Merlot - helposti lähestyttävä maailmanvalloittaja

Tumma ja tuhti Merlot tunnetaan Cabernet Sauvignonin kumppanina klassisessa bordeaux-viinisekoituksessa. Opi lisää punaviinirypäleestä sommelier Antti Uusitalon johdolla.

Merlot-rypäle - helposti lähestyttävä maailmanvalloittaja

Miltä Merlot maistuu?

Yhdysvaltalaiset ja eteläamerikkalaiset merlot-viinit hurmaavat mehukkaalla hedelmäisyydellään ja pehmeillä tanniineilla. Merlot viihtyy lämpimässä ilmastossa, mutta liian kuumassa rypäleet menettävät helposti hapokkuutensa ja viineistä tulee hillomaisia.

Nuoret Merlot-köynnökset tuottavat paljon rypäleitä. Jos viinintekijä tähtää huippulaatuun, lajikkeen satoisuutta on rajoitettava köynnöksiä tai raakoja terttuja poisleikkaamalla. Vanhat Merlot-köynnökset tuottavat vähemmän, mutta laadukkaampia rypäleitä. Myös sadonkorjuun tarkalla ajoittamisella on tärkeä merkitys merlot-viinien laadun kannalta. Liian aikaisin poimituista tertuista valmistettu viini saattaa olla aromiltaan ja maultaan raakaa, kun taas optimaalisen sadonkorjuuajankohdan ylittäneistä rypäleistä tehty viini menettää rakennetta vahvistavan hapokkuuden.

Ranskan Bordeaux'n viinit lukeutuvat maailman arvostetuimpien ja kalleimpien viinien joukkoon. Legendaarisella viinintuotantoalueella tuotettujen viinien salaisuus kätkeytyy niiden erinomaiseen kypsytyspotentiaaliin. Arvostetuimpien viinitilojen tuottamat punaviinit säilyvät ja kehittyvät tyylikkäästi jopa vuosikymmeniä. Ranskan suurimmalla viinintuotantoalueella tuotetaan toki myös edullisempia ja nuorena juotavia punaviinejä, joiden sekoitukseen on käytetty Merlot-lajiketta. Uuden maailman puhtaat merlot-viinit voi juoda nuorena, eivätkä ne juuri parane vanhetessaan.

Merlot sulattaa liharuokien ystävän sydämen

Tummat ja tuhdit merlot-viinit ovat erinomaisia valintoja grillikauteen. Grillihiilten päällä tirisevät lihaiset maalaismakkarat tai mehukas kasler saavat merlotista mutkattoman palanpainikkeen.  

Myös ranskalaiset bordeaux-viinit toimivat ruokapöydässä selkeiden liharuokien kanssa. Esimerkiksi häränfilee tai mehukas karitsanpaisti pehmentävät mukavasti klassisen bordeaux-sekoituksen tanniineja. Kevyemmät merlot-viinit sopivat myös joulun aikaan perinteisen kinkun seuraksi.

Kokeile esimerkiksi: Sinappikuorrutetun joulukinkun kanssa Tarapacá Santa Cecilia Merlot ja yrttisten karitsankyljysten kanssa The Velvet Devil Merlot.

Cabernet Francin jälkeläinen

DNA-tutkimusten mukaan Merlot on Loiressa ja Bordeaux'ssa viljeltävän Cabernet Franc -lajikkeen jälkeläinen. Samoissa tutkimuksissa löydettiin Merlotin läheinen side Carménère- ja Cabernet Sauvignon -lajikkeisiin. Punaisten lajikkeiden liitosta on tullut maailman tunnetuin sekoitus, jota kutsutaan useissa maissa nimellä Bordeaux Blend.

Ensimmäiset kirjalliset merkinnät rypälelajikkeesta löytyvät 1700-luvulta, jolloin Bordeaux'n Libournen viininviljelijät ylistivät tarhoillaan syntyneitä samettisia merlot-viinejä. Merlot vakiinnutti vahvan asemansa Bordeaux'n viinitarhoilla 1800-luvulla, jolloin sitä ryhdyttiin sekoittamaan muiden lajikkeiden kanssa tarkoituksena pehmentää viinien makua.

1800-luvun loppupuolella myös italialaiset viininviljelijät innostuivat ranskalaisesta lajikkeesta, ja Merlotia ryhdyttiin viljelemään saapasmaan koilliskulmassa Veneton ja Friulin alueilla. Italialaiset antoivat rajan takaa saapuneelle lajikkeelle nimen Bordò tiettävästi lajikkeen kotiseudun mukaan.

Ranskalaisen Merlot-nimen alkuperä juontaa juurensa vanhasta Ranskassa puhutusta oksitaanin kielestä, jossa merlot tarkoittaa nuorta mustaa lintua. Rypälelajikkeen nimi johtunee terttujen tummasta väristä.

Merlot maailmanvalloittajana

Merlot on säilyttänyt merkittävän asemansa Ranskan Bordeaux'ssa tuotetuissa viineissä. Gironde-joen rannoilla Merlotia sekoitetaan muun muassa Cabernet Sauvignonin, Saint-Émilionin, Cabernet Francin ja Petit Verdot’n kanssa. Maan suurimman viinialueen lisäksi Merlot on tunnettu lajike Etelä- ja Lounais-Ranskassa. Myös näillä alueilla punaisella lajikkeella on tärkeä rooli sekoituksissa, joissa sen tehtävänä on pehmentää ja mehevöittää kokonaisuutta.

Merlotia viljellään myös muualla Euroopassa. Koillis-Italiassa sijaitseva Friuli tunnetaan samettisista merlot-viineistään ja ranskalaista lajiketta viljellään pieniä määriä myös Toscanassa, Venetossa ja Alto Adigessa. Italiasta lajike on levinnyt myös Unkariin, Bulgariaan ja Romaniaan. Sveitsiläiset merlot-viinit ovat melko tuntemattomia alppimaan rajojen ulkopuolella, mutta Etelä-Sveitsin Ticinon viinialueella Merlot on kirkkaasti viljellyin punainen lajike.

Uudessa maailmassa puhtaasti Merlot-lajikkeesta valmistetut viinit ovat yleisempiä kuin Ranskassa. Yhdysvaltojen Washington on tullut tunnetuksi tummista ja intensiivisen hedelmäisistä merlot-viineistään. Merlot on kasvattanut suosiotaan myös Etelä-Amerikassa, Argentiinassa, Chilessä ja Brasiliassa.