Englantilaiset kuohuviinit ovat viime vuosina nousseet viinimaailman valokeilaan ja ne ovat saavuttaneet yhä enemmän tunnustusta sekä kriitikoilta että kuluttajilta. Vaikka Englannin viinitarhojen historia ulottuu aina antiikin Rooman aikoihin saakka, todellinen herääminen tapahtui vasta 1900-luvun loppupuolella, kun maan viinitilat alkoivat hyödyntää alueen kalkkipitoista maaperää ja viileää ilmastoa kuohuviinien valmistuksessa. Dorsetissa sijaitseva viinitila Langham on yksi maan kärkinimistä.
Vuonna 2009 perustettu Langham Wine Estate sijaitsee leveällä, etelään päin suuntautuvalla rinteellä muutaman kilometrin päässä Dorchesterista koilliseen Dorsetin kumpuilevilla kukkuloilla, keskellä Englannin kaunista maaseutua.
Langhamin palkitut ja mainetta niittäneet kuohuviinit valmistetaan yksinomaan klassisista Champagnen alueen lajikkeista; Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier. Eteläinen rinne ja vapaasti valuva kalkkirikas maaperä tarjoavat erinomaisen terroirin laatuviinien valmistamiseen. Nämä elementit yhdistettynä pensaisiin ja tuulta suojaaviin metsiin tarjoavat erinomaisen mikroilmaston korkealaatuisten rypäleiden kasvattamiseen kuohuviiniä varten.
Viinien valmistuksessa käytetään perinteistä menetelmää ja jokaista pullollista kypsennetään hiivasakan kanssa vähintään 14 kk ennen uudelleenpullotusta.
Koska tila käyttää vain omia rypäleitään, he voivat tehdä kaikki viininviljely- ja sadonkorjuupäätökset täysin itsenäisesti varmistaakseen puhtaan, kypsän Chardonnayn, Pinot Noirin ja Meunierin huippusadon joka vuosi. Jokainen rypäle poimitaan käsin ja käsitellään vanhan ja uuden tekniikan sekoituksella paikan päällä sijaitsevalla viinitilalla. Talo käyttää vain vähäistä interventiota eikä esim. suodata viinejä. Viinien valmistuksessa käytetään perinteistä menetelmää ja jokaista pullollista kypsennetään hiivasakan kanssa vähintään 14 kk ennen uudelleenpullotusta. Vasta kun viinintekijä Tommy Grimshaw on 100 % tyytyväinen viiniin, se vapautetaan myyntiin.
Langhamin viinintekijä Tommy Grimshaw
Langham-viinitilan tarina sai alkunsa Justin Langhamista, tilan nykyisestä toimitusjohtajasta ja omistajasta. Hän on kokenut maanviljelijä, joka kasvatti muun muassa vehnää, ohraa ja maissia viljatuotteisiin, eläinten rehuksi tai oluen raaka-aineeksi.
“Englannissa järjestelmä toimii siten, että kasvatat sadon, korjaat sen ja viet markkinoille. Sitten et näe satoasi enää, etkä tiedä mihin se päätyy,” kertoo viinintekijä Tommy Grimshaw.
“Justin halusi tehdä jotain alusta loppuun ja päästä lähemmäksi kuluttajaa. Vuonna 2005 Justin osti maatilan Dorsetista. Englannin viiniteollisuus oli juuri alkamassa kehittyä.”
Vuonna 2009 maahan istutettiin hieman yli 12 hehtaaria viiniköynnöksiä. Rypälelajikkeiksi valikoitu Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier, ja tavoite oli itsestäänselvä: perinteisellä pullokäymismenetelmällä valmistettu kuohuviini.
Vuonna 2005 Justin Langham osti maatilan Dorsetista. Englannin viiniteollisuus oli juuri alkamassa kehittyä.
“Valitsimme nämä lajikkeet ja viinityylin, koska meiltä löytyy maaperästä runsaasti kalkkikiveä. Toinen syy on, että viininviljely Englannissa on kallista. Ilmasto on haasteellinen; toisinaan vuoden sato on hyvä, toisinaan huono. Johdonmukaisuus ja tasaisen laadun ylläpitäminen on vaikeaa. Meidän oli alusta alkaen tähdättävä korkealaatuisiin tuotteisiin, jotka oikeuttavat keskivertoa korkeammat hinnat. Bulkkiviinien hinnoille emme pärjää. Päätimme, että paras tapa saada vastinetta rahoille oli tuottaa parasta mahdollista kuohuviiniä.”
