Näin teet sangrian - katso ohje ja vinkit

Sangria on espanjalainen viinipohjainen klassikkojuoma, joka on helppo valmistaa. Mutta mitä se tarkalleen ottaen pitää sisällään ja miten tehdään paras sangria?

Sangria juoma

– Kaikessa yksinkertaisuudessaan sangria on puoliksi punaviinin ja puoliksi sitruunalimun yhdistelmä, johon tuoreet hedelmälohkot tuovat runsautta ja raikkautta sekä loraus brandya lisämakua juomaan, kertoo Anoran baarimestari Mikael Karttunen. Nimi sangria viittaa juoman punaiseen väriin (sangre = veri).

Sangria piirros ohjeet

– Viininvalmistusmaissa kuten Espanjassa on ollut luontevaa tehdä viinirypäleistä viiniä, mutta myös brandya eli viinitisleestä valmistettua väkevää alkoholia, Mikael avaa juoman taustoja. Valmiin sangrian alkoholiprosentti on 6-10 % riippuen siitä miten paljon haluaa brandya käyttää.

Millaista viiniä ja limua sangriassa kannattaa käyttää?

– Älä laita sangriaan kovin tammitettua, vaan mahdollisimman hedelmäistä kuten espanjalaista Tempranillo-rypäleestä valmistettua punaviiniä. Hyvä vaihtoehto on marjaisan raikas ja edullinen El Tiempo Tinto.

Mitä laadukkaampi limonadi sen parempi sangria.

– Kuten omenamehussa, myös limonadissa samea väri on merkki siitä, että limussa on käytetty aitoa hedelmämehua, mikä tuo makuun runsautta. Hyvä vaihtoehto on SanPellegrino Limonata, jota myydään ruokakaupoissa 33 cl:n tölkeissä.

Mitä hedelmiä sangriaan voi laittaa?

– Sangriaan voi käyttää periaatteessa ihan mitä tahansa hedelmiä, mutta helpoimmillaan sitruunaa ja appelsiinia.

Kokeile myös verigreippiä, ananasta ja vaikka omenaa. Muista ensin pestä kuorelliset hedelmät kuumalla vedellä ja harjalla.

Miten sangria valmistetaan?

– Kuten muidenkin boolijuomien valmistuksessa, on tärkeää käyttää runsaasti jäitä ja mieluiten viilentää kaikki raaka-aineet etukäteen, jotta juoma pysyy raikkaan kylmänä mahdollisimman pitkään. Kun leikkaat hedelmälohkot juuri ennen sangrian tekemistä, ne ovat mehukkaita ja antavat juomalle makua.

  1. Laita ison lasikannun pohjalle juuri leikatut hedelmälohkot ja sen jälkeen kannu täyteen jäitä.

  2. Kaada joukkoon puolet espanjalaista punaviiniä ja puolet sitruunalimua sekä loraus brandya. Katso määrällisesti tarkka punaviinisangrian tai valkoviinisangrian ohje.

  3. Sekoita pitkällä lusikalla ja tarjoile.

Lue myös, miten teet suositun Mimosa-kuohuviinidrinkin oikeaoppisesti.