Domaine Zinck

Paul Zinck perusti viinitilan vuonna 1964 Alsacessa sijaitsevaan viehättävään keskiaikaiseen Eguisheimin kaupunkiin tilalle, jossa Zinckin perhe oli viljellyt maata ja viiniköynnöstä jo lukuisten sukupolvien ajan. Paul Zinckin viinitilan tunnuspiirteitä on modernin viinituotannon yhdistäminen parhaisiin perinteisiin.

Alsace tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän saksalaisia ja ranskalaisia rypäleitä sekä viinikulttuuria ja on tunnettu laadukkaista kuivista ja puolikuivista valkoviineistä. Alussa Zinckin viinipalstat kattoivat 2,5 hehtaarin alan, mutta jo 1970-luvun puolivälissä viiniviljelyksiä oli 6 hehtaaria ja tänä päivänä viljelmät leviävät jo 20 hehtaarin alueelle.

– Meille tärkeintä on säilyttää korkea laatu. Siihen päästäksemme olemme ennakkoluulottomasti ottaneet mielestämme parhaan lopputuloksen takaavat menetelmät käyttöön. Sadonkorjuu tapahtuu käsin, mutta rypäleet murskataan koneellisesti. Käyminen tapahtuu suurissa lämpösäädellyissä terästankeissa, mutta käymistä ei auteta lisätyn hiivan avulla, vaan viini saa käydä perinteisesti luonnonhiivan voimalla, viinitalon edustaja ja Paul Zinckin poika Philippe Zinck kertoo.

Parhaat palat vanhoja perinteitä ja moderneja käytäntöjä

Nykyään Zinckin viinitilaa johtavat Paul Zinckin poika Philippe Zinck sekä hänen vaimonsa Pascale. Viinitila tuottaa kolmenlaisia, Portrait-, Terroir- ja Grand Cru -viinejä. Niitä viedään ympäri maailman yli 20 maahan. Paul Zinckin viinitilan tunnuspiirteitä on parhaiden vanhojen perinteiden ja modernin viinintuotannon yhdistäminen. Tilalle on tärkeintä säilyttää korkea laatu, jonka saavuttaakseen se on ottanut ennakkoluulottomasti käyttöönsä menetelmät, jotka takaavat viinintekijöiden mielestä parhaan lopputuloksen. Esimerkkinä uusien ja vanhojen käytäntöjen onnistuneesta yhdistämisestä on muun muassa tilan sadonkorjuu, joka tehdään perinteiseen tapaan käsin, mutta rypäleet murskataan koneellisesti. Viinin käyminen taas suurissa, lämpösäädellyissä terästankeissa, mutta käymistä ei auteta lisätyn hiivan avulla, vaan se saa käydä perinteisesti luonnonhiivan voimalla.

Monipuolisia viinejä eri maiden keittiöihin

Alsacen alueen viineille on tyypillistä se, että ne sopivat erilaisten, ei vain alueen oman keittiön ruokien kanssa. Viinejä yhdistelläänkin milloin ranskalaiseen, milloin vaikkapa thaimaalaiseen keittiöön.

Tilan korkealaatuissa Domaine Zinck Riesling Prestigessa erottuvat tyylikkäästi Riesling-rypäleelle tyypilliset tuoksu- ja makuaromit. Hunajaisen mineraalinen viini sopii haastavampienkin raaka-aineiden kanssa ja sitä kannattaa kokeilla etenkin äyriäisten, vähärasvaisen kalan ja itämaisten ruokien kanssa. Viinintekijänä Paul Zinck haluaa korostaa viinin raikkautta eivätkä aromit saa olla liian aggressiivisia. Hedelmäisten makujen ja mineraalivivahteiden syntyyn vaikuttavat ilmasto sekä alueen vaihteleva maaperä.

Alsace on yhdistelmä Ranskaa ja Saksaa

Koillis-Ranskassa sijaitsevassa Alsacessa kasvukausi on melko viileä. Suojaavan Vosges-vuoriston ansiosta alueen ilmasto pysyy kuitenkin varsin kuivana ja aurinkoisena; Alsacen vuotuinen sademäärä on yhtä pieni kuin etelän kuuman Midin alueen. Tämän vuoksi Alsacen alue pystyy tuottamaan kohtuullisia viinejä myös sellaisina vuosina, jolloin sato on muualla Ranskassa jäänyt heikoksi.

Alsacen saksalaisuutta ja ranskalaisuutta yhdistävä kulttuuri ja historia tekevät alueesta hyvin erilaisen kuin muut Ranskan tärkeät viinialueet. Alsacen viinin jako on usein helpompi ymmärtää kuin muut Ranskan viinialueet, sillä se on ainoa alue, jonka viinit on nimetty rypäleen mukaan eikä esimerkiksi kylän tai tilan mukaan, kuten Bourgognessa tai Bourdeaux’ssa. Lisäksi Alsacessa on vain yksi yleinen alkuperäisalue, AOC Alsace. Vuonna 2002 alueelle määriteltiin erikseen Grand Cru -palstat, joiden rypäleistä tuotetaan alueen huippuviinit.

Keskiaikaiseen Eguisheimin kaupunkiin kannattaa matkustaa makumatkalle esimerkiksi joulun aikaan, jolloin Alsacen alueen vanhoissa kaupungeissa järjestetään suosittuja joulumarkkinoita.

Paul Zinckin viinitilalle ja kellareihin järjestetään saksan, ranskan ja englanninkielisiä vierailuja. Maistelu kannattaa kuitenkin varata etukäteen. Viinimaistelua voi jatkaa viinitilalla sijaitsevassa Au Vieux Porche -ravintolassa, joka tarjoilee herkullista paikallista ruokaa.