Wynns Coonawarra Estate

Vuonna 1951 Australian Coonawarraan perustettu Wynns valmisti maan ensimmäisen kaupallisen Cabernet Sauvignon -viinin ja on toiminut siitä lähtien viinialueen johtavana suunnannäyttäjänä.

Wynns Coonawarra Estate viinitalo

Australia on suuri ja monimuotoinen viinimaa. Maassa sijaitsee yli 60 eri viinialuetta sekä tuhansia viinitiloja. Syrah tai australialaisittain Shiraz on kenties maan tunnetuin rypälelajike, mutta lukuisat eri rypäleet ja viinityylit vaihtelevat suuresti viinialueesta riippuen.

Viiniköynnökset – kuten australialaiset itse – ovat löytäneet kotinsa pääosin maan rannikoilta, missä mereltä puhaltavat tuulet näyttelevät merkittävää osaa laatuviinien valmistuksessa. Tämän tietää Etelä-Australiassa sijaitsevan “kalkkikivirannikon” viinipioneeri Wynns Coonawarra Estate.

Tutustu ja osta Wynns The taste of Coonawarra -maistelulaatikko Viinikellari.comista >>

Coonawarra on yksi Australian tunnetuimmista viinialueista. Alue tunnetaan erityisesti Cabernet Sauvignon -viineistään, joita pidetään maan parhaina. Vuonna 1951 perustettu Wynns kuuluu Coonawarran pioneereihin ja tilan historia viinialueella ulottuu aina 1800-luvulle saakka, jolloin skotlantilainen John Riddoch istutti alueen ensimmäiset viiniköynnökset. David Wynn osti vuonna 1951 Coonawarrasta, noin 400 km Melbournesta länteen, viinitilan ja siihen kuuluneet tarhat.

Vuonna 1896 rakennettu kuuluisa kolmikattoinen viininvalmistamo koristaa yrityksen logoa ja viinien etikettejä.

Vuonna 1954 Wynnsin tila tuotti ensimmäisen Cabernet Sauvignon -viinin koko Australiassa, ja sitä pidetään edelleen maan tärkeimpänä ja yhtenä keräillyimpänä Cabernet'na. Punertavasta maaperästään tunnettu Coonawarran viinialue saa kiittää menestyksestään pitkälti Wynnsin viinitaloa.

Joka vuosi Wynns lanseeraa uudet vuosikertansa elokuun ensimmäisenä keskiviikkona "Wynnsday". Cabernetin lisäksi valikoimaan kuuluu myös Shiraz-viini.

The most important Cabernet in Australia with a magnificent history. - Australialainen viinikirjailija ja -kriitikko James Halliday kuvailee Wynns Black Label Cabernet -viiniä.

Yksi Wynns Coonawarra Estaten menestyksen salaisuuksista on alueen ainutlaatuinen ja Australian mittakaavassa poikkeuksellisen viileä ilmasto. “Meri on täällä päin todella kylmä ja kun tuulet puhaltavat mereltä päin koko viinialue viilenee huomattavasti. En koskaan poistu kotoa ilman takkia. En edes kesällä,” kertoo Wynns Coonawarra Estaten pääviinintekijä Sue Hodder.

“Cabernet Sauvignon on rypälelajikkeena hitaasti kypsyvä ja ilmastomme on viileä, joten korjaamme sadon myöhempään kuin monet muut viinialueet Australiassa. Kasvukausi on pitkä, jonka ansiosta rypäleet ovat intensiivisiä ja täynnä makua - tasapainottavaa hapokkuutta unohtamatta.”

Ainutlaatuinen Terra Rossa -maaperä

Coonawarra sijaitsee lähellä Victorian rajaa ja nauttii merellisestä ilmastosta, joka vaikuttaa viinien makuprofiiliin. Alueen viiniköynnökset kasvavat erityisen hyvin punertavassa Terra Rossa-maaperässä, joka antaa viineille niiden tunnistettavan maun. Coonawarran viinialue sijoittuu eräänlaiselle kalkkikividyynille, jonka keskellä kulkee ohut 20 kilometriä pitkä kaistale punertavaa Terra Rossa-maaperää. Rautapitoinen Terra Rossa on viinialueen kruununjalokivi ja pala Australian kysytyintä viinitarhatonttia. Ei liene sattumaa, että alueen perustajajäseniin kuuluvan Wynns Coonawarra Estaten viinitarhat kattavat suurimman osan viinialueen halutusta Terra Rossa-maaperästä.

Terra_Rossa_maaperä

“Laatuero punertavan Terra Rossan sekä tavallisen ‘mustan’ maaperän välillä on huomattava. Terra Rossa läpäisee vettä ja alla piileskelevä huokoinen kalkkikivi taas pitää vettä hyvin. Tämä yhdistettynä ilmastollisiin tekijöihin ja yli 35 vuotta vanhoihin viiniköynnöksiin tuottaa pienen sadon, mutta rypäleiden laatu on huippuluokkaa. Maaperä toimii eduksemme, mutta vain jos ilmasto-olosuhteet ovat oikeat,” Sue jatkaa.

