Millainen cocktail-lasi sopii millekin drinkille?

Oletko intohimoinen kotibaarimestari? Lue vinkit, miten kotibaari kannattaa varustaa lasien ja baaritarvikkeiden osalta.

nick & nora lasi

Kotibaarin varustus kuntoon – aloita cocktail-laseista

Tekeekö mielesi tehdä drinkkejä? Tarvitset lasin ja jäitä. Ja pari muuta muuttujaa. 

Mieti ensin, mikä on lempidrinkkisi tai minkä tyylisiä cocktaileja haluat tehdä ja millaisista laseista niitä mielelläsi tarjoilet. 

Lasi määrittää juoman pituuden eli vetoisuuden, mikä taas määrittää, millaisia määriä jäitä ja nesteitä lasiin voi laittaa. Perusohje on, että jäät vievät puolet lasin tilavuudesta. Kun lasin laittaa täyteen jääpaloja, siihen mahtuu nestettä puolet sen tilavuudesta. 

Trenditietoisen kotibaarimestarin cocktail-lasit

Cocktail-laseissakin trendit vaihtelevat. Briljeeraa näillä laseilla, kun haluat tehdä vaikutuksen: Nick & Nora, GT-copa, On the Rocks- ja grogilasi. 

Nick & Nora

Tämän hetken elegantein cocktail-lasi, jonka muodossa yhdistyvät perinteisen y-lasin ja coupén parhaat puolet: lasi on muodoltaan pyöreä, mutta sen suu ei avaudu valtavan isoksi. Nick & Norasta on miellyttävä juoda, sillä sopusuhtaisesta suuaukosta aromista saa paremmin kiinni kuin todella leveästä suuaukosta.

Kun lasin laittaa täyteen jääpaloja, siihen mahtuu juomaa puolet sen tilavuudesta.

Nick & Nora on lasimallin nimi, ja mallia valmistavat jalkaa ja kuppia hieman versioiden monet eri lasintekijät. 

Tarjoile Nick & Norasta Martinin ja Manhattanin kaltaiset cocktailklassikot.

GT-copa

Modernin ajan lasi, valtavan iso gin & tonicia varten suunniteltu malja, kuuluu tämän päivän peruslasistoon. Tämä lasi osoittaa selkeimmin, miten lasimuoti muuttuu kymmenessä vuodessa. GT-copa on saanut alkunsa Espanjasta, kuten viimeisin ginibuumikin. Espanjalaiset haluavat tehdä gin & tonicista ison janojuoman, siksi lasi on isopesäinen.

Voit tarvittaessa korvata GT-copan isolla viinilasilla.

Tarjoile isosta maljasta gin & tonic.

On the Rocks 

On the Rocks -lasi on baariklassikko. Matala noin 2,5 desilitran vetoinen lasi oli ennen usein alaosastaan kulmikas ja möhkömäinen. Moderni on the rocks -lasi on suoraseinäinen ja pyöreä, eikä lasissa välttämättä ole enää paksua alaosaa.

Kulmikkuuden tilalla on nyt pyöreys ja keveys.

On the Rocksista voit tarjoilla klassikot kuten Whisky Sour, Old Fashioned, Caipirinha

Grogilasi

Grogilasi on se perinteikäs korkea lasi, josta siemaillaan pitkät cocktailit. Noin kolmen desilitran vetoinen lasi on ihanteellinen pidennettyjen cocktailien tarjoiluun: siihen mahtuu runsaasti jäitä ja kaikki ohjeen mukaiset ainesosat. 

Samoin kuin on the rocks -lasin, myös grogilasin ilme ja muoto on keventynyt. Kulmikkuus, koristeellisuus, paksu pohja ja raskas ilme ovat historiaa, moderni grogilasi on suoraseinäinen ja pyöreä. Mitä kevyempi ja ohuempi lasi, sitä parempi; ei enää raskassoutuista kristallia. 

Tarjoile grogilasista collinsit, mojitot ja nimensä mukaisesti grogit, joissa on perusalkoholi ja pidentäjä kuten virvoitusjuoma.

Neljä tyyliä, neljä lasia

Nick & Nora, GT-copa, On the Rocks- ja grogilasit riittävät useimmille kotibaarimikoille täydellisesti. Hanki jokaista lasia vähintään neljä kappaletta, jotta voit miksailla drinkkejä itsellesi ja vieraillesi.

Lasimalleja löytyy maailmasta tietenkin paljon muitakin. Tietyille juomatyypeille on olemassa oma lasinsa, ja jos juoma sattuu olemaan suosikkisi, hanki ihmeessä sellainen.

Hanki jokaista lasia vähintään neljä kappaletta, jotta voit miksailla drinkkejä itsellesi ja vieraillesi.

Hanki jokaista lasimallia vähintään neljä kappaletta, jotta voit miksailla drinkkejä itsellesi ja vieraillesi.

Tosiharrastajan baarikaapissa on myös kuparinen muki, josta tarjoillaan muulit eli Ginger Alella pidennetyt sekä ginger beerillä pidennetyt juomat. Jos taas kotibaarissasi tarjoillaan paljon margaritoja, varaa kaappiin Margarita-lasi frozen-juomille. Se on kookas, jalallinen, isopesäinen cocktaillasi. Vielä viimeinen erikoisuus: mint julepin ystävä varaa korvattomat tinamukit suosikkicocktailinsa tarjoiluun.

Kuusi tai seitsemän lasia on iso määrä, sillä pärjäävät jo useimmat baaritkin. Viinilasi, cocktail-lasi, pitkä ja matala lasi, niillä pärjää todella pitkälle, ellei koe tarvetta hifistellä.

Tutustu Decanterin verkkokaupan cocktaillasivalikoimaan.

Kotibaarin välineistö: näillä rakennat cocktailin

Kun lasi on valittu, on aika sekoittaa tai rakentaa cocktail. Siihen ei tarvita kuin pari perusvälinettä: mitta ja baarilusikka. Jos haluat varustella baarisi astetta paremmin, hanki shaker eli ravistin, cocktailsiivilä ja pieni nuija. Hifistelyyn voit varata tuplasiivilän.

Kaikkia baarivälineitä ei tarvitse ostaa, vaan ne on helppo korvata kodin muilla keittiötarvikkeilla. Shottilasi on riittävän tarkka mittaamiseen ja baarilusikan voi korvata pidempivartinen lusikka tai vaikka syömäpuikko sekoittajana.

Shakerina voi käyttää mitä tahansa kannellista astiaa, joka on vedenpitävä. Proteiinishaker ei ole yhtä kaunis, mutta siinä on usein siiviläkin mukana. Mikä tahansa vähintään puolen litran vetoinen astia toimii. Tuplasiivilänä voit käyttää perinteistä teesiivilää.

Kotibaarin haastavin vaihe tulee vastaan, kun reseptissä lukee ”täytä lasi jäillä”. Vaatii kekseliäisyyttä saada kodin jääpalat riittämään ammattimaiseen sheikkailuun. Jos haluat tehdä asiat helposti ja järkevästi, hanki jäät kaupasta tai ravintolasta. Nyrkkisäännön mukaan jäitä tarvitaan 1,5 desiä per juoma. Jos aiot valmistaa illan aikana kymmenen juomaa, tarvitset 1,5 kiloa jäitä.