Domaine Zinck

Paul Zinck perusti viinitilan vuonna 1964 Alsacessa sijaitsevaan viehättävään keskiaikaiseen Eguisheimin kaupunkiin tilalle, jossa Zinckin perhe oli viljellyt maata ja viiniköynnöstä jo lukuisten sukupolvien ajan.

Domaine Zinck -viinitalo

Zinckin viinitilan tunnuspiirteitä on modernin viinituotannon yhdistäminen parhaisiin perinteisiin.

Alsace tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän saksalaisia ja ranskalaisia rypäleitä sekä viinikulttuuria ja on tunnettu laadukkaista kuivista ja puolikuivista valkoviineistä. Alussa Zinckin viinipalstat kattoivat 2,5 hehtaarin alan, mutta jo 1970-luvun puolivälissä viiniviljelyksiä oli 6 hehtaaria ja tänä päivänä viljelmät leviävät jo 20 hehtaarin alueelle.

– Meille tärkeintä on säilyttää korkea laatu. Siihen päästäksemme olemme ennakkoluulottomasti ottaneet mielestämme parhaan lopputuloksen takaavat menetelmät käyttöön. Sadonkorjuu tapahtuu käsin, mutta rypäleet murskataan koneellisesti. Käyminen tapahtuu suurissa lämpösäädellyissä terästankeissa, mutta käymistä ei auteta lisätyn hiivan avulla, vaan viini saa käydä perinteisesti luonnonhiivan voimalla, Philippe Zinck kertoo.

Parhaat palat vanhoja perinteitä ja moderneja käytäntöjä

Nykyään Zinckin viinitilaa johtavat Paul Zinckin poika Philippe Zinck sekä hänen vaimonsa Pascale. Viinitila tuottaa kolmenlaisia, Portrait-, Terroir- ja Grand Cru -viinejä. Niitä viedään ympäri maailman yli 20 maahan. Domaine Zinckin viinitilan tunnuspiirteitä on parhaiden vanhojen perinteiden ja modernin viinintuotannon yhdistäminen.

Tilalle on tärkeintä säilyttää korkea laatu, jonka saavuttaakseen se on ottanut ennakkoluulottomasti käyttöönsä menetelmät, jotka takaavat viinintekijöiden mielestä parhaan lopputuloksen. Esimerkkinä uusien ja vanhojen käytäntöjen onnistuneesta yhdistämisestä on muun muassa tilan sadonkorjuu, joka tehdään perinteiseen tapaan käsin, mutta rypäleet murskataan koneellisesti. Viinin käyminen taas suurissa, lämpösäädellyissä terästankeissa, mutta käymistä ei auteta lisätyn hiivan avulla, vaan se saa käydä perinteisesti luonnonhiivan voimalla

Monipuolisia viinejä eri maiden keittiöihin

Alsacen alueen viineille on tyypillistä se, että ne sopivat erilaisten, ei vain alueen oman keittiön ruokien kanssa. Viinejä yhdistelläänkin milloin ranskalaiseen, milloin vaikkapa thaimaalaiseen keittiöön.

Tilan korkealaatuisessa Domaine Zinck Riesling Prestigessa erottuvat tyylikkäästi Riesling-rypäleelle tyypilliset tuoksu- ja makuaromit.

Hunajaisen mineraalinen viini sopii haastavampienkin raaka-aineiden kanssa ja sitä kannattaa kokeilla etenkin äyriäisten, vähärasvaisen kalan ja itämaisten ruokien kanssa. Viinintekijänä Philippe Zinck haluaa korostaa viinin raikkautta eivätkä aromit saa olla liian aggressiivisia. Hedelmäisten makujen ja mineraalivivahteiden syntyyn vaikuttavat ilmasto sekä alueen vaihteleva maaperä.

Matkusta viinimatkalle Alsaceen

Keskiaikaiseen Eguisheimin kaupunkiin kannattaa matkustaa makumatkalle esimerkiksi joulun aikaan, jolloin Alsacen alueen vanhoissa kaupungeissa järjestetään suosittuja joulumarkkinoita.

Paul Zinckin viinitilalle ja kellareihin järjestetään saksan, ranskan ja englanninkielisiä vierailuja. Maistelu kannattaa kuitenkin varata etukäteen. Viinimaistelua voi jatkaa viinitilalla sijaitsevassa Au Vieux Porche -ravintolassa, joka tarjoilee herkullista paikallista ruokaa.

Tutustu Zinckin englanninkielisiin sivuihin