Mitä kuohuviini on ja miten sitä valmistetaan?

Kuohuviini kruunaa niin juhlan kuin arjen. Hyvin valittua kuohuviiniä pidetään myös ainoana viininä, jota voi tarjoilla läpi koko aterian alkupaloista jälkiruokaan. Tutustu kuohuviinien maailmaan ja katso viinisuositukset!

Kuohuviini kruunaa juhlan

Kuohuviini on erittäin monipuolinen juoma. Se sopii aperitiiviksi, tunnelmankohottajaksi ja onnittelumaljaksi sekä erityyppisten ruokien seuraan, alkuruoista jälkiruokiin. Kuohuviini on myös erittäin hyvä cocktailin ainesosa ja arvostettu lahja.

Kuohuviinin erilaiset kokoluokat piccolopullosta alkaen

Kuohuviinejä valmistetaan eri pullokokoluokissa. Tavallisen 0,75 litran pullon lisäksi valikoimaa löytyy hyvin kahden desilitran piccolopulloissa. Puolikkaasta eli 0,375 litran koosta riittää hyvin 2–4 hengelle, kun taas puolentoista litran magnumpullo kruunaa näyttävästi isomman tilaisuuden. Pullojen koot eivät kuitenkaan tähän lopu, vaan kaiken kaikkiaan niitä on yli 15. Lue lisää erikokoisista pulloista.

Kuohuviini kruunaa rennonkin juhlan - katso kuohuviinisuositukset

Uusivuosi ja vappu ovat kiistatta suomalaisten suurimmat kuohuviinisesongit. Juhlaan on syytä myös omina tai ystävien merkki- ja vuosipäivinä puhumattakaan valmistujaisista tai hääjuhlista.

Juhlakuohuvan valinta riippuu paljon tilaisuuden arvokkuudesta. Rentoon kilistelyyn kavereiden kanssa sopii vaikkapa edullinen ja puolikuiva Ballet Demi-Sec Carte Noir kun taas sukulaisjuhlissa voi suosia klassista espanjalaista kuivahkoa Codorníu Clásico Sec -laatucavaa. Lue lisää cavasuosituksistamme.

Kuohuviinipullo ilahduttaa myös lahjansaajaa. Samppanja on tietenkin lahjoista ylellisin, mutta laadukas, perinteisellä pullokäymismenetelmällä valmistettu kuohuviini on myös arvostettu lahja.

Valitse äidille, tyttärelle tai ystävättärelle vaikkapa hennon vaaleanpunainen Pongrácz Rose -roseekuohuviini. Ylelliseksi samppanjalahjaksi sopii Bollinger Special Cuvée.

Ilma on tärkeintä kuohuviinin valmistuksessa

Kuohuviinit nimensä mukaisesti kuohuvat, pirskahtelevat, poreilevat tai helmeilevät korkin avaamisen jälkeen. Iloinen kuplinta johtuu viinin vankina olevasta hiilidioksidista. Viinin käydessä hiivasolut muuttavat rypälemehun sokerin alkoholiksi ja hiilidioksidiksi. Näin syntyvä hiilidioksidi liukenee viiniin, kun sen annetaan käydä suljetussa astiassa.

Käytetyimpiä menetelmiä on neljä, joissa kaikissa ilma on tärkeä tekijä. Se, miten hiilidioksidi saadaan viiniin, kertoo paljon kuohuviinin laadusta.

1. Klassinen menetelmä

Laadukkain menetelmä on sama kuin samppanjaakin valmistettaessa, méthode champenoise. Koska menetelmän nimen käyttö on rajattu vain samppanjalle, ei tekstiä näe kuohuviinipullojen etiketeissä. Sen sijaan niissä voi lukea méthode traditionelle tai méthode classique. Klassisella menetelmällä valmistetaan samppanjan lisäksi muunmuassa espanjalainen cava ja eteläafrikkalaiset MCC-luokitellut kuohuviinit.

Valmistustapa perustuu pullossa tapahtuvaan toiseen käymiseen. Pullolliseen hapahkoa, kuohumatonta viiniä lisätään sokeria ja hiivaa. Kun korkki suljetaan tiiviisti, viini alkaa käydä pullossa uudestaan. Käynyt viini varastoidaan ainakin vuodeksi, jonka jälkeen pulloihin kertynyt hiivasakka poistetaan.

Sitä ennen pulloja ”tanssitetaan” eli kierretään ja kopautetaan, jolloin sakka kertyy pullon suulle. Sen jälkeen pullon suu jäädytetään, korkki avataan ja sakkatulppa lentää ulos. Viiniin lisätään vielä ennen lopullista korkitusta hieman makeutta. Sitten pitäisi vielä malttaa odottaa muutama kuukausi, mielellään vuosikin makujen pyöristymistä ja happojen tasaantumista.

2. Nopea ja yksinkertainen tankkimenetelmä

Yleisimmin käytetty valmistusmenetelmä on tankkikäyminen eli charmat tai cuvée close, joka on nopea ja vaatii vähän työvoimaa. Tällä menetelmällä valmistetaan muunmuassa italialainen prosecco. Lue tarkemmin, miten cava ja prosecco eroavat toisistaan.

Cava ja samppanja valmistetaan samalla klassisella pullokäymismenetelmällä, mikä takaa pitkään kestävät kuplat ja paahteisen maun.

Tankkimenetelmässä viinin toinen käyminen tapahtuu suurissa terästankeissa. Kun sakka on laskeutunut, viini suodatetaan toiseen tankkiin, jossa siihen lisätään sokeriliuosta halutun makeusasteen verran. Sen jälkeen viini pullotetaan paineen alaisena. Kuohuviini on valmis myyntiin jopa kolmessa viikossa. Kun sekoitus on tehty huolella laadukkaista viineistä ja toinen käyminen tapahtuu hitaasti viileässä, on tankkikäymisellä mahdollisuus saada aikaan erittäin korkealaatuisia kuohuviinejä.

3. Siirtomenetelmä on kahden tavan kompromissi

Siirtomenetelmä, transvasage, on tankkikäymisen ja samppanjamenetelmän välimuoto, jolla saadaan aikaan varsin hienostunutta kuohuviiniä huomattavasti vähemmällä työllä. Viinin toinen käyminen tapahtuu pullossa, josta ne tyhjennetään tankkiin suodatettaviksi ja viimeisteltäviksi. Tankista viini pullotetaan paineen avulla.

4. Ilman pumppaaminen viiniin

Kuohuviinin valmistusmenetelmien pohjalta löytyy ”pyöränpumppumenetelmä”, jossa viiniin yksinkertaisesti pumpataan ilmaa. Tuloksena on viini, joka kuohuu kyllä, mutta kuplat häviävät nopeasti lasiin kaatamisen jälkeen. Ilma injektoidaan suurissa tankeissa viiniin ja pullot korkitetaan paineen alla.

Kuohuviini ja ruoka

Kuohuviini ja ruoka


Kuohuviinipulloa ei enää avata vain uuden vuoden tai vapun kunniaksi, vaan lasillisella kuplivaa voi piristää arkipäivää tai viikonlopun alkua. Poimi vinkit kuohuviinin ja ruoan yhdistämiseen.

Lue lisää »