Brunssi-cocktailina tunnettu Mimosa valmistetaan appelsiinituoremehusta ja kuohuviinistä, joita tulee drinkkiohjeeseen puolet ja puolet.
– Jotkut pitävät enemmän drinkistä, jossa on 2/3 kuohuviiniä ja 1/3 mehua, mutta silloin juoman nimi itseasiassa on Buck’s Fizz, kertoo Anoran baarimestari Mikael Karttunen. – Se kumpi on parempi sekoitussuhde on tietenkin makuasia.
Mimosa-drinkkiin sopii hedelmäinen kuohuviini
Ideaalein kuohuviini Mimosaan on raikas ja hedelmäinen, jossa pieni jäännössokeri korostaa viinin hedelmäisyyttä.
Esimerkiksi espanjalainen cava kuten puolikuiva Codorniu Clasico Sec sopii hyvin Mimosaan. Löydät sen Alkoista normaalikokoisen pullon lisäksi myös pienemmissä 37,5 cl:n ja 20 cl:n pulloissa.
Pienestä 20 cl:n pullosta riittää kolmeen tai neljään Mimosaan. Normaalikokoisesta 75 cl:n pullosta 10-15 annokseen. Usein kuohuviinilasit ovat vetoisuudeltaan 12 cl, jolloin yhteen annokseen menee 6 cl mehua ja 6 cl kuohuviiniä.
– Monesti Mimosan ainesosaksi mainitaan samppanja, mutta oikea samppanja kannattaa nauttia sellaisenaan, sillä se on usein liian runsas ja paahteinen maultaan, Mikael kertoo
– Mimosassa huippusamppanja menee hukkaan eikä tuo drinkkiin sen vaatimaa raikkautta.
Appelsiinimehu hedelmälihalla vai ilman?
– Tuorepuristettu mehu on aina paras, siitä ei pääse mihinkään. On makuasia, haluaako Mimosaansa myös appelsiinin hedelmälihan vai käyttääkö mehun siivilöitynä. Hedelmäliha nousee drinkissä pintaan, joten se ei välttämättä ole siistin näköinen.
Ideaalein kuohuviini on raikas ja hedelmäinen, jossa pieni jäännössokeri korostaa viinin hedelmäisyyttä.
Jos puristat itse appelsiinit mehuksi, jäähdytä mehu pari tuntia jääkaapissa ennen Mimosan valmistamista. Älä kuitenkaan purista mehua liian aikaisin, jotta se on mahdollisimman tuoretta ja raikasta, kun valmistat drinkkiä.
Mimosa-drinkin ohje on helppo
Muista viilentää myös kuohuviini hyvin eli laita se jo vaikka edellisenä päivänä jääkaappiin, tai pistä jäillä ja vedellä täytettyyn cooleriin puoleksi tunniksi.
Hyvä viilennys varmistaa, ettei Mimosa lähde kuohumaan liikaa kesken valmistuksen.
– Kannattaa myös rohkeasti kokeilla Mimosan tuunausta muista hedelmämehuista, Mikael vinkkaa. – Appelsiini on yhtäaikaa sekä hapokas että makea, samoin veriappelsiini. Siksi ne toimivatkin hyvin. Mango saattaa olla monelle liian makea, mutta siinä hapokkuutta voi tuoda esille sitruunamehulla tai käyttämällä hapokkaampaa kuohuviiniä.
Millaisesta lasista Mimosa nautitaan?
Klassikkolasi on jalallinen, korkea kuohuviinilasi. Myös jalattomat kuten Riedelin O-sarjan kuohuviinilasit ovat trendikkäät ja hieman erilaiset.
Näin teet Mimosa-drinkin – ensin mehu, sitten kuohuviini
1. Kaada ensin viilennettyä tuoremehua kuohuviinilasin puoliväliin.
2. Kaada sen jälkeen viilennettyä kuohuviiniä lasi täyteen varovasti, ettei juoma lähde kuohumaan.
3. Sekoita varovasti pitkällä lusikalla ja tarjoile mahdollisimman pian.
Mimosa ei perinteisesti kaipaa koristeita, mutta jos haluat pientä twistiä, kokeile puristaa appelsiinin kuoresta eteeriset öljyt juoman pintaan ja asettele kuori lasin reunaan. Muista, että pilli ei kuulu kuohuviinilasiin.
Lue myös, miten teet suositun Sangria-juoman oikeaoppisesti.
Inspiroidutko kuohuviineistä?
Kattavasta kuohuviinioppaastamme löydät viinitärpit eri tilanteisiin, perusteet erilaisista kuohuviinityyleistä sekä vinkit kuohuviinipullon jäähdyttämiseen, avaamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.
Tutustu kuohuviinioppaaseen >>