Viña Tarapacá - takuuvarmaa laatua

Viña Tarapacá on vuonna 1874 perustettu viinitila Maipo Valleyn Isla de Maipossa, joka on Chilen pienin ja kuuluisin viinialue. Talon yli satavuotisen ammattitaidon ja kokemuksen maistaa Tarapacán palkituista ja takuuvarmaa laatua tarjoavista viineistä.

Viña Tarapacá -

Tutustu suomalaisten suosikkiviineihin Tarapacán viinitalolta:

Mikä tahansa Tarapacán punaviineistä muodostaa upean parin juustoille sekä liha- ja pastaruoille. Huomioi erityisesti mehevän täyteläinen ja Viinilehden neljän tähden viininä palkittu Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon, jossa korostuu Maipon laakson parhaat ominaisuudet.

Kyseessä on todellinen Chilen laatuviini, joka ei tuota pettymystä yksin nautiskeltuna sen paremmin kuin ystävien kanssa jaettunakaan.

Tarapacá Reserva Cabernet Sauvignon Syrah on punaviini, jonka aromeissa on mustaherukkaa, karhunvatukkaa ja mausteisuutta sekä osittaisen tammikypysytyksen tuomaa kevyttä paahteisuutta. Laadukas viini, jonka hintaa ei päätä huimaa mutta laatuun voi luottaa. Täydellinen match liharuoille.

Tarapacálla on pulloja myös kätevästi pienemmässä pullokoossa, josta riittää mainiosti kahdelle hengelle. Tarapacá Reserva Carmenere on Alkon vakiovalikoimaan juuri listautunut kypsän karpaloinen uutuus, joka on saanut myös hyvät arviot Viinilehdeltä. Tarapacá Reserva Syrah Organic on puolestaan todelliseksi pienten pullojen kestosuosikiksi noussut luomuviini, joka on omiaan erilaisten kovien juustojen kaverina.

Kevyempiä punaviinejä edustaa Tarapacá Reserva Pinot Noir, joka on tyyliltään klassinen uuden maailman Pinot Noir. Toimii loistavasti pitsojen, pastojen ja erilaisten kasvisruokien kaverina. Tämä viini kannattaa tilata suoraan Alkon verkkokaupasta!

Punaviinien lisäksi Tarapacá valmistaa myös valkoviinejä. Raikas ja hedelmäinen Tarapacá Reserva Chardonnay -valkoviini on moniulotteinen valinta erityisesti kala- ja äyriäisruokien kanssa nautittavaksi. 

Suurta intohimoa pieneltä alueelta

Viña Tarapacán historia ulottuu aina vuoteen 1874, jolloin se perustettiin ylevien Andien juurelle. Ensimmäisen kansainvälisen tunnustuksensa se sai jo kaksi vuotta myöhemmin Yhdysvalloista. Nykyään Tarapacá on yksi chileläisen viinintuotannon ikonisimmista brändeistä, jonka viinejä viedään yli 60 maahan.

Tarapacán viineissä yhdistyy talon pitkä historia ja nykyajan eleganssi. Tarapacán 2 600 hehtaarin viinitarhat sijaitsevat Chilen pienimmällä mutta kuuluisimmalla viininviljelysalueella Maipon laakson Isla de Maipossa. Lämpötilavaihtelut ja ympäristön rikas ekosysteemi luovat loistavat olosuhteet ensiluokkaiseen viininvalmistukseen. Rypäleiden ainutlaatuisuutta vahvistavat myös viinitilaa rajaava Maipo-joki sekä tarhoja ympäröivä Andien vuoristo, jonka sulamisvedet kastelevat viljelysmaita keväisin.

Viinitalon pääviinintekijänä toimii ansioitunut Sebastián Ruiz, joka on aiemmin vastannut muun muassa argentiinalaisten La Celia- ja Tamarí-viinien valmistuksesta. Ruizin visio on jalostaa Tarapacán Gran Reserva -viinien laatua entisestään hyödyntämällä maaperän ominaisuuksia, pinnanmuotoja ja vallitsevaa ilmastoa parhaalla mahdollisella tavalla.

