Näin teet hyvän punaviinikastikkeen

Millainen punaviini sopii punaviinikastikkeeseen? Kokosimme vastaukset yleisimpiin kysymyksiin punaviinikastikkeen valmistuksesta.

Punaviinikastike

Punaviinikastike on todellinen klassikko, johon monet yhdistävät erityisesti juhlavan sisäfileepihvin. Kastikkeeseen saa kuitenkin paljon vaihtelua eri mausteilla, joten se sopii lähes minkä tahansa lihan, tai jopa kalan, kanssa.

Katso ohje: peuranpaisti punaviinikastikkeella

Punaviinikastike syntyy helposti muutamista aineksia ja edullisesta viinistä. Ylellisen version saa käyttämällä itse keitettyä vasikanfondia, vaihtelua saa myös käyttämällä erilaisia kasviksia. Kastiketta voi hyvin valmistaa suuremman määrän kerralla, koska se säilyy pitkään ja sopii pakastettavaksi.

Tärkeintä on kuitenkin antaa kastikkeen keittyä kasaan tarpeeksi pitkään ja maistaa aina välillä, jotta saat siihen juuri sopivan makeuden ja voimakkuuden.

Sopiva punaviini punaviinikastikkeeseen?

Punaviinikastikkeeseen sopivat täyteläiset ja hedelmäiset punaviinit. Viinin ei kuitenkaan tarvitse olla kallista. Kastikkeesta ei nimittäin tule sitä parempaa, mitä kalliimpaa viini on – viinin pitää vain olla mahdollisimman hedelmäistä.  

Kannattaa välttää viinejä, joita on tammikypsytetty pitkään. Ne antavat kastikkeelle kitkerän sivumaun, jos kastiketta keitetään pitkään kasaan.

Jotkut kokit käyttävät kastikkeessaan mieluiten puolet viiniä ja puolet vettä, koska tällä sekoituksella saa miedomman viininmaun. Jos haluat kastikkeeseen voimakkaan hapokkuuden, joka korostaa makuelämystä, älä lisää vettä.

Esimerkkejä edullisista & hedelmäisistä punaviineistä kastikkeeseen:

Miten punaviinikastikkeesta saa sopivan makean?

Monien mielestä punaviinikastikkeeseen riittää sipulin makeus. Toiset kokeista taas paistavat viipaloidun porkkanan yhdessä salottisipulin kanssa saadakseen makeuden esiin. Jotkut puolestaan menevät vielä askelen pidemmälle ja lisäävät punaviinikastikkeeseen pari teelusikallista tomaattipyreetä. Tämän makeampaa kastiketta taas ei monikaan suosi. 

Mikä fondi sopii parhaiten punaviinikastikkeeseen?

Useimmat kokit ovat yksimielisiä siitä, että paras tulos saadaan itse keitetyllä vasikanfondilla eli kastikepohjalla. Fondi on nimittäin juuri se ainesosa viinin lisäksi, joka vaikuttaa kaikkein eniten punaviinikastikkeen makuun. 

Itse tehtyä fondia pidetään maukkaimpana, eikä se sisällä tarpeettomia lisäaineita. Miinuspuolena on se, että fondin keittäminen on aikaa vievää puuhaa.

Fondi vaikuttaa viinin lisäksi kaikkein eniten punaviinikastikkeen makuun.

Onneksi laadukkaiden tiivistettyjen vasikanfondien valikoima on laajentunut viime vuosien aikana. Jos teet fondin itse, keitä sitä kasaan, kunnes sitä on puolet jäljellä. Tällöin kastiketta ei tarvitse suurustaa. Tiivistefondia riittää muutama ruokalusikallinen.

Kuinka paksua punaviinikastikkeen pitää olla?

Joku pitää paksusta kastikkeesta, toinen ohuesta. Jos haluat päättää kastikkeen paksuudesta vasta valmistuksen loppuvaiheessa, kastike kannattaa jälkisuurustaa maissitärkkelysjauholla. Maissitärkkelysjauho ei paakkuunnu eikä anna makua kastikkeelle. Jos sinulla ei ole maissitärkkelysjauhoa, suurusta kastike alkuun voi-jauhosuuruksella.