4 + 1 vinkkiä lahjaviinien valintaan

Miten valita budjettiin sopiva ja lahjansaajaa miellyttävä viini? Anoran viiniasiantuntija Markus Hannula kertoo muutaman selkeän vinkin, jotka helpottavat sinua valitsemaan sopivan viinilahjan.

viinipullo

1. Saako reilulla kymmenellä eurolla hyvää lahjaviiniä?

– Kymmenen euron hintaluokkaan saa kelpo viinejä, ja tähän hintaluokkaan kuuluva viini on yleisin valinta erityisesti silloin, kun lahjansaajia on iso määrä.

Viinissä kannattaa huomioida makuprofiili ja rypälelajike, joilla on iso merkitys siihen miten viini sopii esimerkiksi joulupöytään kalaruokien tai kinkun kaveriksi. Punaviiniksi kannattaa valita keskitäyteläinen, lempeä ja tumman marjaisa ja valkoviiniksi kuiva, raikkaan hapokas ja runsaan hedelmäinen.

2. Miksi viinin makuprofiiliin kannattaa kiinnittää huomiota?

– Riippuu hyvin paljon lahjansaajasta ja hänen makumieltymyksistään, mutta turvallinen valinta on suomalaisten kuluttajien suosimat mehevät ja hilloiset punaviinit tai raikkaat ja hedelmäiset valkoviinit.

Hieman hintavammissa viineissä, ja mikäli lahjansaaja on esimerkiksi viinien harrastaja, valinta määräytyy hyvin paljon alueen, rypäleiden ja kypsytystavan mukaan – niin että viini kuvastaa juuri tuota kyseistä aluetta ja on silloin lahjan saajalle merkityksellinen. Kuohuviineissä kannatta valita tuotteita, jotka ovat pirteitä ja paahteisia kuten espanjalainen cava tai samppanja.

3. Minkä hintaluokan viinejä voi antaa ns. kellaroitavaksi?

– Hyvin ikääntymistä kestävät viinit ovat hintaluokaltaan 20 eurosta ylöspäin. Kellaroitavaksi tarkoitetun arvokkaamman viinin valinta kannattaa tehdä yhdessä asiantuntijan kanssa, joka osaa neuvoa onko viini sellainen, että se oikeasti hyötyy kellaroinnista. 

4. Millainen viinilahja kannattaa valita esimerkiksi herkkukorin mukaan?

– Mikäli herkkukori on rakennettu tietyn teeman mukaan, viini kannattaa valita teemaan sopivaksi, esimerkiksi italialaisia herkkuja täydentää italialainen viini.

Valinnan voi tehdä myös sen mukaan, miten viini sopii herkkukorin ruokien kanssa – esimerkiksi aasialaistyylisten ruokaherkkujen kanssa sopii parhaiten puolikuiva riesling. Jos herkkukori on valittu vain herkuttelua varten, silloin suosittelen valitsemaan laadukkaan cavan, samppanjan tai jouluna glögin.

5. Miten varmistan, että valitsemaani lahjaviiniä on varmasti saatavilla?

– Ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme voimme miettiä tarpeisiinne sopivan viinilahjan ja varmistamme, että sitä on riittävästi saatavilla.

Altian viiniasiantuntija Markus Hannula

Asiantuntijamme auttavat viinivalinnoissa

Viiniasiantuntija Markus Hannula tuntee viinit eri puolilta maailmaa. Viinin ja ruoan yhdistäminen on WSET Diploman suorittaneen Markuksen intohimo.