Vappu - kevään, ilon ja kuplien juhlaa

Ilmapallojen ja serpentiinien lisäksi vappua juhlitaan usein herkullisella piknikillä ystävien kanssa. Näyttipä vapun sääennuste aurinkoista, kylmää tai sadesäätä, maistuva piknik onnistuu, kun pakkaat eväskoriin oikeat juomat ja ruoat.

Mitä viiniä vapuksi?

Toukokuun ensimmäinen päivä juhlateltat nousevat puistoihin ja nurmikot täyttyvät valkolakkisesta piknik-kansasta. Iloinen työväen juhla kokoaa ystävät ja perheet yhteen nauttimaan rennosta vappuruoasta ja kuplivasta. Vaikka toukokuun alun sää ei aina hellisikään, oikein valitut juomat ja niihin sopivat ruoat takaavat tunnelman.

Kylmää valkoviiniä kesäsäähän

Jos ilmojen herra on suotuisa, voi jo vappuna päästä nauttimaan + 15 asteesta ja auringonpaisteesta. Kesäisen lämpimään juhlapäivään janonsammuttajaksi sopii parhaiten raikas ja kevyt valkoviini, joka viilentää auringossa kylpevää juhlijaa.

Piknikille kannattaa valita mukaan reilu kolmen litran hanapakkaus, josta riittää juhlajuomaa isommallekin ystäväporukalle. Hanajuoma on käytännöllinen valinta puistoon eikä lasinsiruja tarvitse pelätä. Valitse tarjottavaksi vappuun sopivaa hedelmäisen kukkeaa St. Elmo Village -hanaviiniä.

Punaviini lämmittää viileän juhlan

Jos lämpimät kevätsäät eivät yllä vielä vappuna Suomen leveyspiireille, ei vappupiknikiä tarvitse silti perua. Villapaita, iloinen juhlamieli ja lasillinen punaviiniä lämmittävät koleammallakin kelillä.

Varaa punaviiniä mukaan hanapakkauksen verran, jolloin täyteläistä lämmikettä riittää piknik-seurueelle koko päiväksi. Pehmeän hedelmäinen Inception Deep Layered -punaviini sulattaa kohmeisimmankin viininjuojan.

Matalapaineella lasiin piristävää kuplivaa

Vaikka lämpötila olisi kohdallaan, vappupäivän sää voi valjeta harmaana ja sateisena. Tällöin paras tapa piristää juhlatunnelmaa on iloisesti pirskahteleva kuohuviini. Lasissa tanssivat kuplat nostavat mielialaa matalapaineesta huolimatta ja sadesää unohtuu hetkessä.

Pahimman kevätmyrskyn yllättäessä kuohuviinit voi nauttia katetulla terassilla tai vaikkapa olohuoneen lattialla. Puolimakea kuohuviini Codorníu Ecológica Semi Seco tai huippusamppanja Louis Roederer Brut Premier ovat loistavia valintoja sadesään pelastajiksi.

Valmista rentoa sormisyötävää piknikille

Hyvät juhlajuomat vaativat seurakseen myös maistuvat vappuruoat. Kokeile perinteisten munkkien, nakkien ja perunasalaatin sijasta helppoja ja trendikkäitä sormisyötäviä. Mausteiset kana-sataytortillat, hedelmäiset aprikoosi-sienibruschettat tai nopeat katkarapukrepit tuovat piknikkoriin uuden säväyksen. Keväiset herkut maistuvat erityisen hyvältä valkoviinin tai kuohuviinin kanssa tarjottuna, mutta täytteitä vaihtamalla loihdit helposti myös punaviinille sopivat ruokakumppanit. Pehmeän hedelmäisen punaviinin seuraan sopivat myös esimerkiksi patonki, miedot juustot, hillot ja pähkinät.

Vinkkejä vappupiknikin järjestämiseen:

  • Seuraa säätiedotuksia tarkasti, jotta osaat varustautua piknikille oikealla tavalla.

  • Muista pakata aurinkoisella säällä tarjottavat kylmälaukkuun. Auriko lämmittää ruoat ja juomat nopeasti.

  • Piknikin voi järjestää myös kasattavan juhlateltan alla. Näin yllättävä sadekaan ei haittaa. Kylmemmällä säällä ota mukaa lämpimiä vilttejä.

  • Varaa mukaan tarpeeksi juomaa. Usein vappuna törmää moniin tuttuihin ja ystäville on kiva tarjota lasi kuohuvaa tai viiniä. Yhdestä 0,75 litran kuohuviinistä riittää noin kuusi lasillista. Alkosta löydät käteviä kertakäyttölaseja.

  • Piknikoriin pakattavien eväiden lisäksi vappuun sopii hyvin myös grillailu. Pieni pallogrilli tai kertakäyttögrilli on helppo kuljettaa mukana puistoon.

  • Koristele piknikliina tai -teltta värikkäällä serpentiinillä. Kiinnitä vappupallot läheisen puun oksaan. Juhlatunnelmaa luot myös sateenkaarenvärisellä viirinauhalla, joka on helppo kiinnittää teltan reunaan tai puiden oksiin.