Baarimestarin vinkit kotibaarimestarille

Anoran baarimestari Mikael Karttunen vinkkaa, miten kehittää omia kotibaarimestarin taitojaan ja nauttia kotona laadukkaista itse tehdyistä drinkeistä. Ota näillä vinkeillä homebartending haltuun!

mojito

– Kotona kannattaa aloittaa oman lempidrinkkinsä tuunauksesta eli miten saada siihen hieman uudenlaista twistiä, Mikael kertoo.

Twistaa nämä kolme suosittua drinkkiä kotona

Gin&Tonic

Raikkaan klassikko-GT:n ainesosat ovat 1 osa giniä ja 3 osaa tonicia sitruunaviipaleella koristeltuna.

Tuo omaan kotiversioosi mielenkiintoisia twistejä esimerkiksi tuunaamalla sitä erilaisilla hedelmillä tai yrteillä. Tai kokeile tonicin kanssa ginin sijaan muita alkoholeja kuten akvaviittia, konjakkia tai vaaleaa rommia.

– Suosittelen vaihtamaan ginin cocktailbaareissa suosiotaan nostavaan akvaviittiin ja lisäämään drinkin joukkoon timjaminoksia tai basilikaa tuomaan mukavaa yrttisyyttä. Lue lisää akvaviitista ja sen käytöstä cocktaileissa.

Mojito

Kuubasta kotoisin olevan rommista, mintusta ja limestä valmistetun raikkaan Mojito-drinkin voi tuunata erilaisilla hedelmälikööreillä, jotka tuovat pehmeää lisämakua rommin joukkoon.

Vinkit Mojiton valmistukseen

– Piiskaa mintun oksia kämmentä vasten ennen niiden laittamista lasiin. Näin mintun upeat aromit tulevat paremmin esille, ja myös kestävät pidempään. Kannattaa suosia joko muovirasiassa myytävää pensasminttua tai “vahva minttu” -nimellä myytävää ruukkuminttua.

– Alkuperäinen Mojito valmistetaan jääpaloilla, eikä jäämurskalla, kuten usein baareissa näkee. Jääpaloilla juoma ei myöskään vetisty nopeasti ja ne on helppo tehdä kotona. 

Spritz – terassien suosikkidrinkki

Oranssinpunainen Aperol Spritz on suosittu italialainen klassikko-drinkki. Se valmistetaan katkerosta, prosecco-kuohuviinistä sekä soodavedestä ja nautitaan viinilasista appelsiiniviipaleen ja jäiden kanssa.

Valmista Spritz raikkaasta raparperilikööristä

– Kokeile valmistaa Spritz raikkaasta raparperilikööristä. Laita viinilasi täyteen jääpaloja ja kaada joukkoon 1/2 dl De Kuyper Sour Rhubarb -likööriä, 1/2 dl kuohuviiniä ja 1/2 dl kivennäisvettä ja sekoita lusikalla. Perinteisessäkin Spritzissä koristeena käytettävä appelsiininsiivu sopii mainiosti yhteen myös raparperin maun kanssa.

Entä mitä ihan uutta drinkkiä kannattaa kokeilla?

– Raikas drinkki toimii hyvin myös koti-illallisen jälkiruokana. Valmista sitruksisen pirteä cavasorbetti ja tarjoile se laakeasta kuohuviinilasista, tai ihan tavallisesta lasista.

Anna de Codorniu -cavasorbetti

Blendaa tehosekoittimessa 1 dl kuohuviiniä ja 1 dl sitruunasorbettia nopeasti pienellä teholla ja kaada lasiin ja koristele halutessasi vaikkapa mintunlehdillä.

Vinkki! Nauti viikonloppuillallisella aperitiiviksi ennen ruokaa esimerkiksi Anna de Codorniu -luomucavaa, laita avattu pullo jääkaappiin ja käytä loppu kuohuviini cavasorbettiin illan päätteeksi.

Miten baariammattilainen tekee jäät?

Lopeta jääpalapusseilla pelaaminen ja jäädytä pakastimessa vesi noin litran kokoisessa matalassa pakasterasiassa, joka on tehty kovasta muovista. Iske hedelmäveitsi jääpalan keskelle kiinni ja hakkaa toisella kädellä veitsen päätä, jolloin isosta lohkosta irtoaa pienempiä paloja.

Pienellä harjoittelulla pääsee helposti tuntumaan ja lasiin sopivia suuria jääpaloja on helppo nakutella irti lohkareesta. Isojen jääpalojen etuna on se, että ne sulavat juomassa hitaammin kuin perinteiset jääpalat.

mikael karttunen

Haastattelussa Anoran baarimestari ja Global Brand Ambassador Mikael Karttunen

Mikaelin omasta kotibaarista löytyy aina baarimestarin kuusi perusalkoholia, vodka, gin, viski, rommi, konjakki ja tequila. Pidentäjäpuolelta laadukas tonic-vesi esim. Thomas Henry, ginger ale tai ginger beer sekä karpalo- tai appelsiinimehua. Drinkin hapokkuutta säätämään sekä koristeeksi sitruunaa ja limeä. Iso jääpala pakkasessa, aina.