Nyt 15 vuotta myöhemmin Langham on laajentanut viinitarhoja 34 hehtaariin ja uuden viinitilan rakennusprojekti on alkamassa.
”Kasvoin Englannin lounaisosassa, Totnes-nimisessä kaupungissa. Tein kesätöitä paikallisella viinitilalla kun olin 17-vuotias. Tein töitä pullotuslinjalla, laitoin etikettejä pulloihin, puhdistin terästankkeja ja yritin olla syömättä kaikkia rypäleitä. Hieman myöhemmin kehitin kiinnostuksen pientilojen samppanjoihin ja Langham oli ainoa Englannin viinitiloista, joka teki kuohuviiniä samalla otteella. Muut englantilaiset viinituottajat halusivat olla kuin isot samppanjatalot, mutta minua nämä viinit eivät kiinnosta, joten liityin Langhamiin apulaisviinintekijänä tammikuussa 2019. Noin vuosi myöhemmin pääviinintekijä lähti ja minusta tuli pääviinintekijä.”
Ilmasto on Englannin viiniteollisuuden siunaus, mutta myös suurin haaste. Viileä ilmasto auttaa kuohuviinejä säilyttämään hyvän happorakenteen ja maltillisen alkoholipitoisuuden. Kolikolla on kuitenkin kaksi puolta.
“Viinitarha on todellinen haaste. Isoja asioita ovat rikkakasvien hallinta ja ruiskutusohjelman minimointi. Tällä hetkellä tutkimme regeneratiivista lähestymistapaa tarkasti. Viime viikolla kokeilimme uutta konetta, joka käytännössä tappaa sähköiskulla viiniköynnösten alla olevat rikkakasvit. Kävin tänään, viikkoa myöhemmin, katsomassa ja kaikki viiniköynnösten alla olevat rikkakasvit ovat hävinneet. Se on tehnyt parempaa työtä kuin torjunta-aineet ja lisäksi tässä ei vapaudu hiilidioksidia ilmakehään, kuten mekaanisessa torjunnassa. Tämä kone tuntuu olevan paras ratkaisu molemmista vaihtoehdoista, mutta hintalappu on 90 000 puntaa.”
Monet ajattelevat kestävyyttä usein vain ympäristön kannalta, mutta sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys ovat myös erittäin tärkeitä.
Luomuviljely on kuitenkin vain yksi osa kestävää viininviljelyä. “Jos muuttaisimme viinitarhamme luomuksi, se olisi ympäristön kannalta kestävin vaihtoehto, mutta liiketoimintamme ei olisi kestävää. Pyrimme työskentelemään parhaamme mukaan paikallisen yhteisön kanssa sosiaalisen kestävyyden näkökulmasta. Tarvitsemme paikallisen yhteisön haluavan meidän olevan täällä ja meidän täytyy olla vuorovaikutuksessa heidän kanssaan esimerkiksi työllistämällä mahdollisimman paljon paikallisia ihmisiä. Monet ajattelevat kestävyyttä usein vain ympäristön kannalta, mutta sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys ovat myös erittäin tärkeitä.”
Meidän tulisi nähdä alamme mahdollisuutena olla hyödyksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.
Ilmaston lämpeneminen on yksi avainsyy Englannin menestyksekkäälle viinitarinalle, mutta se ei viinintekijälle ole aihe juhlaan. "Emme pystyisi valmistamaan Englannissa näin laadukkaita viinejä ilman ilmaston lämpenemistä. Siitä on kuitenkin turha iloita, sillä ilmastonmuutos on suuri ongelma. Meidän tulisi nähdä alamme mahdollisuutena olla hyödyksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.”
Vuosikertavaihtelu on tavallista viininvalmistuksessa, mutta miten huippukuohuviin tähtäävä viinitila säilyttää tyylinsä haasteellisessa ilmastossa? “Tunnemme vuosikertojen vaihtelun voimakkaammin kuin useimmat muut tuottajat Englannissa, koska meillä on käytännössä vain yksi viinitarha. Emme osta rypäleitä muualta, joten meidän on sopeuduttava sääolosuhteisiin. Meidän vanhemmat reserve-viinit ulottuvat tällä hetkellä vain vuoteen 2018, mutta joka vuosi siihen lisätään uusia kerroksia ja vivahteikkutta. Näin pystymme säilyttämään kuohuviineissämme omaleimaisen luonteen vuodesta toiseen.”
