresita-Blossa on kauniin punainen kuohuva drinkki syksyn tai talven juhliin.
Katso reseptiGlögigranita ei ole varsinainen jälkiruoka, vaan ennemminkin ihanan raikas makupaletin puhdistaja. Erityisesti raskas juhla-ateria kaipaa pientä kevennystä ja tämä talvinen hileherkku on juuri oikea valinta!
Katso reseptiMaustetut suolat antavat ruoalle makua ja luonnetta. Erikoissuolat ovat myös ihania lahjoja tai tuliaisia ruoanlaitosta kiinnostuneille ystäville. Näin teet itse glögisuolaa!
Katso reseptiTämä herkullinen glögillä kruunattu ja kookosmaidosta valmistettu pannacotta maistuu joulun jälkiruokana.
Katso reseptiGlögi sopii hyvin myös leivonnaisiin. Kokeile Blossan glögimestari Åsa Orsvärnin suosikkireseptiä!
Katso reseptiMillainen on hyvä glögidrinkki? Baarimestari Mikael Karttusen vinkeillä tuunaat helposti perinteisestä glögistä herkullisen drinkin, joka maistuu myös joulukauden jälkeen.
Lue lisääAlkoholillinen ja alkoholiton glögi resepti ovat lähes samanlaisia. Glögi reseptin neuvoo viiniasiantuntija Mikael Karttunen – katso vinkit!
Lue lisää