Juomasanasto – mitä nämä alkoholijuomatermit oikein tarkoittavat? Ota selvää.

Baarimaailmasta tuttuja cocktaileja tehdään nykyisin usein valmiiksi pulloon tai tölkkiin, jolloin niitä on helppo nauttia myös kotona. Mitä seuraavat juomatermit oikein tarkoittavat?

CHILL OUT® Wine Spritzer

Spritz 

= Johdettu sanasta spritzer, joka on alunperin tarkoittanut viiniä, jota on pidennetty kivennäisvedellä. Spritzin juuret ovat Keski-Euroopassa ja saksankielinen sana spritzen tarkoittaakin suihkuttamista, mikä viittaa veden lisäämiseen viinin joukkoon. 

Matala-alkoholiset, raikkaat ja ei liian makeat juomat ovat nykyisin kuluttajien suosiossa. Yksi kuuluisimmista Spritz-drinkeistä on Aperol Spritz, joka sisältää Prosecco-kuohuviinin ja kivennäisveden lisäksi Aperol-nimistä katkeroa. Spritzit sisältävätkin nykyisin usein myös jotain muutakin alkoholia kuin viiniä kuten erilaiset vodka spritzit.

Long drink eli lonkero 

= Alunperin juoma nimeltään Gin Long Drink, jossa on yhdistetty greippilimonadia ja giniä. Alko lanseerasi tämän matala-alkoholisen juoman Helsingin olympialaisiin vuonna 1952, jotta valtavalle Olympialaisiin tulevalle väkimäärälle saataisiin tarjoiltua nopeasti tasalaatuista juomaa. Gin Long Drinkia oli tarkoitus valmistaa vain olympialaisten ajan, mutta suuren suosion ansiosta sen valmistusta jatkettiin.

Nykyisin lonkero on yleisnimitys muillekin virvoitusjuomalla pidennetyille alkoholijuomille, jotka tarjoillaan useimmiten pullosta tai tölkistä. Alkuperäisen gin-pohjaisen lonkeron lisäksi lonkeroa tehtiin pitkään käymisteitse valmistetusta alkoholista Suomen alkoholilainsäädännön takia, joka salli myydä ruokakaupoissa vain käymisteitse valmistettuja eli ei-etanolipohjaisia alkoholijuomia. Etanolipohjaiset long drinkit ja muut alle 5,5 % alkoholia sisältävät juomat vapautettiin ruokakauppojen valikoimaan vuonna 2018.

Ready-to-drink eli RTD 

= Long drink eli pitkä drinkki valmiina pullossa tai tölkissä. Yleensä makea 4,7 - 5,5 % alkoholia sisältävä juomasekoitus, jossa on etanolipohjaisen alkoholin kuten vodkan, viskin, ginin tai rommin lisäksi hiilihapollinen pidentäjä kuten virvoitusjuoma. RTD-juomissa on yleensä yhtä paljon sokeria kuin limonadeissakin eli lähes 100 grammaa litrassa. 

Limuviina

 = RTD-juoman kansankielinen sana, jolla viitataan siihen, että ready-to-drink juoman pidentäjänä on limonadi.

Breezer

= Sama asia kuin RTD-juoma eli makea matala-alkoholinen etanolipohjainen juomasekoitus. Perinteiset Breezerit on makeutettu sokerilla, mutta osa juomista kuuluu ”half sugar” -ryhmään, jossa puolet sokerista on korvattu makeutusaineilla.

Hard seltzer 

= Uusi juomakategoria matalakalorisia, matala-alkoholisia ja ei-makeita hiilihapotettuja alkoholijuomia. Lue lisää hard seltzereistä.