Miten hyödyntää ylimääräinen glögi?
Jäikö joulusta yli glögiä, jota et jaksa enää juoda sellaisenaan. Katso vinkit glögin hyötykäyttöön!
Lue lisää »Perinteinen Punaviiniglögi ja Hehkuviini ovat kuuluneet suomalaisiin glögiperinteisiin useita vuosikymmeniä.
Klassinen suomalainen glögi eli Perinteinen Punaviiniglögi on kuulunut monen perheen joulunodotukseen jo yli 30 vuoden ajan. Tänä vuonna glögi on valmistettu luonnonmukaisesti, mutta makumaailma on pyritty pitämään entisellään. Glögin pohjana oleva viini on myös kirkastettu vegaanisesti.
Perinteinen Punaviiniglögi on kokenut muutoksen myös ulkomuodossaan. Se on pullotettu kevytlasipulloon ja etiketti on modernisoitu lähes kokonaan. Aiempi tumma värimaailma on väistynyt vaaleampien ja raikkaampien värien tieltä, mutta etiketin ornamentit on säilytetty.
Monien glöginystävien iloksi Perinteistä Punaviiniglögiä saa tänä vuonna lähes jokaisesta Alkosta, sillä Alko on ottanut nyt perinteisen takaisin myymälöiden vakiovalikoimaan. Se ehti olla pari vuotta tilausvalikoimassa, jolloin glögiä ei saanut läheskään joka Alkosta.
Perinteisessä Punaviiniglögissä on sokeria 120 grammaa litrassa eli vähemmän kuin useimmissa muissa glögeissä, joissa on usein vähintään 140 grammaa sokeria. Maku onkin punaviinimaisempi ja glögin tärkein mauste kaneli pääsee mukavasti oikeuksiinsa. Lisäksi mausteissa on käytetty neilikkaa sekä appelsiininkuorta tuomaan raikkautta. Alkoholia glögissä on 11 %.
Maustetisleet ja -uutteet valmistetaan Altiam Rajamäen juomatehtaalla ja punaviini tulee Espanjasta La Manchan viinialueelta. Perinteinen punaviiniglögi säilyy jääkaapissa avattuna viikon verran.
Vuosi kieltolain päättymisen jälkeen eli vuonna 1933 alettiin valmistaa Hehkuviiniä eli perinteistä suomalaista glögijuomaa. Glögi-sanahan tulee ruotsinkielisestä sanasta glödga eli hehkuttaa, mikä viittaa tietenkin lämmittämiseen.
Hehkuviini eroaa perinteisistä glögeistä suuremman alkoholipitoisuutensa takia. Se on väkevöity punaviinipohjainen glögijuoma, jossa on alkoholia 22 %. Juoman nimi oli alunperin Jouluhehku, mutta muuttui Hehkuviiniksi 30-luvun lopulla. Hehkuviinin resepti, jossa kaikki maustetisleet uutetaan itse Altian Rajamäen tehtaalla, on ollut pohjatietona myös Altian nykyisten suomalaisten glögien kehitykselle kautta aikojen.
Hehkuviinissä käytetään pomeranssinkuorta enemmän kuin yleensä glögeissä, joten se maistuu appelsiinimaisen bitteriseltä. Jos glögihimo herää keskellä kesää, Hehkuviiniä saa ainoana glögijuomana Alkosta ympäri vuoden. Hehkuviini säilyy korkeamman alkoholipitoisuutensa ansiosta jääkaapissa avattuna 2 viikko.
Jäikö joulusta yli glögiä, jota et jaksa enää juoda sellaisenaan. Katso vinkit glögin hyötykäyttöön!
Lue lisää »Maustetut suolat antavat ruoalle makua ja luonnetta. Erikoissuolat ovat myös ihania lahjoja tai tuliaisia ruoanlaitosta kiinnostuneille ystäville. Näin teet itse glögisuolaa!
Katso resepti »