Kuohuviini ja ruoka

Kuohuviinipulloa ei enää avata vain uuden vuoden tai vapun kunniaksi, vaan lasillisella kuplivaa voi piristää arkipäivää tai viikonlopun alkua. Poimi vinkit kuohuviinin ja ruoan yhdistämiseen.

Kuohuviini ja ruoka

Kuohuviinit ovat monipuolisia ja tyylikkäitä ruokajuomia. Koska kuplivat viinit tuotetaan yleensä viileillä tuotantoalueilla, ovat ne luonnostaan eloisan raikkaita.

Erinomaisen hapokkuutensa ansiosta kuohuviinit leikkaavat ruoan rasvaisuutta ja tasapainottavat näin kokonaisuutta. Esimerkiksi blinit ja juustot ovat hyviä kuohuviinin kavereita. Myös keveille jälkiruoille löytyy kumppani makeista kuohuviineistä.

Millaista kuohuviiniä aperitiiviksi?

Aperitiiviksi eli ruokahalun herättäjäksi sopii kuiva tai kuivahko ja raikkaan hedelmäinen kuohuviini. Kuohuviini onkin aperitiivijuomien klassikko. Sen kanssa voi tarjoilla myös pientä alkunaposteltavaa kuten oliiveja tai tapaksia. Kokeile espanjalaista Anna de Codorniu Brut Organic -luomucavaa.

Italiassa erittäin suosittu aperitiivi on prosecco-kuohuviini, jota valmistetaan Pohjois-Italiassa Glera-nimisestä valkoisesta rypälelajikkeesta.

Kokeile raikasta Le Contesse Organic Brut proseccoa. Kuohuviinillä on tärkeä rooli myös erilaisissa juomasekoituksissa drinkeistä booleihin. Se on esimerkiksi klassikkococktailien Mimosan tai Bellinin tärkein ainesosa. Kuohuviini kannattaa kuitenkin muistaa lisätä aina viimeisenä, jotta kuplat eivät katoa liian aikaisin.

Raikas kuohuviini keventää ruokaa

Esimerkiksi friteeratut ravunpyrstöt tai japanilainen tempura saavat raikkaasta kuohuviinistä ruokaa keventävän juomakaverin.

Venäläisestä keittiöstä rantautuneet blinit ovat haasteellinen ruoka viininvalinnan kannalta, mutta kun tirisevien ohukaisten ja suolaisen mädin kaveriksi kaataa raikkaan kuohuviinin, on ongelma ratkennut. Myös suomalaisessa keittiössä paljon käytetty lohi on esimerkki rasvaisesta raaka-aineesta, jolle kuiva kuohuviini tai samppanja on oiva juomakumppani.

Kokeile:

Codorniu Ecologica Brut + pienet tapaspalat, kuten jamon serrano, manchego-juusto ja oliivit

Pongrácz Brut + sushi

Anna de Codorniu Organic Brut + blinit, mäti, pilkottu punasipuli ja smetana

Hapokkuuden lisäksi kuohujuoman puolesta ruokajuomana puhuu sen keveys ja puhdaspiirteisyys. Kuohuviinit raikastavat kokonaisuutta, eivätkä jätä suuhun raskasta jälkimakua. Kuohuviini toimii tyylikkäänä siltana raaka-aineiden ja makuparien välillä. Esimerkiksi makeahkot äyriäiset maistuvat erinomaisesti hedelmäisten samppanjoiden kanssa.

Myös juustojen ystävien kannattaa kokeilla kuohuviiniä ruokajuomana. Esimerkiksi täyteläinen ja pitkään pullossa kypsynyt vuosikertasamppanja ja italialainen parmigiano reggiano eli parmesaani ovat herkullinen yhdistelmä.

Kypsän hedelmäinen roseesamppanja ja legendaariset ranskalaiset valkohomejuustot ovat toinen esimerkki lyömättömästä parivaljakosta.

Kokeile:

Bollinger Special Cuvée + parmesaani, appenzeller tai comté Bollinger La Grande Année Rosé + brie-juusto

Makealle makeaa

Makeahkot kuohuviinit ovat erinomaisia kumppaneita keveille jälkiruoille. Esimerkiksi marjoja tai hedelmiä sisältävät jälkiruokasalaatit, klassinen sabayone-vaahto tai virkistävät sorbetit ovat hyviä esimerkkejä aterian päätöksestä, joka kannattaa kruunata makealla kuohuviinillä. Myös hapokas ja verrattain kuiva kuohuviini sopii jälkiruoille, sillä se antaa ponnekkuutta makuihin, aivan kuten kirpeät hedelmät tai tilkka sitruunaa onnistuneeseen leivokseen.