Tutustu suomalaisiin glögiklassikoihin

Hehkuviini ja Perinteinen Punaviiniglögi ovat kuuluneet suomalaisiin glögiperinteisiin useita vuosikymmeniä.

glögimuki

Hehkuviini - mitä se oikein on?

Vuosi kieltolain päättymisen jälkeen eli vuonna 1933 alettiin valmistaa Hehkuviiniä eli perinteistä suomalaista glögijuomaa. Glögi-sanahan tulee ruotsinkielisestä sanasta glödga eli hehkuttaa, mikä viittaa tietenkin lämmittämiseen.

Hehkuviini eroaa perinteisistä glögeistä suuremman alkoholipitoisuutensa takia. Se on väkevöity punaviinipohjainen glögijuoma, jossa on alkoholia 22 %. Juoman nimi oli alunperin Jouluhehku, mutta muuttui Hehkuviiniksi 1930-luvun lopulla. Hehkuviinin resepti, jossa kaikki maustetisleet uutetaan itse Anoran Rajamäen tehtaalla, on ollut pohjatietona myös Anoran nykyisten suomalaisten glögien kehitykselle kautta aikojen.

Hehkuviini säilyy korkeamman alkoholipitoisuutensa ansiosta jääkaapissa avattuna 2 viikkoa

Hehkuviinissä käytetään pomeranssinkuorta enemmän kuin yleensä glögeissä, joten se maistuu appelsiinimaisen bitteriseltä. Jos glögihimo herää keskellä kesää, Hehkuviiniä saa ainoana glögijuomana Alkosta ympäri vuoden.

Hehkuviinin lämmitys

Hehkuviini lämmitetään kuten muutkin glögit:

Ota pannu tai kattila pois liedeltä, kun hehkuviinistä nousevat ensimmäiset höyryt. Alkoholi alkaa haihtua jo alle 80°C asteessa. Hehkuviinin voi lämmittää myös mikrossa, kunhan se ei pääse kiehumaan.

Hehkuviini drinkki

Hehkuviini sopii muiden glögien tapaan myös drinkin valmistukseen. Kuumassa Talvihehku-drinkissä on Hehkuviinin lisäksi mukana inkivääriolutta. Katso Hehkuviini-drinkin ohje

Yli 30-vuotias Perinteinen Punaviiniglögi on luomua

Klassinen suomalainen glögi eli Perinteinen Punaviiniglögi on kuulunut monen perheen joulunodotukseen jo yli 30 vuoden ajan. Perinteinen Punaviiniglögi valmistetaan nykyisin luonnonmukaisesti, mutta makumaailma on pyritty pitämään entisellään. Glögin pohjana oleva viini on kirkastettu vegaanisesti.

Perinteisessä Punaviiniglögissä on sokeria 120 grammaa litrassa eli vähemmän kuin useimmissa muissa glögeissä, joissa on usein vähintään 140 grammaa sokeria. Maku onkin punaviinimaisempi ja glögin tärkein mauste kaneli pääsee mukavasti oikeuksiinsa. Lisäksi mausteissa on käytetty neilikkaa sekä appelsiininkuorta tuomaan raikkautta. Alkoholia glögissä on 11 %.

Maustetisleet ja -uutteet valmistetaan Anoran Rajamäen juomatehtaalla ja punaviini tulee Espanjasta La Manchan viinialueelta. Perinteinen punaviiniglögi säilyy jääkaapissa avattuna viikon verran.