Erityisesti alueen punaviinit kuten kypsän herukkainen Wynns Coonawarra Estate Shiraz sekä luumuinen The Gables ovat intensiivisiä, täyteläisiä ja silkkisen pehmeitä. Kypsän hedelmäinen, tasapainoinen ja hyvin omaleimainen suutuntuma on siinä määrin poikkeuksellinen, että viinitila on tutkinut asiaa tarkemmin yhteistyössä Australian Wine Research Instituten kanssa.

“Olemme AWRI:n avustuksella analysoineet ja mitanneet viinien kemiallisia yhdisteitä. Lopputuloksena huomasimme, että Wynns Coonawarra Estaten viineissä löytyy tiettyjä suutuntumaan liitettyjä yhdisteitä keskivertoa enemmän. Kun maistamme tilan vanhempia vuosikertoja 1960-luvulta, niin huomaamme niissä samaa hyvin erottuvaa suutuntumaa ja se inspiroi meitä kovasti. Viinitarhat, maaperä ja ilmasto ovat tässä avainasemassa, mutta tarvitsemme tietenkin huippuluokan osaamista myös viininvalmistuksessa, jotta saamme raaka-aineen loistamaan lasissa.”

Yksi Australian arvostetuimmista viineistä

Vuonna 1954 ensimmäistä kertaa valmistettu Wynns Coonawarra Estate Black Label Cabernet Sauvignon on yksi Australian tunnetuimmista ja arvostetuimmista viineistä. Vivahteikas, tumman kirsikkainen, suklainen ja aavistuksen mausteinen australialainen Cabernet Sauvignon herättää kiinnostusta keräilijäpiireissä pitkän kypsytyspotentiaalin ja vakuuttavan ansioluettelonsa ansiosta.

Lukuisia palkintoja voittanut Wynns Coonawarra Esate tuottaa viininsä ammattitaidolla ja yksityiskohtiin panostamalla. Vuosien varrella tilan viinit ovat suljettu niin luonnonkorkilla kuin kierrekorkilla, mutta ajan myötä Wynns on kallistunut kierrekorkin puoleen. Jopa tilan huippuviini runsasrakenteinen ja pitkäikäinen Wynns Coonwarra Estate Micheal Shiraz suljetaan kierrekorkilla.

“Me vaihdoimme kierrekorkkiin vuonna 2004. Järjestimme silloin Black Label Cabernet Sauvignonin 50-vuotis vertikaalimaistelun. Korkkivika ei ollut liioin ongelma, mutta huomasimme ison osan vanhoista korkeista olevan pitkän kellarikypsytyksen jälkeen huonossa kunnossa ja murenevan täysin. Se oli todella turhauttavaa. Olemme vuosien varrella sulkeneet viinimme niin luonnonkorkilla kuin kierrekorkilla ja huomanneet molempien kypsyvän kutakuinkin samaa tahtia, joten kellarikypsytyksen kannalta emme ole huomanneet mitään merkittävää eroa.” Sue mainitsee.

Tutustu upeisiin Wynnsin viineihin

Coonawarra tunnetaan erityisesti punaviineistään, mutta alue tuottaa myös laadukkaita valkoviinejä. Merellinen ja suhteellisen viileä ilmasto mahdollistaa laadukkaiden valkoviinien valmistuksen. Valkoviinit kuten rapean hapokas, hennon yrttinen ja kypsän sitruksinen Wynns Coonawarra Esate Chardonnay ovat ihanteellisia makupareja äyriäisruokien kanssa. Raikkaan hapokas valkoviini on myös mainio yhdistelmä kermaiselle pastalle tai risotolle.

Australian viineistä ei voi puhua mainitsematta grilliruokaa, joka sopii Wynns Coonawarran Estaten punaviinien seuraan kuin nakutettu. Coonawarran punaviinien luontainen hapokkuus sekä runsas mutta pehmeä tanniinirakenne tasapainottavat hyvin rasvaisen lihan makumaailmaa. Esimerkiksi täyteläinen ja hennon minttuinen Wynns Cooonawarra Estate The Gables on nappi valinta mehevän grillipihvin kaveriksi.

“Minä rakastan hyvää grilliruokaa. Meillä Coonawarrassa kasvaa erinomaista lammasta, nautaa sekä perunaa. Keskitäyteläinen punaviini kuten Wynns Coonawarra Estate Shiraz on täydellinen pari oreganolla ja sitruunalla marinoidun grillatun lampaanlihan kanssa,” Sue toteaa.