Mitä ovat alkoholittomat tisleet? Tutustu G&T:hen – ilman alkoholia

Alkoholittomat laatujuomat ovat kasvattaneet viime vuosina suosiotaan. Mutta mitä ihmettä alkoholittomat tisleet oikeasti ovat? Tutustu miten alkoholiton G&T tehdään.

G&T

Alkoholittomien laatujuomien suosion kasvu näkyy mm. alkoholittoman oluen sekä matala-alkoholisten ja alkoholittomien viinien kysynnässä.

Alkoholittomien tisleiden nousu on yhteydessä kasvavaan “sober curious“ -ilmiöön. Keskustelu alkoholista ja sen nauttimisesta on ollut kautta aikojen hyvin polarisoitunutta; joko juot alkoholia tai et juo ollenkaan.  

Sober curious -ilmiössä on kyse nimelleen uskollisena tietynlainen uteliaisuus alkoholitonta elämäntapaa kohtaan ja perinteisten juomatottumuksien kyseenalaistaminen ilman sitoutumista mihinkään leirikuntaan.

Sober curious -ilmiössä on kyse tietynlaisesta uteliaisuudesta alkoholitonta elämäntapaa kohtaan

Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi mietojen alkoholijuomien suosimista tai yleisesti harkitumpaa tilannekohtaista alkoholinkäyttöä. Maailmanlaajuinen terveys- ja hyvinvointi-trendi on ollut yksi merkittävimmistä tekijöistä ilmiön nousuun, joka on nähtävissä myös Alkon alkoholittomien tuotteiden myynnin kasvussa. Laadukkaiden alkoholittomien tuotteiden kysyntä on synnyttänyt ihan uudenlaisen kiinnostuksen alkoholittomien ja matala-alkoholisten tuotteiden valikoimaa kohtaan. 

Miedommat alkoholit kiinnostavat kuluttajia

“Olemme huomanneet kuluttajien kiinnostuksen siirtyneen selkeästi miedompiin alkoholijuomiin. Se on suorastaan maailmanlaajuinen megatrendi,” kertoo Anoran Global Brand Ambassador Mikael Karttunen

Alkoholittomat oluet ja viime vuosina myös alkoholittomat viinit ovat nousseet yhä enemmän esiin esimerkiksi ravintoloiden juomalistoilla. Nyt alkoholittomien laatujuomien kategoriaan ovat viimeisimpänä saapuneet tislatut alkoholittomat “viinat”. Kyllä, luit oikein. 

Alkoholittomat maustetut tisleet nousivat kerta heitolla puheenaiheeksi, kun vuonna 2014 englantilainen Seedlip alkoi tuottaa kasvipohjaisia alkoholittomia tisleitä väkevien viinojen korvikkeeksi. Sittemmin alkoholittomiin tisleisiin on syntynyt useita erilaisia tuotteita ympäri maailmaa. 

Alkoholittomia tisleitä ja niistä syntyviä juomia ei ole kuitenkaan lakipykälissä tarkemmin määritelty, joten tuotteet saattavat lipsahtaa makumaailmaltaan lähemmäs limonadeja ja mineraalivesiä. Alkoholittomien viinakorvikkeiden kategorian onkin kritisoitu olevan liian vapaasti tulkittavissa oleva “non-alcoholic non-genre”, mutta tuotteiden laatu ja myös päätä huimaava kysyntä on laittanut arvostelijoille jauhot suuhun. 

Alkoholiton G&T maistuu aidosti katajanmarjalta 

“Olemme Anoran juomakehitystiimissä tarkkailleet alkoholittomien juomien nousua tarkasti jo jonkin aikaa ja mielenkiintomme heräsi,” Mikael kertoo.

ROTI G 0,5 % hyvinvarustetuista K-ryhmän kaupoista ja Alkon verkkokaupasta

“Pohdimme erilaisia vaihtoehtoja ja päädyimme katajanmarjoilla maustettuun juomaan, joka olisi mahdollisimman lähellä ginin makumaailmaa. Hyvistä yrityksistä huolimatta markkinoilta tuntui puuttuvan juoma, joka pystyisi tarjoamaan todella aidon ginimäisen makukokemuksen. Tuotteen pitäisi olla sellainen, että gin & tonic -drinkkiin lisättynä sen pitäisi myös maistua ihan oikealta G&T:ltä.”

Alkoholiton G&T: 1 osa Rotia ja 2 osaa tonic-vettä

Enimmäkseen alkoholittomista vesipohjaisista tisleistä ja mausteista koostuvaa Roti-juomaa valmistaessa yksi ainesosa nousi ylitse muiden.

“Jos haluamme tehdä jotain oikeasti ginin makuista ja olla uskollisia ajatukselle, katajanmarjan täytyy olla mukana selkeänä makuna. Roti onkin saanut ison osan makumaailmaansa katajanmarjasta muutamalla eri tavalla. Juoma ei ole siksi täysin alkoholiton, koska olemme lisänneet siihen katajanmarjatislettä antamaan aidon ginin maun. Lopullisessa Roti-juomassa on alkoholia kuitenkin vain 0,5 %, mikä luokitellaan virallisesti alkoholittomaksi juomaksi.” 

Miten alkoholittoman tisleen maku eroaa alkoholillisesta? 

Alkoholittomista tisleistä puuttuu väkevien juomien polte, joka tuo suutuntumaan rakennetta ja ajattelematta hidastaa juoman maistelua sellaisenaan.

Alkoholittomissa tisleissä tätä voidaan imitoida esimerkiksi happamia, katkeria ja mausteisia makuja yhdistelemällä, mutta lopputulos on kuitenkin usein huomattavasti väkeviä helpommin lähestyttävä juoma. Tästä syystä alkoholittomat tisleet toimivat erityisen hyvin cocktaileissa.

Näin teet alkoholittoman G&T drinkin

“Roti toimii erinomaisesti kaikkien rakastamassa gin & tonicissa. Perinteinen G&T-resepti 1 osaa giniä ja 3 osaa tonicia kannattaa alkoholittoman tisleen kanssa vaihtaa malliin 1 osaa Rotia ja 2 osaa tonicia. Näin ollen Rotin tyylikkään ginimäinen makumaailma pääse parhaiten oikeuksiinsa. Tonicina suosin premium-tonic Thomas Henryä” Mikael neuvoo.