Millainen on herkullinen juhlakakku?

Legendaarisen Fazer Café Kluuvikatu 3:n kondiittorimestari Eero Paulamäki kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon juhlakakun valinnassa. Lue myös, millainen viini sopii kakuille.

Millainen on kesän herkullisin juhlakakku?

– Erilaisia kakkuja on niin paljon kuin on kakuntilaajia, Eero vastaa kysymykseen suosituimmista kakkumalleista ja -mauista. Makumaailmoissa korostuvat kuitenkin tällä hetkellä lähimaut eli kotimaiset marjat ja yrtit, kuten minttu ja salvia. Räätälöimme aina kakut tilaajan toiveiden ja mieltymysten sekä juhlien luonteen mukaan.

Olen joskus jopa valmistanut hääkakun pekonista ja maitosuklaasta, lopputulos ei ollut yhtään hassumpi, Eero naurahtaa.

Juhlakakun valintaan vaikuttaa maun lisäksi ulkonäkö

Hääkakuista neljä viidestä on edelleen väriltään valkoisia ja hääparit haluavat usein tuoda esille yksilöllisyyttä myös kakunkoristeissa. – Viime vuonna julkisuuteen tulleet nakukakut eli naked cake, joissa kakkua ei ole kuorrutettu reunoilta, vaan täytteet ovat näkyvissä, lyövät kenties tänä vuonna paremmin läpi myös kakkutilauksissa, Eero kertoo.

– Nakukakku on normaalikakkua haasteellisempi valmistaa, jotta ulkonäöstä saa kauniin eikä kakku näytä keskeneräiseltä. Semi naked cake on puolestaan kakku, jossa reunoissa on aavistus kuorrutetta, mutta täytteet kuultavat kuitenkin tyylikkäästi läpi.

kondiittorimestari Eero Paulamäki
Kondiittorimestari Eero Paulamäki on valmistanut uransa aikana mm. satoja erilaisia hääkakkuja.

Millaista viiniä juhlakakulle?

Juhlakakku ja erityisesti hääkakku toimii usein aterian jälkiruokana, jolloin sen tulee toimia yhteen muiden ruokien kanssa niin että kokonaisuudesta muodostuu ehjä.

Juhlaruokien lisäksi niille sopivat juhlajuomat ovat tärkeä osa kokonaisuutta. Viinin löytäminen makealle kakulle on haastavaa, sillä nyrkkisääntönä voi pitää, että makealle ruoalle sopii parhaiten vielä makeampi viini, jossa on kuitenkin riittävästi hapokkuutta, erityisesti jos kakussa on käytetty tuoreita marjoja.

Suklaiselle kakulle kannattaa valita punainen jälkiruokaviini kun taas kevyemmille vaikkapa hedelmäpohjaisille kakuille sopivat vaaleat jälkiruokaviinit kuten Nederburg The Winemasters Noble Late Harvest.

Häiden tärkein juoma on edelleen morsiusparin onnittelumalja. Suosi monipuolista laadukasta espanjalaista cavaa, jossa kuplat säilyvät pitkään, kuten Anna de Codorniu Brut Organic -luomucavaa.

Ota nämä 5 asiaa huomioon juhlakakkua tilatessa

- Valitse luottokumppani kakun valmistukseen ja toimitukseen, sillä erityisesti ison kakun tekeminen vaatii ammattitaitoa niin kakun rakentamisen, ulkonäön kuin maun suhteen.

- Ole ajoissa liikenteessä eli ilmoita kondiittorille juhlapäivä. Itse kakun sisältöön ja makuun ehtii palata vielä lähempänä juhlia.

- Selvitä vieraiden määrä sekä allergiat ja ruokavaliot

- Tule avoimin mielin maistelemaan kondiittorin kanssa eri makuvaihtoehtoja.

- Hae halutessasi etukäteen inspiraatiota kakun ulkonäköön esim. Pinterestistä ja näytä kondiittorille, minkä näköisistä kakuista pidät ja mistä et.