Mikä tekee Bollinger R.D. -samppanjasta erityisen?

Samppanjatalojen eliittiin kuuluva Bollinger lanseeraa vain parhaimpina satovuosina upean prestige cuvéen -samppanjan. Tutustu R.D:n saloihin!

Bollinger R.D. 2004 vuosikertasamppanja

R.D. tulee sanoista ’Recently Disgorged’ eli vapaasti suomennettuna ’hiljattain uudelleenkorkitettu’. ’Disgorgement’ eli uudelleenkorkitus on kriittinen vaihe samppanjan valmistuksessa ja tarkoittaa hiivasakan poistoa pullosta pitkän kypsytysajan jälkeen.

’Recently disgorged’ tarkoittaa, että uudelleenkorkitus on tehty alle vuoden sisällä viinin markkinoilletulosta, jolloin sen maussa on vielä paljon intensiteettiä ja erityislaatuisia aromeja.  Normaalisti vuosikertasamppanjat uudelleenkorkitetaan, kun samppanja on saavuttanut viinilain sille määräämän minimikypsytysajan.

Ensimmäinen R.D. tehtiin vuosikerrasta 1952

Samppanjatalot ovat kautta aikojen säilyttäneet kellareissaan vanhoja vuosikertoja, jotka on uudelleenkorkitettu juuri ennen kuin ne on nautittu perhepiirissä tai ystävien kesken. Madame Lily Bollinger oli ensimmäinen joka ymmärsi näiden viinien potentiaalin ja halusi tuoda nämä upeat juomat kaikkien samppanjanystävien saataville.

Bollinger R.D. kannattaa nauttia vuoden sisällä uudelleenkorkituksesta, jolloin sen erityislaatuinen tuoreus on parhaimmillaan. Korkituspäivämäärä on nähtävillä pullon takaetiketistä.

Bollinger on ensimmäinen samppanjatalo, joka painoi disgorgement-päivämäärän etikettiin. Nykyisin se on yleinen tapa samppanjamaailmassa.

R.D:n voi huoletta säilyttää myös pidempään sen erittäin hyvän ikääntymispotentiaalin ansiosta. Säilytyksen aikana samppanjan aromit kehittyvät edelleen ja alkuperäinen tuoreus muuttaa muotoaan kypsemmäksi. Bollinger R.D.:tä on kypsytetty hyvin pitkään, yli kolme kertaa apellaation vaatiman ajan.

Kaikkien samppanjanystävien pitäisi päästä maistamaan R.D:tä ainakin kerran elämässään.

Madame Lily Bollinger

Bollingerin samppanjatalon johtajana ja keulakuvana 1940-80-luvuilla vaikuttaneen Madame Bollingerin toive oli, että R.D. on kaikkien samppanjanystävien saatavilla ja sitä pitäisi päästä maistamaan ainakin kerran elämässään. Bollinger R.D:n tuotantomäärät ovat hyvin pienet ja sitä saadaan esimerkiksi Suomen markkinoille vain muutamia satoja pulloja. R.D:n ensimmäinen lanseerattu vuosikerta oli 1952 ja sen jälkeen R.D. vuosikertoja on ollut vain 25 eli keskimäärin joka toinen tai kolmas vuosi.

R.D. edustaa yhtä prosenttia Bollingerin samppanjan vuosituotannosta.

Viiniasiantuntija Ilkka Siren

Lue Ilkka Sirenin juttu Bollingerista

Viiniasiantuntija Ilkka Sirén vieraili Bollingerin Vins Clairs -tapahtumassa. Lue Ilkan mielenkiintoinen artikkeli Bollingerista englanninkieliseltä Fine Dining Lovers -sivustolta!

Bollinger Vins Clairs>