Langham tuottaa tällä hetkellä pääasiassa neljää “multivintage” kuohuviiniä:
Langham Corallian Classic Cuvée
Chardonnay-vetoinen sekoitus, joka on nimetty viinitarhan alla piilevän kalkkikivimuodostuman mukaan. Raikasta sitrushedelmää, vihreän omenan ja valkoisten kukkien aromit hallitsevat tuoksua. Maku on eloisa ja pitkä. Sopii erinomaisesti äyriäisten sekä kevyiden kalaruokien kaveriksi. Tasapainoinen hapokkuus tekee siitä monipuolisen ruokaviinin.
Langham Culver Classic Cuvée
Pääosaa esittää Pinot Noir (65%). Pinot Noir tuo viiniin punaisia marjoja, kirsikkaa, mausteisuutta ja tuoksultaan hieman runsaampi kuin Chardonnay-vetoinen Corallian. Kirsikan ja vadelman tuoksu yhdistyy hienovaraiseen paahteisuuteen ja mantelin vivahteisiin. Tämän viinin rakenne ja hedelmäisyys tekevät siitä loistavan kumppanin runsaille kala-annoksille kuten lohelle sekä kanalle ja vaalealle lihalle.
Langham Rosé Extra Brut
Raikas ja hienostunut roseekuohuva herkutteluun. Mansikan, vadelman, punaherukan ja aprikoosin sävyt ovat kutsuvia. Taustalta löytyy hienovaraista marenkia ja kukkien vivahteita. Roseekuohuviini toimii erinomaisesti alkumaljana, mutta myös monien ruokien kuten suolaisten alkupalojen, sushin tai grillattujen kasvisten kanssa.
Langham Blanc de Blancs
Tämä 100-prosenttinen Chardonnay-kuohuviini edustaa puhtaimmillaan Langhamin tyyliä ja Englannin kuohuviinien mineraalisuutta. Blanc de Blancs-tyylille uskollisena tämä kuohuviini on raikas, elegantti ja hienostuneen hapokas. Omenaa, limettiä, kivimurskaa ja hentoa savuisuutta. Kuplarakenne on teräväpiirteinen ja hapokkuus ruokahalua herättävä. Erinomainen valinta aperitiiviksi tai merenelävien kuten ostereiden tai kampasimpukoiden kyytipojaksi. Tämän voi myös huoletta unohtaa kellariin kypsymään.
Meidän kuohuviinit ovat kuin hienoja valko- tai roseeviinejä.
“Jos minun pitäisi valita yksi viineistämme kouraani tarttuisi Blanc de Blancs. Valitsemme erittäin tarkasti Chardonnay-rypäleiden palstat ja siinä käytetään hieman enemmän tammea, mistä pidän. Se on suurempi, runsaampi ja robustimpi. Annan itselleni enemmän vapautta Blanc de Blancs-kuohuviinin kanssa kanssa olla hieman luovempi ja ilmaisullisempi. Olemme hieman poikkeus Englannin viiniskenessä, koska tyylimme on lähempänä pientuottajasamppanjaa joka on oksidatiivisempi, alhaisempi paine pullossa, runsasrakenteisia kuohuviinejä. Hieno viini ensin, sitten vasta kuohuviini. Se on meidän lähestymistapamme. Haluan jatkaa tämän tyylin edistämistä ja pysyä edelläkävijänä Isossa-Britanniassa. Meidän kuohuviinit ovat kuin hienoja valko- tai roseeviinejä. Ne kannattaa nauttia laadukkaasta valkoviinilasista ja mieluiten aterian kanssa.”
Teksti ja viiniarviot: Ilkka Sirén
Viiniasiantuntija Ilkka Sirén kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Kansainvälisesti hän on julkaissut artikkeleita mm. Wine Enthusiast, BBC ja Fine Dining Lovers -julkaisuissa. Sirén toimii myös tuomarina Concours Mondial de Bruxelles -viinikilpailussa ja on Confraria do Vinho do Porto -portviinijärjestön ritaroima jäsen sekä Consejo Regulador de la D.O. ‘Jerez-Xérès-Sherry' -järjestön sertifioima sherry-kouluttaja.