Artisokka-valkopapu cassoulet ja pistoua

Tämä ranskalainen pataruoka cassoulet on valmistettu artisokasta ja pavuista ja se nautitaan basilikasta tehdyn pistoua-kastikkeen sekä raikkaan ranskalaisen Laroche-valkoviinin kanssa. Tutustu keittiömestari Ina Niinikedon ohjeeseen.

Artisokka-valkopapu cassoulet ja pistoua Ina Niiniketo

Tämä kesän uutuusviini on raikas ja matala-alkoholisempi (9,5 % alc) kuiva Chardonnay-valkoviini Larochen viinitalolta Ranskasta. Pirteän etiketin ulkoasu on saanut innoituksensa Unescon maailmanperintöluetteloonkin kuuluvasta Canal du Mid -kanavasta.

Löydät Laroche Le Petit Chardonnay -viinin parhaiten Alkon verkkokaupasta, josta voit tilata sen näppärästi ilman toimitusmaksua haluamaasi Alkon myymälään.

Katso reseptin lopusta myös herkullisen lohi-rilletten ohje!

Krutongit

AINEKSET

  • vaaleaa maalaisleipää tai patonkia

  • 1 rkl oliiviöljyä

  • suolaa


VALMISTUSOHJEET

    1. Aloita krutongeista. Kuumenna uuni 180 asteeseen.

    2. Leikkaa leivästä n. 3x3cm kokoisia paloja.

    3. Pyörittele leipäpalat kulhossa oliiviöljyn kanssa ja levitä ne pellille leivinpaperin päälle.

    4. Ripottele suolaa päälle ja paahda uunissa n. 10-15 minuuttia.

Cassoulet

AINEKSET

  • 400 g säilöttyjä papuja (esim. valkoisia cannellini papuja tai black eyed papuja)

  • 1 purkki säilöttyjä latva-artisokan sydämiä

  • 2 rkl oliiviöljyä

  • 2 shalottisipulia

  • 3 valkosipulinkynttä

  • 3 timjamin oksaa

  • 2 laakerinlehteä

  • 2 dl valkoviiniä (La Roche Petit Chardonnay sopii tähän hyvin)

  • suolaa ja mustapippuria myllystä

  • 8 dl vettä tai kasvislientä

  • 50 g comte juustoa (parmesan käy myös hyvin)

VALMISTUSOHJEET

    1. Kuori ja suikaloi sipulit ja valkosipuli.

    2. Ota laakea kattila ja kuumenna se. Lisää pohjalle oliiviöljy, sipulisuikaleet, timjaminoksat ja laakerinlehdet ja kuullota.

    3. Kaada joukkoon valkoviini ja anna kiehahtaa.

    4. Lisää joukkoon pavut, artisokat ja kasvisliemi. Artisokan sydämiä voi halutessaan leikata pienemmäksi, 4 osaan tai puoliksi. Anna porista noin 15 min.

    5. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Pistoua

AINEKSET

  • 1 ruukku basilikaa

  • 3 kaltattua keskikokoista tomaattia

  • 3 valkosipulinkynttä

  • 0,5 dl oliiviöljyä

  • suolaa ja mustapippuria myllystä

VALMISTUSOHJEET

    1. Sillä välillä kun cassoulet tekeytyy kattilassa, voit tehdä pistoun.

    2. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimen kulhoon ja sekoita soseeksi.

    3. Tarjoile cassoulet-kokonaisuus syvästä lautasesta.

    4. Laita pohjalle pari kauhallista pataa, upota leipäkrutongit padan päälle, lisää pistoua ja raasta vielä lopuksi kaiken päälle comte-juustoa.

    5. Nauti Laroche Le Petit Chardonnay -valkoviinin kanssa.

Ina Niiniketo

Resepti: keittiömestari Ina Niiniketo

Ina on keittiömestari ja ruokakirjailija, joka on asunut ja työskennellyt kokkina Tukholmassa 7 vuotta, sitä ennen Helsingissä mm. Chez Dominiquessa, Olossa sekä Askissa. Ruuassa Ina panostaa vahvoihin makuihin ja sesongissa oleviin parhaisiin raaka-aineisiin.

Laroche valkoviini ja lohi-rillette annos

Lohi-rillette


Rillette on klassinen ranskalainen alkupala, jossa liha on kypsytetty hitaasti meheväksi ja revitty suikaleiksi. Tämä raikas lohi-rillette on ihana raikkaan Laroche Le Petit Chardonnay -valkoviinin kanssa.

Katso resepti »