Chill Out -hanapakkaukset nyt täysin kierrätettäviä

Chill Out -viinisarjan 3 litran hanapakkaukset ovat ensimmäisenä Suomessa täysin kierrätettäviä viinipussia ja kahvaa myöten. Ympäristöystävällisen muutoksen mahdollistaa Altian Rajamäen tehtaan uusi tuotantolinja.

Chill Out -hanapakkaukset

Hanapakkaus, eli Bag-in-Box, on viiniystävän vastuullinen pakkausvalinta. Silti myös hanapakkauksissa on ollut vielä kierrätettävyyden näkökulmasta kehitettävää. Uuden tuotantolinjan ja vastuullisen pakkauskehityksen avulla Altia tuo nyt markkinoille Pohjoismaiden ensimmäisen, täysin kierrätysyhteensopivan hanapakkauksen. Hanapakkauksella on pienimmät ilmastovaikutukset suhteessa juomalitraan eli 70 g CO2e/l, kun perinteisen lasipullon hiilijalanjälki on 675 g CO2e/l.

Myös viinipussi ja kahva 100 % kierrätettäviä

Vuonna 2002 lanseeratut rennosta, mutta laadukkaasta tyylistään tunnetut Chill Out –viinit ravistelivat perinteistä viinimaailmaa muun muassa ensimmäisillä hanapakkauksilla ja muovipulloihin pakatuilla viineillä. Tänä vuonna kaikista Chill Outin 3 litran hanapakkauksista tulee ensimmäisenä Suomessa täysin kierrätettäviä viinipussia ja kahvaa myöten.

– Hanapakkauksen kahva – se tärkeä lenkki, jotta viinipönikkä lähtee mukaan – muutettiin värittömäksi. Tämä on iso juttu, sillä kierrätystekniikka ei tunnista mustaa muovia. Chill Out  sekä muut Altian pakkaamat hanapakkaukset tunnistaa jatkossa värittömästä kahvasta, Altian pakkauskehityspäällikkö Juha Ylisiurua kertoo.

Lisäksi viinipussissa ja hanassa on optimoitu värien käyttöä: hanaventtiilissä on punaista, muuten hana ja viinipussi ovat värittömiä. Pakkauskehityksen ansiosta käytettyjen värien määrä pakkauksessa on vähentynyt lähes 75 prosenttia. Altian käyttämä pussi ei sisällä metallointia, alumiinia tai nylonia, joten sekä hanan että pussin voi käytön jälkeen lajitella muovijätteeseen. Viinipussin kierrättämiseksi irrota hana viinipussista ja hulauta pussi kylmällä vedellä ennen muovin kierrätystä.

Jo nykyisin Altian hanapakkauksissa kierrätysmateriaalin osuus on 40 prosenttia. Altian tavoitteena on, että puolet hanapakkauksen materiaalista olisi kierrätyslähteistä vuoteen 2025 mennessä.

Löydät Chill Out -viinit useimmista Alkon myymälöistä

Uusissa 3 litran hanapakkauksissa on paitsi parannettu kierrätettävyyttä myös hyödynnetty enemmän FSC-vastuullisia materiaalilähteitä ja kierrätysraaka-ainetta. Forest Stewardship Council on kansainvälinen, voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö ja vastuullisen metsien käytön sertifikaattijärjestelmä. FSC-vastuullisuus takaa, että metsätalous, raaka-aineen hallinta ja käsittely on tehty luontoa ja vastuullisuuden arvoja kunnioittaen.

Kokonaisvaltaisen pakkausuudistuksen mahdollisti Altian Rajamäen tehtaalla alkuvuodesta käyttöön otettu uusi hanapakkauslinja. Vastuullisuuden osalta keskeistä on luopua mustan muovin ja metalloinnin tai alumiinin käytöstä pakkauksessa.

- Olemme edistyksellinen viinien hanapakkaaja ja uusi pakkaustekniikkamme on energiatehokasta. Kun olemme parantaneet hanapakkauksen kierrätysmahdollisuuksia ja saamme vielä kuluttajat entistä aktiivisemmin mukaan pakkausten kierrätykseen, on se ylivoimainen ratkaisu arkiviinille, Ylisiurua summaa.

24.05.2021