Hyvä lahjaviini – näin valitset oikein

Millainen on hyvä samppanja lahjaksi, entä valkoviini tai punaviini? Katso viiniasiantuntija Ilkka Sirénin vinkit lahjaviinin valintaan!

bollinger samppanja

Viinilahja usein kompastuu klassiseen ”arki vastaan juhla” -kysymykseen. Pienemmissä arkisissa asioissa tyydymme usein lahjan sijaan seläntaputukseen ja ison juhlan kohdalla pohdimme, mahtaakohan viini sittenkään olla tarpeeksi persoonallinen lahja. 

Viinilahja on paljon enemmän kuin tuliainen

Viinin nerous lahjana piilee siinä, että se sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen. Kohottamalla lasin viiniä saat pienenkin onnistumisen tuntumaan suurelta saavutukselta ja tarkasti valittu viini kertoo kuinka paljon välität.

Viini on yksi parhaimmista lahjoista mitä voi antaa. Viinilahja on monipuolinen ja yhdestä pullosta riittää jaettavaa iloa monelle.

Viini on hieman jämähtänyt Suomessa tuliaisen virkaan, mutta sitä voi rohkeasti soveltaa monenlaisiin juhlatilanteisiin. Toki viini sopii hyvin lahjaksi tupaantuliaisiin, mutta entäpä isänpäivä, joulu tai syntymäpäivä?

Lahja on henkilökohtainen. Hanki viinilahja hänelle, ei juhlatilanteelle.

Kuohuviini lahjaksi on tuttu ja turvallinen valinta. Laadukkaan kuohuviinin monipuolisuus ja suosio täyttävät takuuvarman lahjaviinin kriteerit. Hyviä valko- ja punaviinejä ei kannata kuitenkaan unohtaa, jälkiruokaviineistä puhumattakaan. 

Korkea hinta ei takaa hyvää lahjaviiniä, mutta pieni panostus ei ole pahitteeksi. Jos olet valmis satsaamaan yli 20 euroa kukkiin, miksei myös hyvään viiniin. 

Mieti viinilahjan saajaa, älä pullon hintaa

Jos tunnet viinilahjan saajan hyvin, sinulla on jo hyvä etulyöntiasema. Tykkääkö hän täyteläisistä punaviineistä? Ihastuiko hän viime lomalla Pohjois-Italiaan? Pitääkö hän kuplista? 

Kauniit viinipakkaukset ja kookkaat magnum-pullot ovat näyttäviä lahjoja, mutta pakkauksen sisältö on aina etusijalla. Viinilahjaa valitessa voit myös miettiä vuodenaikaa. Viini on tarkoitettu juotavaksi, joten keskellä kesän kuuminta helleviikkoa raikas roseeviini voisi olla toivottu lahja. 

Kannattaa myös miettiä, mihin aikaan päivästä ja minkälaisessa tilanteessa lahjaviini annetaan. Aamupäivän baby shower-brunssi ja magnum-pullo erittäin täyteläistä punaviiniä saattaa olla kömpelö yhdistelmä. Jos viinin takana on jokin erityinen tarina, mieti etukäteen kuinka saat juhlissa lahjan saajan huomion varastamatta sitä.

Ota huomioon lahjansaajan omat mieltymykset, vuodenaika ja juhlatilanne

Viini on ennen kaikkea tehty juotavaksi. Olet nähnyt vaivaa ja valinnut hyvän viinin, koska uskot lahjan saajan todella nauttivan siitä. Älä siis loukkaannu, jos kaverisi korkkaa pullon jo samana iltana.

Luovuus on myös sallittua. Jos olet näppärä käsistäsi, viinipakkauksen voi tehdä itse. Italia-fanille pullo klassikko Chianti-punaviiniä ja komea pizzaleikkuri on veikeä lahja. Toisiaan täydentävä viini + ruoka -yhdistelmä on myös vakuuvarma lahjaidea. Yhdistä esimerkiksi makea jälkiruokaviini ja sille sopiva suolainen Valio Aura Gold -juusto.

Alkoista löytyy erityisesti joulun alla laaja valikoima viinejä valmiissa joulupakkauksissa. Loppujen lopuksi tärkeintä lahjan saajalle on sinun ystävyytesi, viini on vain herkullinen bonus.

Katso kolme erilaista viinilahjaa

Hyvä samppanja lahjaksi

Bollinger Special Cuvée premium-samppanja

Samppanja saa hyvin harvoin vastalauseita ja siksi se on lähes täydellinen lahjaviini. 

Kypsän omenainen, hennon paahteinen ja raikas Bollinger Special Cuvée saa kenet tahansa juhlatuulelle. James Bondinkin samppanjana tunnettu Bollinger on ylellinen lahja tyylikkäässä lahjapakkauksessa esimerkiksi kihlajais- tai häälahjaksi tai pyöreitä vuosia täyttävälle.

Hyvä valkoviini lahjaksi

Trimbach Riesling Réserve

Alsacen klassiset valkoviinit ovat pesunkestäviä ruokaviinejä. Hapokas, kuiva ja pirteän hedelmäinen riesling herauttaa veden kielelle ja suorastaan huutaa ruokaa seurakseen. Jos ystäväpiiriisi kuuluu valkoviiniin kallistuvia kotikokkeja, tätä viiniä parempaa saa etsiä.

Yllätä ystäväsi keskellä viikkoa järjestämällä hänelle pienen viini ja juusto -tastingin. Tämä viini myös loistaa jouluaaton kalapöydässä.

Hyvä punaviini lahjaksi

Ogier Châteauneuf-du-Pape Clos de l'Oratoire des Papes

Intensiivinen ja hienostunut Châteauneuf-du-Pape kruunaa arvokkaat hetket niin muodollisissa tilaisuuksissa kuin kotonakin.

Tyylikäs pullo ja sitäkin tyylikkäämpi viini Rhônen laaksosta on juhlatilaisuus jo itsessään, ja sopii esimerkiksi syntymäpäivälahjaksi laatutietoiselle viininystävälle. Hyvin ikännyttämistä kestävä punaviini on myös loistava tapa toivottaa tuoreelle hääparille onnea yhteiselle pitkälle taipaleelle.

ilkka-siren

Teksti ja suositukset: Ilkka Sirén

Viiniasiantuntija Ilkka Sirén kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Kansainvälisesti hän on julkaissut artikkeleita mm. Wine Enthusiast, BBC ja Fine Dining Lovers -julkaisuissa. Sirén toimii myös tuomarina Concours Mondial de Bruxelles -viinikilpailussa ja on Confraria do Vinho do Porto -portviinijärjestön ritaroima jäsen sekä Consejo Regulador de la D.O. ‘Jerez-Xérès-Sherry' -järjestön sertifioima sherry-kouluttaja.