Kotibaarimestarin 7 vinkkiä boolinvalmistukseen

Itse valmistetut, matala-alkoholiset boolit ja drinkit kasvattavat suosiotaan. Niiden valmistus on yllättävän helppoa ja nopeaa, kun seuraa valmista ohjetta ja muistaa muutaman nyrkkisäännön. Katso Anoran baarimestarin Mikael Karttusen vinkit.

Kotibaarimestarin drinkit ja boolit

1. Etsi ammattilaisen laatima ja testaama booliohje, joka sopii tilaisuuden luonteeseen

Näin varmistat, että juoman mittasuhteet, maku ja alkoholimäärä ovat kohdillaan. Herkullisia ohjeita löydät Boolit -osiosta.

2. Valitse sopiva boolimalja tai -kannu sekä lasit

Booli on helpointa valmistaa pariin isompaan lasikannuun, joista vieraat voivat kaataa sitä laseihin. Käytä mielikuvitustasi – laseiksi käyvät vaikkapa pienet hillopurkit, joista juoma siemaillaan pillillä. Tavalliset viinilasit tai trendikkäät jalattomat viinilasit ovat aina tyylikäs vaihtoehto.

3. Hanki tarvittavat ainekset booliohjeen mukaisesti

Puolita tai tuplaa ohjeen määriä tarvittavan boolimäärän mukaan. Voit myös katsoa ohjeen drinkille ja kertoa sen vieraiden määrän mukaisesti. Yksi annos boolia on 1,5– 2 dl / henkilö. Muista juomista ja tilaisuuden kestosta riippuen boolia on hyvä varata 2-3 annosta / henkilö. Säilytä kaikki ainesosat kylmässä, jotta juoma on heti tekohetkellä oikean lämpöistä eli kylmää.

4. Valmista boolijäät ajoissa

Järkevintä on lisätä jää booliin isona kimpaleena, jolloin se sulaa hitaammin. Ison jääkimpaleen sisälle voi jäädyttää koristeita kuten marjoja tai syötäviä kukkia. Voit myös jäädyttää omassa tölkissään samaa mehua, jota käytät booliin. Näin vältät boolin vesittymisen. Mehun jäädyttyä pahvinen tölkki on helppo kuoria pois. Jäätyminen kestää noin vuorokauden. Katso lisää vinkkejä boolijäiden valmistukseen.

Boolin sopiva alkoholipitoisuus on 5–6 prosenttia. Älä tee liian vahvaa juomaa, jotta ilta jatkuu mukavana loppuun saakka.

5. Rakenna booli vasta juuri ennen tarjoilua

Jos voit säilyttää maljaa kylmässä, hiilihapottomat raaka-aineet voi sekoittaa boolimaljaan etukäteen. Lisää jää ja hiilihapolliset ainekset vasta juuri ennen vieraiden saapumista.

6. Koristele tyylikkäästi

Booli on juoma eikä hedelmäsalaatti, joten älä ylikoristele sitä. Helposti tummuvia hedelmiä ja hajoavia marjoja kannattaa välttää.

7. Tarjoile ja kerro vieraillesi, mitä juoma pitää sisällään

Muista varata myös alkoholiton vaihtoehto. Tarkista etukäteen, onko vieraillasi allergioita, joita pitäisi ottaa huomioon boolin valmistuksessa.

Mikael Karttunen, Altia Akatemia

Mikael Karttunen

Vinkit antoi Anoran baarimestari ja brand ambassador Mikael Karttunen, joka on laatinut vuosien aikana satoja erilaisia booli- ja drinkkiohjeita.