Gin & Tonic ohje – näin valmistat drinkin oikein

Minkätyylistä giniä ja millaista tonicia kannattaa yhdistää suosittuun Gin & Tonic -drinkkiin? Entä mihin muihin drinkkeihin tonic sopii? Tutustu baarimestari Mikael Karttusen GT-vinkkeihin ja katso oikeaoppinen GT:n ohje!

baarimestari ja gintonic-drinkki

Syitä Gin & Tonic -drinkin suosioon on monia. Baarimestari Mikael Karttunen listaa kolme merkittävintä asiaa – gin tonic resepti on todella helppo eli siinä on vain kaksi ainesosaa, drinkki on samanaikaan todella raikas ja helposti juotava, mutta siitä löytyy paljon makuvivahteita.

Ja mikä tärkeintä, Gin & Tonic -drinkkiin ei kyllästy helposti, mikä on useimmiten laadukkaan tonic-veden ansiota. Tonicissa kitkeryys ja makeus ovat hyvässä tasapainossa, ja siitä löytyy paljon muutakin makumaailmaa.

Gini vai tonic – kummalla on drinkissä tärkeämpi rooli?

– Tärkeintä on ottaa huomioon, miten nämä kaksi toimivat yhdessä, Mikael kertoo. – GT reseptin mittasuhteet ovat 1 osa giniä ja 3 osaa tonicia, joten tonicilla on iso rooli drinkissä. Kumpaakaan ei sovi toki väheksyä, vaan niiden tulee täydentää toisiaan.

Tipattomalla? Lue myös, mikä oikein on alkoholiton G&T ja mistä se tehdään.

Gin & tonicin oikeat mittasuhteet
Gin & tonicin oikeat mittasuhteet

Suomesta on saatavilla tällä hetkellä noin 70 eri ginlaatua, mutta vain noin 10 erilaisia tonicia.

– Monet GT-hifistelijät ovat löytäneet oman gininsä, mutta tonicin rooli reseptissä on myös ratkaiseva. Esimerkiksi maailmalla arvostettuihin tonic-merkkeihin kuuluvan Thomas Henry Tonicin maku antaa ginin yrttisyydelle mahdollisuuden loistaa juomasekoituksissa.

Thomas Henryn premium tonicin löydät hyvin varustelluista K-Citymarketeista, K-Supermarketeista ja Prismoista sekä Alkon verkkokaupasta.

Näin löydät oikean tonicin suosikkiginillesi

Erilaisten tonic-vesien määrä on maailmalla kasvanut viime vuosina huimasti. Ne eroavat toisistaan erityisesti kiniinin ja sokerin määrässä eli kuinka kitkerää tai makeaa juoma on. Lisäksi makuun vaikuttavat muut mausteet kuten erilaiset sitrushedelmät, joista yleisin on sitruuna.

Monet GT-hifistelijät ovat löytäneet oman gininsä, mutta tonicin rooli on myös ratkaiseva.

Viime vuosina tonicin makumaailmaan on tullut mukaan myös muita mausteita kuten seljankukka, kamomilla tai ruusu.

Mikael neuvoo ensin miettimään, mitä ginityyliä oma suosikki edustaa ja mitkä maut siinä hallitsevat. 

– Selkeäpiirteisille klassikkogineille, joissa korostuu katajanmarja, kannattaa valita klassinen tonic, joka kunnioittaa ginin luonnetta. Ei siis kannata etsiä hyvin sitrusmaista tai kukkaista tonicia.

Pohjoismaisena ’gininä’ tunnettu akvaviitti toimii myös hyvin tonicin kanssa

Sen sijaan laajan makumaailman ginille kannattaa kokeilla kukkaisempaa tonicia, jolloin esille tulee runsaasti erilaisia aromeja. Helpoin yhdistelmä on klassikkogini klassikkotonicille. Moniulotteisempi tyyli taas vaatii kokeiluja.

Nauti tonicia myös näiden alkoholien kanssa

– Oma suosikkini tonicilla pidennetyistä drinkeistä on konjakki tonic, joka on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, Mikael kertoo. Konjakki tonicissa yhdistyvät konjakin runsas hedelmäisyys ja tonicin bitterisyys. Yhdessä mauista syntyy moniulotteinen, mutta tasapainoinen kokonaisuus. 

Vodka tonic on klassikko, ja erityisesti erilaisilla makuvodkilla siitä saa herkullisen juoman. Pohjoismaisena ’gininä’ tunnettu akvaviitti toimii myös hyvin tonicin kanssa. Käytä niihin samoja mittasuhteita kuin gin toniciin eli 1 osa alkoholia ja 3 osaa tonicia

Miten GT koristellaan?

Sitruunaviipale tai limelohko ovat klassisimmat Gin Tonicin koristeet. Mikael rohkaisee kokeilemaan myös pelkkää sitrushedelmän kuoren viipaletta, josta ensin puristetaan kevyesti eteeriset öljyt drinkin pintaan ja sen jälkeen lisätään kuori juoman sekaan.

Koristelulla voi myös korostaa ginin ja tonicin yhdistelmän erityispiirteitä ja koristella esim syötävillä kukilla kukkaiselle vivahtavan juoman tai vaikkapa timjamin oksalla yrttisyyttä korostavan drinkin.

Gin & Tonicin alkuperä 

GT sai alkunsa 1800-luvun Intiassa, joka kuului silloiseen Iso-Britannian imperiumiin. Upseereille oli määrätty tietty päiväannos giniä, ja lisäksi annos kiniinivettä. Kiniinillä on malarian oireita ja kipua lievittäviä ominaisuuksia. Eräs heistä päätti kokeilla yhdistää ginin ja kiniiniveden eli tonikin samaan lasiin, ja näin syntyi Gin Tonicin alkumuoto.

Mitä on kiniini?

Kiniini on valmistettu Cinchona-puun kuoresta, jolla on malariaa ehkäiseviä vaikutuksia. Kuplat tulivat kiniiniveteen mukaan myöhemmin brittihovin innostuessa hiilihapotetusta vedestä.

Ginin juuret ovat Hollannissa

Ginin pitkä historia ulottuu 1600-luvun Hollantiin, jossa valmistettiin geneveriä eli ginin kaltaista viinaa. Genever on saanut nimensä katajanmarjan latinankielisen nimen juniperus mukaan. Englannin kielessä genever on muuttunut muotoon gin. Ginin pohjaetanoli on useimmiten tislattu viljasta ja tärkein mauste on katajanmarja.

Ginit jaotellaan hyvin pitkälti klassisten gini-tyylien mukaan. Esimerkiksi London Dry Gin on oma valmistustapansa, jossa kaikki mausteet ovat mukana tislauksessa. Distilled Dry Gin on samantyyppinen, mutta mausteet voidaan lisätä omina tisleinään. 

Moderneissa gineissä voidaan käyttää jopa aromiaineita tai uutteita. Katajanmarjan lisäksi mausteina käytetään yleisimmin korianterinsiemeniä tai fenkolinsiemeniä.

Pohjoismaisena ’gininä’ tunnetun akvaviitin tyypilliset mausteet kumina ja tilli sopivat myös ginin mausteiksi.