Glögi resepti – tee herkullinen glögi asiantuntijan ohjeella

Alkoholillinen ja alkoholiton glögi resepti ovat lähes samanlaisia. Glögi reseptin neuvoo viiniasiantuntija Mikael Karttunen – katso vinkit!

glögilaseja_ja_pipareita

Itsetehty glögi on parasta silloin kun siinä käytetään glögipohjana joko alkoholillista tai alkoholitonta viiniä. Alkoholiton glögi resepti on siis käytännössä lähes samanlainen kuin alkoholillinen. Viini tuo glögiin rakennetta ja runkoa aivan eri tavalla kuin vaikkapa mehu.

Glögi askel 1: Valitse viinipohja eli teetkö punaviini- vai valkoviiniglögiä

Glögireseptiin kannattaa valita kohtalaisen tuhti viini, jota ei ole tammikypsytetty, sillä tammen aromit nousevat liikaa esille lämmityksen aikana.

Alkoholiton tai alkoholillinen viini tuo glögiin rakennetta ja runkoa

Esimerkiksi noin 10 euroa maksavat tammikypsyttämättömät punaviinit ovat sopivia. Valkoviineistä kannattaa valita aromaattisempia rypäleitä kuten rieslingia sisältävä edullinen viini esimerkiksi Wine Tunes Rock n' Riesling 1 litran tetratölkissä. Nykyisin löydät myös ruokakaupoista hyviä 8 % viinejä.

Glögi askel 2: Valitse glögi mausteet, joita haluat käyttää

Glögi mausteet ovat glögin valmistuksen a ja o. Glögiin sopivia mausteita ovat esimerkiksi kanelitanko, neilikka, tähtianis, tuore inkivääri, kokonainen kardemumma ja sitrusten kuoret kuten appelsiini ja sitruuna

Glögiin pitää lisätä riittävästi sokeria, noin 1 desilitra per yksi pullo (75 cl) viiniä, sillä kuumennettaessa viinin tanniinit korostuvat, jolloin sokeri tasapainottaa niitä ja tuo glögiin täyteläisyyttä. Tavallinen valkoinen hienosokeri tai ruokosokeri sopii hyvin. Kannattaa välttää mausteisempia sokereita kuten fariinia, joka ei sovi kovin hyvin glögin makumaailmaan.

Glögi askel 3: Lämmitä glögi sopivan kuumaksi

Kaada kattilaan viini ja sokeri. Voit laittaa ensin hieman vähemmän sokeria ja lisätä sitä myöhemmin maun mukaan. Lisää kattilaan mausteet siivilässä tai suodatinteepussin sisällä.

Glögissä pitää olla riittävästi sokeria tuomassa täyteläisyyttä.

Lämmitä viini höyryäväksi, mutta älä kiehauta, jottei alkoholi ala haihtua. Ota liesi pois päältä, laita kansi päälle ja anna mausteiden vaikuttaa kattilassa ainakin puoli tuntia. Maistele välillä, miltä glögi maistuu ja jatka tarvittaessa mausteiden vaikutusaikaa.

Vinkki!

Voit tehdä glögin etukäteen, säilyttää jääkaapissa maksimissaan viikon ja lämmittää vieraille tarpeen tullen. Tiesitkö, että myös colasta ja punaviinistä saa lämpimän glögityylisen juoman, sillä colasta löytyy paljon jouluisia mausteita. Tutustu ohjeeseen!