Tarapacá on jo vuosia ollut vahvasti sitoutunut kestävän kehityksen ohjelmaan, jonka tärkeimmät osa-alueet ovat ympäristö, vedenkäytön hallinta, ihmisten hyvinvointi ja tuotteiden laatu. Tarapaca palkittiinkin vuonna 2016 Green Winery of the Year -palkinnolla. Periaate näkyy esimerkiksi tilan energiatuotannossa. Tavoitteena on, että jopa 50 prosenttia tilan energiatarpeesta katetaan vihreällä energialla. Tämän vuoksi viinitalolla on oma vesivoimala, joka hyödyntää ohi kulkevan joen luonnollista virtausta. Virta ohjataan erillisen kanavan kautta turbiiniin, minkä jälkeen vastaava määrä vettä palautetaan takaisin jokeen. Tämä takaa jatkuvan prosessin, jonka kapasiteetti tulee olemaan noin 250 kW kuukaudessa.

Tarapacá on osa VSPT Groupia, jonka tavoitteissa on vähentää toimintansa hiilijalanjälkeä ja ottaa käyttöön uusia kestäviä toimintatapoja.

Viiniköynnöksiä Vina Tarapacan viinitilalla
Maipo Valley tunnetaan korkealaatuisista cabernet sauvignon -viineistään. Tämä moniulotteinen, samettinen, mausteinen, hedelmäisen voimakas ja upeatanniininen lajike onkin tehnyt Chilestä tunnetun viinimaan.

Laaja valikoima viinejä pohjoismaiseen makuun

Tarapacá on osannut vastata Pohjoismaiden vaateisiin, sillä sen viinit ovat Suomen menestyksekkäimpien chileläisten listoilla vuodesta toiseen. Alkon asiantuntijat ovat valinneet tarkkojen laatukriteeriensä perusteella valikoimaansa peräti 14 Tarapacán viiniä, mikä on eniten kaikista chileläisistä tuottajista.

Sebastian Ruizin lempirypäle on kansainvälisesti suosituin punainen lajike Cabernet Sauvignon. Tämä moniulotteinen, samettinen, mausteinen, hedelmäisen voimakas ja upeatanniininen lajike onkin tehnyt Chilestä tunnetun viinimaan. Erityisesti Maipo Valley tunnetaan korkealaatuisista cabernet sauvignon -viineistään.

Mikä tahansa Tarapacán punaviineistä muodostaa upean parin juustoille sekä liha- ja pastaruoille. Erityisesti kannattaa huomioida hilloinen punaviini ja Vuoden Viinit 2016 -kisassa palkittu Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon, jossa korostuu Maipon laakson parhaat ominaisuudet. Kyseessä on todellinen Chilen laatuviini, joka ei tuota pettymystä yksin nautiskeltuna sen paremmin kuin ystävien kanssa jaettunakaan. Myös luomupunaviini Tarapacá Gran Reserva Organic Red Blend on kokeilemisen arvoinen punaviini luomuviineistä pitävälle.

Punaviinien lisäksi Tarapacá tuottaa myös valkoviinejä ja kuohuvaa. Esimerkiksi raikas ja hedelmäinen Tarapacá Reserva Chardonnay -valkoviini on moniulotteinen valinta erityisesti kala- ja äyriäisruokien kanssa nautittavaksi. 

Vina Tarapacan talo
Tarapacán koti Isla de Maipo on vain noin tunnin matkan päässä Santiagosta.

Vieraanvaraisuutta ja uskomattomia maisemia

Maipon laakso on erinomainen matkakohde viinimatkailijalle, sillä se on paitsi yksi Chilen vanhimpia viinintuotantoalueita, se on myös aivan pääkaupunki Santiago de Chilen kyljessä.  Matka Tarapacáan on siis helppo yhdistää kaupunkilomaan, sillä Tarapacán koti Isla de Maipo on vain noin tunnin matkan päässä Santiagosta.

Tarapacán tila sijaitsee kuvankauniissa ympäristössä, joten viinimatkailijalle riittää ihmeteltävää jo tilan ulkopuolella. Toscana-tyylinen rakennus on rakennettu vuonna 1927 ja se kätkee sisäänsä muun muassa katetun atriumin. Suosittuna hääjuhlien pitopaikkana tunnetulla tilalla tekemistä riittää vaikka pariksi päiväksi, sillä ravintolan, viinimuseon, kellarikierrosten ja viinitastingien lisäksi tiluksilla on muutaman väylän mittainen golf-kenttä, tenniskenttiä, uima-allas ja jopa sauna. Tarapacan päärakennusta ympäröivä puisto on perustettu vuonna 1920 ja siellä on yli sata vuotta vanhoja alkuperäisiä chileläisiä kasvilajikkeita. 

Lue lisää Tarapacan viinitalon englanninkieliseltä sivustolta.