Näin teet itse herkullisen glögin

Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun valmistaa itse glögiä viinistä ja mausteista? Tutustu Altian viiniasiantuntija Mikael Karttusen vinkkeihin.

glögejä

1 Valitse ensin viinipohja eli teetkö punaviini- vai valkoviiniglögiä

Kannattaa valita kohtalaisen tuhti viini, jota ei ole tammikypsytetty, sillä tammen aromit nousevat liikaa esille lämmityksen aikana.

Esimerkiksi 8-10 euroa maksavat uuden maailman Shiraz-viinit ovat sopivia kuten Chill Out Dark & Generous Shiraz. Valkoviineistä kannattaa valita aromaattisempia rypäleitä kuten rieslingia sisältävä edullinen viini esimerkiksi Wine Tunes Rock n' Riesling 1 litran tetratölkissä.

2 Valitse mausteet, joita haluat käyttää

Glögiin sopivia mausteita ovat esimerkiksi kanelitanko, neilikka, tähtianis, tuore inkivääri, kokonainen kardemumma ja sitrusten kuoret kuten appelsiini ja sitruuna. 

Glögiin pitää lisätä riittävästi sokeria, noin 1 desilitra yhteen pulloon (75 cl) viiniä, sillä kuumennettaessa viinin tanniinit korostuvat, jolloin sokeri tasapainottaa niitä ja tuo glögiin täyteläisyyttä. Tavallinen valkoinen hienosokeri tai ruokosokeri sopii hyvin. Kannattaa välttää mausteisempia sokereita kuten fariinia, joka ei sovi kovin hyvin glögin makumaailmaan.

3 Lämmitä glögiseos

Kaada kattilaan viini ja sokeri. Voit laittaa ensin hieman vähemmän sokeria ja lisätä sitä myöhemmin maun mukaan. Lisää kattilaan mausteet siivilässä tai suodatinteepussin sisällä.

Glögiin pitää lisätä riittävästi sokeria, sillä kuumennettaessa viinin tanniinit korostuvat.

Lämmitä viini höyryäväksi, mutta älä kiehauta, jottei alkoholi ala haihtua. Ota liesi pois päältä, laita kansi päälle ja anna mausteiden vaikuttaa kattilassa ainakin puoli tuntia. Maistele välillä, miltä glögi maistuu ja jatka tarvittaessa mausteiden vaikutusaikaa.

Vinkki!

Voit tehdä glögin etukäteen, säilyttää jääkaapissa maksimissaan viikon ja lämmittää vieraille tarpeen tullen. Tiesitkö, että myös colasta ja punaviinistä saa lämpimän glögityylisen juoman, sillä colasta löytyy paljon jouluisia mausteita. Tutustu ohjeeseen!