Miksi vodka on hyvä cocktailin ainesosa?

Global Brand Ambassador Mikael Karttunen ennustaa raikkaiden, hedelmäisten ja selkeiden makujen paluuta cocktail-listoille. Keskeinen tekijä cocktailin raikkaudessa on neutraali pohja, joka sopii monipuolisesti erilaisiin drinkkeihin.

cocktail

Klassisten vodkacocktailien paluu

Vodka on kautta aikain ollut suosittu alkoholi. Trenditietoiset baarimestarit alkoivat kuitenkin hylkiä sitä 2000-luvun alkupuolella, ja vähitellen gin, viski ja rommi syrjäyttivät vodkan haluttuna cocktailin ainesosana.

- Suomessa vodkan suosio ei kokonaiskuvassa koskaan pudonnut kovin paljon. Mutta maailmalla, premium-baarien listoilla, vodka on ollut hyvin harvinainen raaka-aine, Karttunen toteaa.

Karttunen kutsuu 2000-luvun ensimmäisiä vuosikymmeniä cocktail-arkeologian aikakaudeksi. Kaikessa nojattiin alkuperäisten tähtibaarimestareiden reseptiikkaan, ja cocktailiin kuului ruskea alkoholi. Sen piti olla lyhyt, vahva, runsas ja mielellään bitterinen; parasta jos sen pystyi johtamaan 1800-luvun cocktail-reseptiikkaan.

- Trendit tulevat ja menevät sykleittäin. Nyt mennään takaisin siihen aikaan, kun värikkäät, ei liian vakavat ja raikkaat cocktailit tulivat edellisen kerran muotiin 70-luvulla, Karttunen kuvailee.

Mikä tekee vodkasta uudelleen kiinnostavan?

Karttunen korostaa vodkan monipuolisuutta, joka on ennen kaikkea sen neutraalin maun ansiota. - Vaikka vodkissa on eroja, on makuprofiili aina mieto ja kevyt ja ja siksi se on todella helppokäyttöinen cocktailin raaka-aine, Karttunen kertoo.

Vodka ei kuitenkaan palaa samanlaisena kuin viime kierroksella. Silloin pullojen ulkonäkö ja hinta oli keino päteä. - Bling bling ja pönötys olivat 1990- ja 2000-luvulla leimallisia arvoja, mutta 2020-luvun arvoissa korostuvat aito tarina, läpinäkyvyys, perinteet ja käsityöläismeininki.

Vodkan pariksi eivät palaa liköörit, vaan käsityötä ja itse tekemistä korostava buumi jatkuu. - Värikkäitä cocktaileja tehdään mahdollisimman laadukkaista, pitkälti käsintehdyistä raaka-aineista.

Vodkamartinin paluu miniatyyrikoossa

Martini on klassinen cocktail, joka valmistetaan ginistä ja vermutista ja koristellaan oliivilla tai sitruunankuorella. Vodkamartinissa käytetään ginin sijaan vodkaa, ja klassiset vodkamartinit nautitaan nyt miniatyyrikoossa.

- Martinissa toteutuu parhaimmillaan raikkaus ja helppous, mutta voimakkaan alkoholisesta klassikkodrinkistä baarimestarit ovat kehitelleet mini-martinit: pieni 7 cl:n martinilasi, josta lyhyen juoman voi nauttia parilla siemauksella.

Pullotetut cocktailit ja cosmopolitan kirkkaana

Myös vodkapohjaisten cocktailien moderni klassikko, cosmopolitan, tulee uudelleen miniversiona ja hiukan tuunattuna. Drinkissä käytettävä karpalomehu on nyt omatekoinen, kenties kylmäpuristettu tai fermentoitu. Muunnelmat ja uudet kulmat tekevät drinkeistä uudelleen kiinnostavia, Karttunen sanoo.

Vaikka asiakas on kiva yllättää, vodkacocktailien uuden tulemisen myötä mennään kohti helppoutta, jota asiakkaat nyt toivovat – helposti ymmärrettäviä cocktaileja sekä tuttuja makuja eli drinkkejä, jotka on tehty pikemminkin asiakkaan kuin baarimestarin ehdoilla. - Maailmalla helppous näkyy muun muassa pullotettuina cocktaileina. Mukaan myytävät cocktailit ovat korona-aikana olleet esimerkiksi Lontoon baareille ainoa keino tehdä liikevaihtoa.

- Esimerkiksi Cosmopolitanilla, joka on oikeastaan tähän sykliin liian nuori drinkki, on mahdollisuuksia uuteen nousuun juuri uusien valmistustapojen ansiosta. Moderni cosmopolitan voi olla myös väritön. - Baareissa suositaan nyt paria menetelmää; laktofermentointia ja milk clarificationia eli maitokirkastusta. Fermentointi pehmentää hapokkaan raaka-aineen makua.

Maitokirkastus taas nostaa hapokkaat raaka-aineet uudelle tasolle: kun esimerkiksi karpalomehu käsitellään maidolla, se leikkaa maidon, ja samalla maito poistaa nesteestä kaiken kiinteän sekä värin. Mutta ei makua. Lopputuloksena on väritön neste, jota voi käyttää yllätyselementtinä: vodkasta ja maitokirkastetusta nesteestä rakentuu kirkas drinkki, joka maistuu silti tutulta.

Läpinäkyvyys ei koske pelkästään juomia. Myös baarit ovat entistä helpommin lähestyttäviä – enää ei tarvitse tietää salakapakan puhelinnumeroa, vaan cocktailit nautiskellaan Lontoon kuumimman baarin Tayer and Elementaryn tapaan bistromaisissa olosuhteissa.