Artisokka-valkopapu cassoulet ja pistoua
Tämä ranskalainen pataruoka cassoulet on valmistettu artisokasta ja pavuista ja se nautitaan basilikasta tehdyn pistoua-kastikkeen sekä raikkaan ranskalaisen Laroche-valkoviinin kanssa. Tutustu keittiömestari Ina Niinikedon ohjeeseen.
Tämä kesän uutuusviini on raikas ja matala-alkoholisempi (9,5 % alc) kuiva Chardonnay-valkoviini Larochen viinitalolta Ranskasta. Pirteän etiketin ulkoasu on saanut innoituksensa Unescon maailmanperintöluetteloonkin kuuluvasta Canal du Mid -kanavasta.
Löydät Laroche Le Petit Chardonnay -viinin parhaiten Alkon verkkokaupasta, josta voit tilata sen näppärästi ilman toimitusmaksua haluamaasi Alkon myymälään.
Katso reseptin lopusta myös herkullisen lohi-rilletten ohje!
Krutongit
AINEKSET
vaaleaa maalaisleipää tai patonkia
1 rkl oliiviöljyä
suola
VALMISTUSOHJEET
Aloita krutongeista. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
Leikkaa leivästä n. 3x3cm kokoisia paloja.
Pyörittele leipäpalat kulhossa oliiviöljyn kanssa ja levitä ne pellille leivinpaperin päälle.
Ripottele suolaa päälle ja paahda uunissa n. 10-15 minuuttia.
Cassoulet
AINEKSET
400 g säilöttyjä papuja (esim. valkoisia cannellini papuja tai black eyed papuja)
1 purkki säilöttyjä latva-artisokan sydämiä
2 rkl oliiviöljyä
2 shalottisipulia
3 valkosipulinkynttä
3 timjamin oksaa
2 laakerinlehteä
2 dl valkoviiniä (La Roche Petit Chardonnay sopii tähän hyvin)
suolaa ja mustapippuria myllystä
8 dl vettä tai kasvislientä
50 g comte juustoa (parmesan käy myös hyvin)
VALMISTUSOHJEET
Kuori ja suikaloi sipulit ja valkosipuli.
Ota laakea kattila ja kuumenna se. Lisää pohjalle oliiviöljy, sipulisuikaleet, timjaminoksat ja laakerinlehdet ja kuullota.
Kaada joukkoon valkoviini ja anna kiehahtaa.
Lisää joukkoon pavut, artisokat ja kasvisliemi. Artisokan sydämiä voi halutessaan leikata pienemmäksi, 4 osaan tai puoliksi. Anna porista noin 15 min.
Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Pistoua
AINEKSET
1 ruukku basilikaa
3 kaltattua keskikokoista tomaattia
3 valkosipulinkynttä
0,5 dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
VALMISTUSOHJEET
Sillä välillä kun cassoulet tekeytyy kattilassa, voit tehdä pistoun.
Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimen kulhoon ja sekoita soseeksi.
Tarjoile cassoulet-kokonaisuus syvästä lautasesta.
Laita pohjalle pari kauhallista pataa, upota leipäkrutongit padan päälle, lisää pistoua ja raasta vielä lopuksi kaiken päälle comte-juustoa.
Nauti Laroche Le Petit Chardonnay -valkoviinin kanssa.
Lohi-rillette
Rillette on klassinen ranskalainen alkupala, jossa liha on kypsytetty hitaasti meheväksi ja revitty suikaleiksi. Tämä raikas lohi-rillette on ihana raikkaan Laroche Le Petit Chardonnay -valkoviinin kanssa.
Katso resepti »Kesäkeitto ranskalaisittain
Tässä kesäkeitossa yhdistyy suomalainen kesä ja ripaus inspiraatiota ranskalaisesta klassikosta, merenelävistä valmistettavasta bouillabaisse-keitosta!
Katso resepti »Grillattu kesänieriä
Valmista keittiömestari Ina Niinikedon ohjeella kokonainen grillattu nieriä, raikas perunasalaatti ja piimä ranch- kastiketta. Nauti raikkaan hedelmäisen ranskalaisen Laroche Chardonnay L -viinin kanssa.
Katso resepti »