Penfolds

Penfolds on yksi Australian palkituimmista ja arvostetuimmista laatuviinien tuottajista, joka tunnetaan erityisesti ikonisesta Grange-punaviinistään. Viinitalo perustettiin vuonna 1844, jolloin tohtori Christopher Rawson Penfold osti Magill-nimisen tilan perheelleen Adelaiden lähistöltä.

1920-luvulla Penfoldsin perhe tuotti jo puolet koko Australian viinintuotannosta. Yritys kasvoi edelleen, ja hankki omistukseensa todellisia huipputarhoja mm. Kalimna-tarhan Barossan laaksosta vuonna 1945.

Klassikko Grange-viini syntyy

Viinitalon perustaja Christopher Rawson Penfold antoi vuonna 1844 Australian kotitalolleen nimen The Grange vaimonsa Maryn Englannissa sijainneen kotitalon mukaan.

Vuonna 1951 Penfoldsin nuori viinintekijä Max Schubert antoi nimen Grange Hermitage ensimmäiselle kokeelliselle vuosikerralleen pitkää ikääntymistä kestävää pääasiallisesti Shiraz-rypälajiketta sisältävää punaviiniä haettuaan oppeja Ranskasta mm. Bordeauxista. Viiniä alettiin vuonna 1989 kutsua nimellä Grange. Tämä ikoninen, lukemattomasti palkittu ja pitkää ikääntymistä kestävä viini on tänäkin päivänä yksi maailman tunnetuimmista viineistä.

Viinintekijä Max Schubert kehittämänsä Grange-viinin äärellä

Grange koki kuitenkin matkalla menestykseen vastoinkäymisiä, sillä vuonna 1957 Max Schubertin käskettiin lopettaa sen valmistus. Viini oli saanut huonon vastaanoton, sillä tuohon aikaan Australian viinimaailmaa hallitsivat väkevöidyt makeat viinit. Hän kuitenkin jatkoi salaa Grangen valmistusta Jeffrey Penfold-Hylandin avustuksella kolmen vuoden ajan. He piilottivat tynnyrit ja pullot Magill Estaten käytävien valeseinien taakse. Vuonna 1960 Penfoldsin johto salli jälleen viininvalmistuksen ja Grangen vuosikerta 1955 voitti kultaa Royal Sydney Wine Show'ssa vuonna 1962.

Usein huippuviinit valmistetaan yhden tietyn alueen, jopa vain yhden huipputarhan rypäleistä, mutta Grange valmistetaan ympäri eteläistä Australiaa kasvavista rypäleistä sekoittamalla eri alueiden parhaiden tarhojen parhaita rypäleitä. Grangea voidaakin kutsua anti-terroir-viiniksi, jossa minkään alueen tyypilliset piirteet eivät nouse esille. Päälajikkeena viinissä on edelleen Shiraz, johon usein sekoitetaan pieni osa Cabernet Sauvignonia. Viiniä kypsytetään tammitynnyreissä vuosikerrasta riippuen pari vuotta, minkä jälkeen kolmisen vuotta pullossa. Viini on ideaali nautittavaksi noin 10 vuotta vuosikerrasta aina 40 vuoteen saakka.

Suomeen Grangea saadaan hyvin rajallinen määrä tietyistä vuosikerroista.

Tutustu Grange-viinin tarinaan.

Penfoldsin pääviinintekijänä on toiminut vuodesta 2002 lähtien Peter Gago. Hän on ollut yrityksen palveluksessa jo vuodesta 1989 alkaen edeten kuohuviinitiimistä punaviinien valmistukseen osoittaen samalla intohimoaan viininvalmistusta kohtaan. Gago palkittiin vuonna 2012 'Winemaker’s Winemaker of the Year’ -palkinnolla. Häntä pidetään innovatiivisena, energisenä ja tarkkana viinintekijätiimin vetäjänä, joka jatkaa Penfoldsin kehittämistä yhtenä maailman arvostetuimmista ja arvokkaimmista viinibrändeistä.

Penfoldsin pääviinintekijä Peter Gago Magill Estaten viinikellarissa

Bin-sarja on merkki Penfoldsin laadusta

Laadukkaat BIN-sarjan viinit on nimetty tietyn viinisäiliön eli BINin sijainnin mukaan viinikellarissa, tästä numero viinissä. Ensimmäinen kaupallinen Bin-viini lanseerattiin vuonna 1960 - edelleen myynnissä oleva Penfolds BIN 389 Cabernet Shiraz.

Parhaimmat rypäleet ympäri eteläistä Australiaa

Penfoldsin tunnetuimmat viinitarhat ovat lähellä Adelaidea sijaitsevat Magill Estate, Kalimna ja Coonawarra. Penfolds omistaa yhteensä yli 1800 hehtaaria viinitarhoja ja ostaa lisäksi rypäleitä yli 220 viinitarhalta ja viininviljelijältä. Suurin osa sadosta tulee eteläisestä Australiasta, mutta myös Tumbarumbasta New South Walesista, Hentystä Victoriassa sekä Tasmaniasta.