Katso 5 vinkkiä boolijäiden valmistukseen

Kuinka paljon jäitä tarvitsee booliin ja kauanko booli pysyy kylmänä? Tutustu vinkkeihin.

boolin jäät

Mitä viileämpi juoma, sen raikkaampi makuelämys. Kokosimme viisi yleisintä kysymystä ja vastausta jäiden valmistukseen.

Kuinka paljon jäitä tarvitsee booliin?

Jäiden tilavuus pitäisi olla puolet booliastian tilavuudesta. Toisin sanoen esimerkiksi viiden litran booliin (= noin 20-25 hengelle) tarvitsee 10 litran booliastian, jotta jäille jää riittävästi tilaa.

Minkä kokoisia ja muotoisia jäitä kannattaa valmistaa?

Mitä isompi jääpala, sen hitaammin se sulaa. Eli pakasta pienten jääpalojen sijaan yksi tai pari isompaa jääpalaa.

Koon lisäksi jään muodolla on suuri merkitys. Mitä suurempi pinta-ala jäästä koskettaa nestettä, sitä nopeammin jää sulaa. Pyöreässä isossa jäässä on vähemmän pinta-alaa kuin neliön muotoisessa.

Mitä pienempiä jääpaloja, sitä nopeammin ne sulavat

Tämän takia optimaalisin jääkimpaleen koko on pyöreä. Kannattaa siis nähdä hieman vaivaa ja pakastaa vesi esim ilmapallon sisään tai pyöreässä kulhossa. 

Miten nopeasti jäät sulavat?

Se riippuu paitsi jäiden koosta ja muodosta, mutta myös ympäristön sekä boolin raaka-aineiden lämpötilasta. 

Kannattaa jäähdyttää jääkaapissa kaikki booliin tulevat ainekset mieluiten jo edellispäivästä alkaen. Sekä sijoittaa valmis booli pois auringon lämmöstä.

Iso 3-5 litran jäälohkare kestää todennäköisesti yhtä pitkään kuin boolia riittää eli useita tunteita. Voit myös helposti jäädyttää omassa tölkissään samaa mehua, jota käytät booliin. Näin vältät boolin vesittymisen.

Miten jäistä saa visuaalisesti näyttävän näköisiä?

Jäiden sisään voi pakastaa esimerkiksi syötäviä kukkia kuten kotimaisia ruusuja, orvokkeja, samettikukkia tai ruiskukkia. Kokeile myös marjoja ja hedelmiä kuten mansikoita ja appelsiininsiivuja.

Kannattaa mätsätä värit ja aromit niin, että ne sopivat boolisi teemaan. Älä kuitenkaan pakasta yrttejä, sillä niiden vihreä väri muuttuu ikävän ruskeaksi.

Vinkki! Iso jääpala kelluu boolissa, mutta saat sen pohjalle esim pakastamalla pestyjä kiviä lohkareen kanssa.

Kun valmistelet näyttävän näköistä jäälohkaretta, kokoa koristeet ja vesi kerroksittain niin, että alempi osa on pakastunut riittävästi ennenkuin lisäät uutta.

Laita esimerkiksi pyöreän kulhon pohjalle vadelmia ja sen verran vettä että marjat peittyvät ja pakasta pari tuntia. Sen jälkeen lisää kerros vettä, tai muita koristeita ja jäädytä uudelleen.

Kuinka kauan jäillä kestää jäätyä pakkasessa?

Kannattaa varata vuorokausi ison jääkimpaleen tekoon. Akuutimpaan hätään jääpaloja myydään myös kauppojen pakastealtaissa tai voit kysyä lähiravintolasta, jos he myisivät pussillisen jääpaloja mukaasi.

Wild negroni

Drinkissäni on vain yksi jääpala?

Monissa cocktail-baareissa suositaan nykyisin isompia jääblokkeja. Drinkissä saattaa siis olla vain yksi käsinleikattu isompi jääpala. Se on paitsi visuaalisesti näyttävä, myös käytännöllinen, sillä juoma säilyy pidempään kylmänä. Myös cocktailien valmistuksessa kuten ravistamisessa saatetaan käyttää vain isoja jääpaloja.