Raikasta ja hedelmäistä viiniä grillin viereen

Innokkaat kotikokit eivät grillaa hehkuvien hiilien päällä pelkästään makkaraa, vaan loihtivat ulkona koko aterian alkuruoasta makeaan päätökseen. Mutkattomuus on sana myös kesäaterian juomissa. Ota grilliviinit haltuun!

grillipihvi

Vain mielikuvitus on rajana kesäruokien suunnittelussa. Grillin lämmössä voi savustaa kalaa, tiristää halloumijuustoa tai käristää marinoituihin possunkyljyksiin rapean pinnan. Lihan tai kalan lisäksi hiilloksella kannattaa kypsentää myös aterian lisukkeet. Pekoniin kääräistyt pavut, vihreät parsatangot ja muut kesän kasvikset sopivat erinomaisesti grilliruokien kaveriksi.

Jälkiruoan aikaan on turha siirtyä sisätiloihin, sillä grillin jälkilämmössä karamellisoituneet hedelmät ovat täydellinen päätös aterialle.

Millaista viiniä millekin grilliruoalle?

Ulkona nautitulle kesäaterialle kannattaa valita raikkaita valkoviinejä ja rehellisen hedelmäisiä punaviinejä. Arvoviinit on syytä säästää syksyn juhlia varten ja etsiä grillin ääreen vaihtoehtoja edullisemmasta päästä. Esimerkiksi kattavasta laatikkoviinien valikoimasta löytyy lukuisia vaihtoehtoja silloin, kun vieraita saapuu enemmän eivätkä isännät halua, että kesäjuomat loppuvat kesken.

Liha

Lihan ystävän kannattaa valita grillissä kypsyneen ja aavistuksen savuisen lihan kumppaniksi punaviini maasta, jossa grillaus on mestaruuslaji. Esimerkiksi runsaan hedelmäiset eteläafrikkalaiset shirazit, argentiinalaiset malbecit tai chileläiset carmenerèt ovat oivallisia juomavalintoja mehevälle häränkyljykselle tai mausteisille hampurilaisille.

Vaalean lihan kanssa roseeviinit ovat erinomaisia valintoja tarjottavaksi. Ystävät on helppo yllättää raikkaalla roseeviinillä sekä grillihiilten päällä kypsyneillä broilerinkoivilla. Viehkeä rosee on myös loistava kesäkauden seurustelujuoma.

Makkarat

Mehevien makkaroiden kaveriksi sopii hapokkaampi punaviini, joka taittaa kesäisen klassikkoherkun rasvaista makua. Mausteiset makkarat, kuten chorizot tai pohjoisafrikkalaisilla mausteilla maustetut merguezit kaipaavat kaverikseen mehukkaan hedelmäisen punaviinin rauhoittamaan tulisuutta.

Grillattu kala

Rasvainen grillikala maistuu keveiden ja hapokkaiden punaviinien kanssa. Esimerkiksi Pinot Noir -lajikkeesta valmistetut karpaloiset punaviinit tai kevyet italialaiset valpolicellat sopivat grillilohen seuraan. Kevyet punaviinit kannattaa tarjoilla 15 asteisena, jolloin niiden raikkaus säilyy helteisenäkin iltana.

Savustettu kala

Savustetut kalat kaipaavat rinnalleen valkoviinin, jonka maussa on reippaasti hedelmäisyyttä. Esimerkiksi virkeät sauvignon blanc, riesling tai pinot grigio -viinit ovat erinomaisia valintoja silloin, kun savustuspöntöstä nostetaan kullanruskeiksi paahtuneita muikkuja tai meheväksi jätettyä kampelaa. Myös puolikuivat valkoviinit sopivat loistavasti suolaisen savukalan seuraan.

Grillatut äyriäiset

Mehukkaat grillatut äyriäiset voi koota vaikka kesäiselle salaattipedille. Raikkaat kuohuviinit toimivat täydellisesti kesäisen salaattilounaan ruokajuomana. Myös reilusti jäähdytetty valkoviini täydentää upeasti kauniin ja terveellisen aterian. Suolaisten grilliruokien rinnalla on hyvä tarjota myös virkistävää vettä. Italialainen kevyesti poreileva S. Pellegrino sopii mainiosti kesäaterian raikkaaksi ruokajuomaksi.